Web sitenizde herhangi bir dijital pazarlama veya SEO çalışması yapmayı düşündüyseniz, backlink terimine rastlamışsınızdır. Peki bu backlink nedir?
Backlink, iyi bir SEO stratejisinin birkaç temel bileşeninden biridir. Google, backlinklerin en iyi üç sıralama koşulundan biri olduğunu geçtiğimiz senelerde doğruladı.
İçindekiler
Backlink Nedir?
Temel düzeyde, bir backlink, başka bir web sitesinden sizinkine verilen bir bağlantıdır. Ayrıca geri bağlantı olarak da adlandırılabilirler.
Backlinkler karşımıza birçok şekilde çıkabilirler. Bir makalede web sitenizdeki bir sayfaya referans olabilir, bir kredi bağlantısı veya hatta bir başlık bağlantısı olabilirler.
Web sitenizde harika içeriğe sahip olmanın yanı sıra , harika bir backlink profiline sahip olmak, web sitenizi sıralarken Google ve diğer arama motorlarının dikkate alacağı en önemli faktörlerden biridir.
Arama motorunun gözünde, sitenize verilen bir backlink neredeyse bir oy gibidir. Web sitenize verilen bir backlink arama motorlarına “Hey, bu web sitesinde bağlantı vermeye değer bir şey var, buna dikkat ederek arama sonuçlarına dahil et paşam.” diyor gibi düşünün. Yani web sitenize aldığınız her backlink (spam olmamak koşulu ile) sitenize değer katıyor diyebiliriz.
Backlink Türleri Nedir?
Backlink, kendisine eklenen birkaç farklı özellikten birine sahip olabilir. Karşılaşacağınız ana özellikler nofollow veya dofollow diyebiliriz.
Nofollow Linkler
Bu tür backlinkler, geri bağlantı hedefinin arama motoru sıralamalarını etkilemez, çünkü Google, PageRank’i bunlar aracılığıyla aktarmaz (Google, takip edilmeyen bağlantıları taramayabilir.).
Ancak Google Mart 2020 algoritma güncellemesi ile nofollow backlinklerin de artık arama motoru sıralamasına olan etkisinin değişeceğini bize açıkladı. Bunu göz önünde bulundurarak nofollow linklerin de bizim için faydalı olduğunu söylememe gerek olmadığını düşünüyorum.
Nofollow backlinke iyi bir örnek, bir blogdaki bir yorumda bir web sitesine verilen bağlantıdır. Bu örnekte, web yöneticilerinin yorumda URL’leri ile bir sürü web sitesine yorum yaparak bir sürü bağlantı oluşturmaya çalışmasını önlemek için vardır.
Çoğu sosyal medya web sitesinin size verdiği backlinkler nofollowdur. Bunun sebebi ise sosyal medya web sitelerinde günde milyonlarca web sitesi linki paylaşılıyor ve bu linklerin %99’unun bir dofollow backlinki hak etmiyor oluşudur.
Nofollow etiketi aşağıdaki gibi kullanılmaktadır.
<a href=”https://vudols.com” rel=”nofollow”>Bu bir nofollow linktir.</a>
Dofollow Linkler
Bu tür backlinkler, bağlantı kalitesini bir siteden diğerine aktaracaktır. Bu nedenle, popüler bir web sitesinden web sitenize bir dofollow backlink kazanırsanız, bu web sitenizin Google ve diğer arama motorları gözünde yükseleceği anlamına gelmektedir.
Bir dofollow backlink içerdiği linke tam olarak referans olmaktadır. Temel olarak Google’a gitmesini ve bu siteye önerdiği gibi bakmasını istediğini söylemektedir diyebiliriz.
Sonuçta hem dofollow hem de nofollow bir backlink profili oluşturmanız gerekmekte. Çeşitli bir backlink portföyü daha doğaldır ve olması gereken de budur.
<a href=”https://vudols.com” rel=”dofollow”>Bu bir dofollow linktir.</a>
Sponsorlu Linkler
Eylül 2019 tarihinde Google tarafından sunulan bu bağlantı özelliği günümüzde aktif olarak kullanılmaktadır. Sponsorlu veya ücretli linklerde kullanılmakta olan bu bağlantı özelliği Google’a “Dostum bu linki sponsorlu olarak verdim veya bundan bir ücret aldım, bilgin olsun. Sıralama yaparken lütfen buna dikkat et.” demektedir diyebiliriz.
<a href=”https://vudols.com” rel=”sponsored”>Bu bir sponsorlu linktir.</a>
UGC Linkler
Sponsorlu linkler gibi UGC linkler de 2019 tarihinde Google tarafından duyurulmuştur. UGC kelime anlamı niteliği ile “kullanıcı tarafından oluşturulan” anlamına gelmektedir. Yani UGC niteliği kullanıcılar tarafından oluşturulan bağlantıları belirlemek için kullanılmalıdır. Örneğin web sitenizdeki yorum formu veya bir forum sitesinde bulunan içerikteki backlinkler UGC etiketi ile linklenmelidir.
<a href=”https://vudols.com” rel=”ugc”>Bu bir UGC linktir.</a>
Google PageRank
Bu, yıllar önce (Google PageRank algoritmasının bir parçası olarak) bir sıralama sinyali olarak ilk kez tanıtıldığında, web yöneticileri olabildiğince çok siteden olabildiğince çok bağlantı oluşturmak için acele ediyorlardı.
Link çiftlikleri olarak bilinen siteler ortaya çıkıyor, bir geri bağlantıya sahip olma şansını satıyor, ancak yalnızca bir bağlantıdan başka bir içerik sunmuyordu. Ayrıca amacı bağlantılar oluşturmak olan özel blog ağları olarak bilinen blog grupları, arama motorlarında sıralamalarını yükseltmek için ağları arasında bağlantılar kurardı. Tabi ki artık bu şekilde değil.
Ama o zamandan beri çok şey değişti. Bu sadece bağlantı sayısı ile ilgili değil. Bir arama motoru, geri bağlantı profilinizi aşağıdakilere dayalı olarak değerlendirir:
- Backlink sağlayan sitenin kalitesi
- Hizmetiniz/ürününüzle alaka düzeyi
- Backlinkin niteliği (örneğin, takip et, takip etme, daha sonra bunun hakkında daha fazla bilgi vs.)
- Bağlantı metni (bağlantının içindeki metin)
- Backlink nerede, örneğin bağlamsal bir bağlantı/altbilgide bir link mi?
- Geri bağlantılarınızın görünme hızı
Backlink sağlayan sitenin kalitesi, bu geri bağlantıya gerçekten olumlu veya olumsuz bir etki verebilir.
Backlink sağlayan site, kendi içinde ilgili içeriğe ve iyi bir geri bağlantı profiline sahip kaliteli bir web sitesi olmalıdır.
Bir sitenin backlink oluşturmak için ne kadar iyi olduğunu belirlemenin kaba bir yolu, DA’sını yani Domain Authority’sini kontrol etmektir.
Domain Authority (DA) Nedir?
Domain Authority (DA), ilk olarak Moz tarafından geliştirilen ve bir etki alanının arama motoru sonuçlarında rakiplerine kıyasla ne kadar olası olduğunu tahmin eden bir ölçümdür.
Google’ın, web sitelerinin nasıl sıralanacağına karar vermek için DA değerini bir sıralama faktörü olarak kullanmadığını vurgulamak önemlidir. Dolayısıyla Domain Authority arama motoru sonuç sayfasında sıralamanızı iyileştirecek bir metrik değildir. Ancak, DA değeri, web sitenizin rakiplerine göre performansını değerlendirmenize yardımcı olacak iyi bir göstergedir.
Günümüzde bu metrik sadece Moz tarafından kullanılmamaktadır . SEMrush gibi farklı SEO araçları, otorite puanına karar vermek için backlinklerden, alan adlarından veya arama trafiğinden gelen verileri kullanan bir algoritma olan kendi otorite metriğini geliştirmiştir. Bu nedenle, Google tarafından kullanılan resmi bir sıralama faktörü olmasa da, sitenizin sağlığını rakiplerinize göre bilmek yararlı bir ölçümdür.
Yani bu bilgilere göre örnek verecek olursak Wikipedia veya BBC gibi siteler gerçekten yüksek bir DA’ya sahip olacak diyebiliriz. Ancak küçük bir backlink profiline sahip bir sitenin kendisi düşük puan alacaktır.
Yani aslında ana fikir, yüksek DA’ya sahip sitelerden backlink kazanmaktır . DA’sı on veya daha az olan sitelerden bir sürü geri bağlantıya sahip olmak size yardımcı olmaz, ancak DA 80+ sitesinden bir veya iki bağlantı gerçekten yardımcı olur.
Backlink Nasıl Kazanılır?
Diğer web sitelerinin bağlantı vermek isteyeceği harika içerikler oluşturmak, backlink kazanmanın ana yollarından biridir. Yararlı ve ilginç bir içerik oluşturarak ve bu içeriği sosyal medyada duyurarak web sitenize bakclink kazanabilirsiniz.
Ayrıca makalelere katkıda bulunacak kişileri arayan web sitelerini bulmak da genellikle bir geri bağlantı kazanmayla sonuçlanır. Örneğin bir Wikipedia sayfasına katkı sağlayıp bu katkıyı kendi web siteniz üzerinden linklerseniz doğal bir backlink elde etmiş olursunuz.
Sosyal yardım ajansları, bağlantı kurmak isteyebileceklerini düşündükleri içeriği onlarla paylaşmak için sizin adınıza web siteleriyle iletişim kurabilir.
İyi bir başlangıç noktası, ne tür backlink oluşturdukları hakkında bir fikir edinmek için rakiplerinizin ne yaptığına bakmaktır. Zaten buna SEO’da rakip analizi demekteyiz.
Google’ın kazanılan bağlantıları ödüllendirmek istediğini unutmayın. Bu yüzden elinizden geldiğince faydalı ve ilgi çekici içerikler yaratmaya ve doğal yoldan backlink kazanmaya özen gösterin.
Backlink Neden Önemlidir?
Backlinkler, kullanıcılar için faydalı olmasının yanı sıra, arama motorları tarafından interneti taramak için de kullanılır. Arama motorları yalnızca web sitenizdeki tek tek sayfalar arasındaki bağlantıları taramakla kalmaz, aynı zamanda farklı web siteleri arasındaki bağlantıları da tarar ve bu nedenle backlinkler SEO’nun önemli bir parçasıdır.
SEO açısından, bağlantı kurma, site dışı SEO olarak adlandırdığımız arama motoru optimizasyonunun bir parçasıdır. Temel olarak, sahip olduğunuz backlinklerin sayısı ve bunların kalitesi, Google’ın web sitenizi ve sıralamanızı nasıl görüntülediğini etkileyebilir. Sitenizin otoritesini artırmak için iyi bir backlink profiline sahip olmanız gerekir; bu da genel olarak profesyonel SEO uygulamasıyla eşleştirildiğinde sitenizin Google tarafından nasıl görüntülendiğini iyileştirmeye yardımcı olacaktır.
Arama motorları, yukarıda belirtildiği gibi internetteki sayfaları taradıktan sonra, bu sayfaların içeriğini çıkarır ve dizine ekler. Bu şekilde, Google ve diğer arama motorları, bir sayfanın alakalı anahtar kelimeler için iyi bir şekilde sıralanması için yeterli kalitede olup olmadığına karar verebilir. Buna karar verirken arama motorları sadece sayfanın içeriğine bakmaz; ayrıca harici web sitelerinden o sayfaya işaret eden bağlantıların sayısına ve bu harici web sitelerinin kalitesine de bakarlar.
Genel olarak konuşursak, size bağlantı veren daha yüksek kaliteli web siteleri, arama sonuçlarında daha iyi sıralanma olasılığınız artar. Ayrıca yüksek kaliteli ve orta kaliteli backlink dengesine sahip olmak, backlink profilinizin spam gibi görünmemesi için en iyisidir.
Ancak Google, bir bağlantının kalitesini ve genel SEO üzerindeki etkisini değerlendirirken diğer bazı bağlantı öğelerine de bakar.
Aşağıda, Google’ın baktığı birkaç bağlantı öğesi bulunmaktadır. Başkaları da var, ancak bazı önemli olanları aşağıda not ettik:
- Bağlantı metni – Mümkün olduğunda, bir bağlantının yerleştirildiği bağlantı metninin alakalı anahtar kelimeler içerdiğinden emin olmalısınız. Birçok site “Daha fazlasını okuyun” veya “Buraya tıklayın” gibi genel terimler kullanır ve bu bazen gerekli olsa da, daha spesifik ve benzersiz bağlantı metnine sahip olmak daha iyi kalite göstergesi sağlayacaktır.
- Trust Flow & Citation Flow – Trust Flow ve Citation Flow, Majestic’in ticari markası olan ölçümlerdir. Citation Flow, bağlantının kalitesini dikkate almadan bir sitedeki bağlantının popülerliğini ifade eder. Kendisine işaret eden çok sayıda bağlantıya sahip bir web sitesi etkili olacak ve iyi bir alıntı akışı elde edecektir. Buna karşılık Trust Flow, kalitesini ölçerek bir sitenin ne kadar güvenilir olduğunu gösterir. Web sitenize işaret eden bir bağlantı yetkili ve kaliteli ise güven akışınız artacaktır ki bu harika bir şeydir. İyi bir ortalama Trust/Citation Flow oranı 0,50’dir, çünkü bu, güvenilir bağlantıların yanı sıra etkili bağlantılara da sahip olduğunuzu gösterir.
- İçeriğin alaka düzeyi – Yukarıda bahsedildiği gibi, insanlar sadece backlinkleri denemek ve oluşturmak için her yere bağlantılar koyarlardı. Ancak, artık bunu yapamazsınız ve yaparsanız SEO’nuzu olumsuz etkiler. Bir backlink profili oluştururken, herhangi bir fayda sağlaması için alakalı ve doğal olması gerekir. Bu nedenle, bağlantınızın yerleştirildiği içeriğin alaka düzeyi, bunun için ilk adımdır, çünkü Google o sayfayı tarayacak, ardından bağlantıyı tarayacak ve ardından alakalı olup olmadığını görmek için sitenizi tarayacaktır.
- Bağlantı konumu – Genel olarak konuşursak, bir web sayfasında içeriğe daha önce veya daha yükseğe yerleştirilen bağlantılar, SEO ve sıralama açısından sayfanın altına daha yakın yerleştirilmiş olanlardan daha değerlidir. Google’ın daha görünür ve dolayısıyla daha önemli olduğunu anlayarak ilk bağlantıyı tercih ettiğini varsaymak güvenlidir.
Backlink kelimesini çoğu zaman duyuyoruz ve görüyoruz, sonunda açıklayıcı bir içeriğe ulaştık. Makale için teşekkür ederim.