İster sitenizi organik arama için optimize etmeye çalışan küçük bir işletme olun, ister bir müşteri için aynı şeyi yapan bir ajans olun; nereden başlayacağınızı, analizinizin ne kadar derinlemesine gitmesi gerektiğini ve hangi SEO araçlarının kullanılacağını bilmek zor olabilir. Çünkü ortada bir sürü seo denetimi metodolojisi mevcut.
Vudols olarak gürültünün bir kısmını kesmek için, başarılı bir SEO denetiminin 10 temel öğesini belirledik ve sadece bunları gerçekleştirme adımlarını değil, aynı zamanda bulduğunuz sorunları nasıl çözeceğinizi de ele alacağız.
İster deneyimli bir SEO uzmanı olun, ister kendi web sitenizi kurcalayan küçük bir işletme sahibi olun, bu kılavuzdaki 10 adımı başarıyla tamamlamak web sitenizi organik arama üstünlüğüne giden yola koyacaktır.
İçindekiler
SEO Denetimi Nedir?
SEO denetimi, sitenizin arama sonuçlarında mümkün olan en iyi performansı gösterdiğinden emin olmak için çevrimiçi varlıklarınızı gözden geçirme sürecidir. SEO denetimi, şunları bulmayı içerir:
- Kullanmak veya ölçeklendirmek için güçlü yönlerinizi ve başarılarınızı saptamak.
- Hataları düzeltmek ve düşük kaliteli sayfaları saptamak.
- Odaklanmanız gereken kısımları beklemek.
- Belirli bir odaklanan kısmı takip etmek.
Mesele şu ki, SEO’nun o kadar çok yönü var ki, bu süreç ezici ve hızlı hale gelebilir. Bu gönderide SEO denetimini 10 temel adımda basitleştirdik, ancak büyük bir web siteniz varsa, SEO denetimlerinizi kategorilere ayırmayı da düşünebilirsiniz.
SEO Denetim Türleri
SEO İçerik Denetimi
İçerik denetimi, trafiği artırmak veya sıralamayı iyileştirmek için aradığınız sayfalardaki içeriğin doğruluğunu, güncelliğini ve kalitesini iyileştirme fırsatlarını belirleme anlamına gelir. Google EAT burada rehberiniz olacaktır. Bu gönderide daha sonra içeriği güncelleme ve yenileme hakkında daha fazla konuşacağız. Bu denetim türü ayrıca öne çıkan snippet’i optimize etmek için fırsatların belirlenmesini , kişilerin ayrıca bölüm sormasını ve geçiş sıralamasını da içerebilir.
Site İçi SEO Denetimi
Bu SEO denetimi türü, bir sayfanın arka uç öğelerinin arama tarayıcıları için optimize edildiğinden emin olmayı ifade eder. Bir site içi SEO denetimi, meta açıklamaları, meta başlıkları, görsel alternatif metni ve sıkıştırmayı ve daha fazlasını kontrol etmeyi içerir.
Site Dışı SEO
Site dışı SEO denetimi, geliştirmek istediğiniz sayfalara bağlantı veren diğer sayfalara ve hatta bu bağlantıların niceliğini, kalitesini, dağıtımını ve güncelliğini içerebilir.
Teknik SEO Denetimi
Bu tür SEO denetimi, görüntü optimizasyonu gibi sayfa içi optimizasyonları içerecektir, ancak büyük ölçüde site hızı ve güvenliği gibi performans ölçümlerini ifade eder. Teknik bir SEO denetimi, kodu düzeltme, ortadan kaldırma veya yeniden düzenleme, istenmeyen e-postaları önleme, HTTP’den HTTPS’ye geçiş ve daha fazlası için fırsatları belirleyecektir.
Yerel SEO Denetimi
Yerel SEO, işletmenizin yerel aramada sıralamasına yardımcı olacak bir dizi uygulamayı içerir. Yerel bir SEO denetimi biraz daha küçük olacaktır ancak yine de listelemeler (site dışı), içerik (yerel odaklı sayfalar ve gönderiler), site içi (anahtar kelime ekleme ve hedefleme) ile ilgili olarak yukarıdaki denetimlerin her birinden öğeler içerecektir.
SEO Denetim Araçları
Bu kılavuzda ele alacağımız SEO denetimini yapmak için bazı araçlara ihtiyacınız olacak. SEO denetim araçları şunları içerir:
- SEO yazılımı: Herhangi bir SEO yazılımı. Ahrefs, Moz Pro, SEMrush, web sitenizi taramanıza ve yalnızca genel arama sağlığını değil, sitenizin organik performansını aşağı çeken yaygın verimsizlikleri belirlemenize olanak tanıyan bir site denetimi veya site tarama aracına sahip olacaktır. Ayrıca başka araçlarla da doludurlar—anahtar kelime araştırma araçları, geri bağlantı profil oluşturma araçları, vb. Sitenizde tam bir SEO denetimi gerçekleştirmeden önce bu araçlardan birinin en azından ücretsiz deneme sürümünü satın almanızı tavsiye ederim.
- Google Arama Konsolu: Anahtar kelimeler, organik TO, teknik düzeltmeler, Önemli Web Verileri ile ilgili olarak SEO denetimi için Google Arama Konsolunu (eski adıyla Web Yöneticisi Araçları) kullanmanın ve sonucunda yeniden optimize ettiğiniz sayfaları yeniden dizine eklemek için göndermenin birçok yolu vardır.
- Google Analytics: Bir SEO denetiminin tüm amacı, sitenize gelen trafiği iyileştirmektir ve bu nedenle, eylemlerinizin etkisini ölçmek için Google Analytics’e ihtiyacınız olacaktır. Bu ayrıca, hangi sayfaların en fazla trafiği aldığına veya trafikte önemli düşüşler yaşadığına göre işlem öğelerinize öncelik vermenize yardımcı olur.
- Sayfa hızı araçları: Google’ın PageSpeed Insights aracı ve GTMetrix araçları hem güvenilir hem de ücretsiz araçlardır.
SEO Denetimi Kontrol Listesi
SEO denetimlerinin türleriyle ilgili yukarıdaki bölüm göz önüne alındığında, teknik, site dışı ve site içi SEO’yu içeren oldukça kapsamlı bir SEO denetimi için bir kontrol listesi derledik.
1. Adım: Bağlantı Fırsatlarınızı Belirleyin
Bağlantı oluşturmak, web sitesi otoritesi kazanmanın hayati bir parçasıdır ve siteye özel iç ve dış bağlantılar oluşturmak için öneriler olmadan hiçbir SEO denetimi tamamlanmış sayılmaz.
Dahili bağlantılar nasıl oluşturulur?
Dahili bağlantılar, kendi sayfalarınızdaki bağlantı eşitliğini iletir ve bu nedenle sitenizde yetkili hiyerarşiler oluşturmak için hayati önem taşır. Dahili bağlantılar oluşturmanın basit ve saygın bir yolu: yeni bir içerik oluşturduğunuzda, ideal olarak bir miktar eşitlik oluşturmuş olan daha eski, ilgili içerik için bir site araması yapın; daha sonra yeni içeriğe bağlantı vermek için eski içeriğin içindeki bağlantı metnini bulun.
Bunlar, bağlantı vermek isteyeceğiniz sayfalardır (Google’a göre sitenizdeki o anahtar kelimeyle ilgili en iyi sayfalar).
MozBar gibi bir krom uzantısı size bu görünümü verecektir. En yüksek sayfa yetkisine (PA) sahip sayfadan birine bağlantı vermlisiniz. Sayfa otoritesi ve etki alanı otoritesi (DA), resmi SEO ölçümleri değildir. Google bunları sayfaları dizine eklemek için kullanmaz. SEO yazılım şirketleri tarafından bir sayfanın veya bir alan adının otoritesinin tahminlerini sağlamak için oluşturulmuştur. Bununla birlikte, hala oldukça doğrular; ve hangi sitelerden veya sayfalardan bağlantı verileceğini belirlerken kullanışlıdırlar.
Ayrıca dahili bağlantılar oluştururken kullanıcı deneyimini ve bilgi mimarisini (IA) göz önünde bulundurmalısınız. Güvenilir sayfalardan bağlantı vermek her şey değildir. Belirli bir sayfadan bir site ziyaretçisini göndermek için gerçekten yararlı bir yer neresi olabilir? Onları ürününüzü veya hizmetinizi satın almaya ne yaklaştırabilir? Bunu 2. Adımda daha fazla tartışacağız, ancak bunlar dahili bağlantılar oluştururken kendinize sormanız gereken iyi sorulardır.
Dış bağlantılar nasıl oluşturulur?
Çeşitli yetkili alan adlarından bağlantılar kazanmak, alan adı otoritesini artırmanın özüdür. Harici bağlantılar oluşturmanın basit bir yolu, içeriğinizi gerçekçi bir şekilde öne çıkarabilecek ve size bağlantı verebilecek kaynak listelerini aramaktır.
Harici bağlantılar oluşturmanın daha kolay bir yolu ve daha yüksek getiri sağlayan bir yol, bağlantısız sözleri aramaktır. Herhangi bir iyi SEO aracı, web’de markanızdan bahsedildiği yerleri aramanıza olanak tanıyan bir içerik gezgini aracına sahip olacaktır. Domain Authority’ye göre sıraladıktan ve hedefinizin sizinle daha önceden bağlantı kurmadığından emin olduktan sonra Twitter, e-posta, Facebook, neyiniz varsa içerik yöneticilerine ulaşabilirsiniz; ana sayfanıza geri bağlantı isteyin; ve karşılığında makalelerini sosyal hesaplarınızda paylaşmayı teklif edin. İki taraf için de makul olacaktır.
2. Adım: Site Yapısı İyileştirmeleri
Bilgi mimarisi veya IA, temelde sadece “Bilginin düzenlenme/yapılandırılma şekli” anlamına gelen oldukça kapsamlı bir terimdir.
Site mimarisi nasıl geliştirilir?
Bir SEO denetimi amacıyla, bu, web sitenizdeki dahili bağlantı yapılarını yeniden dağıtarak hakkaniyeti ihtiyacı olan sayfalara iletmek anlamına gelir. Site yapınız dağınıksa, işte bazı ipuçları.
- UX’ten (Kullanıcı deneyimi) ödün vermeden sayfa yetkisini artıracak kullanıcı dostu çözümler geliştirmek için geliştiriciler ve tasarımcılarla yakın çalışın.
- Sayfa başına blog gönderilerinin sayısını artırın. Blog indeksiniz bir seferde yalnızca on sayfa listeliyorsa, bu, eski gönderileri ana sayfanızdan 20-30 tıklama (en fazla hakkaniyetin bulunduğu yer) iter. Bu eski gönderileri ana sayfaya yaklaştırmak için sayfa başına bu gönderi sayısını artırın.
- Çakışan bağlantılar olup olmadığını kontrol edin. Blogunuzun “ilgili gönderiler” ve “popüler gönderiler” bölümleri veya üstbilgi ve altbilgi gibi. Bu yinelenen bağlantıları, hakkaniyete geçmek istediğiniz diğer sayfalara bağlantılarla değiştirin, böylece bu gıpta edilen bağlantı alanını tam olarak maksimize edebilirsiniz.
3. Adım: Kalitesiz İçeriği Düzeltin
İçerikten bahsetmişken… Sayfalarınız içerik bakımından kalitesizse arama motoru sonuç sayfalarında herhangi bir saygı görmeyecektir. Kalitesiz içeriğe sahip siteleri çökerten 2011 Google algoritma güncellemesi Panda ile Google artık bu konuda ensenizde.
Kalitesiz içerik, kullanıcı ihtiyaçlarını karşılamayan içeriktir. Karmaşık bir kavramı açıklayan 300 kelimelik bir blog yazısı zayıf kabul edilir. Bununla birlikte, sitenizin her sayfasına 1000-2000 kelime koymak gerçekçi değildir. Bunu da unutmayalım. Önemli olan şey kullanıcıya yeterli bilgiyi verip konudan uzaklaşmamak.
Peki, hangi içeriğe bakmalısınız?
- Sayfaları seçin. Şimdi performansı veya sıralaması düşmüş sayfaları belirlediniz. Veya bir SEO firmasıysanız, müşteriniz size denetlenmesini istedikleri tüm sayfaların bir destesini verdi.
- En iyi sayfalar. En iyi 25, 50, 100 sayfanızı trafiğe göre dışa aktarın – site boyutuna bağlı olarak – ve her birinin yeterince güçlendirildiğinden emin olun.
- Hepsine. Yukarıda bahsettiğim SEO denetimi yazılımındaki çoğu site denetim aracı, sitenizi taradıktan sonra içerik uzunluğu ve kalitesi hakkında geniş bir rapor sunar.
Ardından, içeriği çok az olan veya hiç olmayan sayfaları dışa aktarabilir ve her birinin nasıl düzeltileceğine ilişkin sayfa düzeyinde eylem öğeleri belirleyebilirsiniz.
Bu arada uzun biçimli içeriğin iki büyük avantajı :
- Dahili olarak bağlantı kurmak için daha fazla fırsat.
- O sayfanın bulunmasına yardımcı olacak hedef, yardımcı ve LSI anahtar kelimelerini sıkıştırmak için daha fazla fırsat (bkz. Adım 5).
4. Adım: Yinelenen İçeriği Tanımlayın
İyi haber: Yinelenen içeriği tararken, sitenizin ince içerik tararken baktığınız alt kümelerine bakacaksınız. Bazı arama motorları yinelenen içerik konusunda sinirlenir ve sonuç olarak sitelerin maruz kalabileceği olası site cezaları ile sizi cezalandırır. Aman diyeyim.
Google, arama motoru sonuç sayfaları sitenizin URL’leriyle tıkamak için sitenizdeki içeriği kasıtlı ve kötü bir şekilde kopyalayıp kopyalamadığınızı bilecek kadar akıllıdır.
Belki de içerik yönetim sisteminiz, görünüm olarak benzer olan ve Search Console’da manuel olarak standartlaştırılmamış yeni sayfaları dinamik olarak oluşturuyordur. WordPress bunu arşiv sayfalarıyla yapar. Arşiv sayfalarına dikkat.
Yine de, Google tarayıcılarının daha fazla düşünmesine veya daha fazla çalışmasına neden olan herhangi bir şey arama motoru optimizasyonunuzu engelleyebilir.
Kasıtsız yinelenen içerik için Google cezalarına maruz kalmaktan endişe ediyorsanız, Google’ın bu gönderisi sizi rahatlatacaktır.
Adım 5: Anahtar Kelime Optimizasyonu
Zayıf içeriği güçlendirmede olduğu gibi, sitenizde hedef ve yardımcı anahtar kelimeler için tam olarak optimize etmenin mümkün olmayacağı belirli sayfalar vardır. Bir çalışan planlama yazılımı şirketi olduğunuzu varsayalım. Ana sayfanıza birden fazla yerde “çalışan planlama yazılımı” sıkıştırdınız. “Çalışan planlama yazılımı” ile ilgili en yüksek hacimli, en düşük rekabet anahtar kelimesi “en iyi çalışan planlama yazılımı”dır. Bu anahtar kelime için sıralama yapmak isteseniz de, ana sayfanızda “en iyisi biziz” demek muhtemelen akıllıca bir hareket değildir. Bu, bir blog yazısı için en iyi ayrılmış bir anahtar kelimedir.
Yine de mümkün olduğunda tüm sayfalarınızın organik aramada görünmelerine yardımcı olacak anahtar kelimeler için mümkün olduğunca optimize edildiğinden emin olmalısınız. Bunu yapmanın ilk adımı anahtar kelime araştırması yapmaktır.
Anahtar kelime araştırması nasıl yapılır?
Yukarıdaki SEO denetimi ürünlerinden birini veya ücretsiz bir anahtar kelime aracını kullanarak, konunuzla ilgili yüksek amaca, yüksek hacme (aylık arama sorgusu sayısı) ve düşük zorluğa (o anahtar kelime için arama motoru sonuç sayfalarında rekabet düzeyi) sahip anahtar kelimeleri arayın. :
Örneğin, “SEO kontrol”, bu gönderiye ya bir H2 ya da gövde kopyasına sığdırmak isteyebileceğim yardımcı bir anahtar kelime olarak kabul edilebilir. Veya belki de gönderimde anahtar kelime araştırması yapmakla ilgili bir bölüm olacağını biliyorum:
“Anahtar kelime araştırması nasıl yapılır”, “SEO anahtar kelime araştırması”ndan daha iyi optimize edilmiş bir H3’tür çünkü çok daha fazla hacme sahiptir. Tahmin edebileceğiniz gibi, sektöre özel anahtar kelime araştırması yapmak, blog konuları oluşturmanın harika bir yoludur.
Mümkünse, hedef anahtar kelimeler şunlarda olmalıdır:
- URL
- Başlık
- H1
- H2 (gönderinizdeki alt başlıklar – en az bir)
- Meta başlığı (bkz. Adım 6)
- Meta açıklama
- Gövde içeriği
Yardımcı anahtar kelimeler, mümkünse, H2’lerde ve gövde metninde kullanılmalıdır. Doğal olarak, yeni bir içerik oluşturuyorsanız, tüm bu öğeleri tamamen optimize ettiğinizden emin olmak daha kolay olacaktır. Eski sayfaları güncelliyorsanız, elinizden gelenin en iyisini yapmanız yeterlidir. Örneğin, yalnızca yeni bir anahtar kelime için optimize etmek için bir URL’yi değiştirmek mutlaka mantıklı olmaz.
6. Adım: Meta Etiket Optimizasyonu
Meta etiketleri, bir meta başlık ve bir meta açıklamadan oluşur. Google’ın taradığı sayfanın içeriğini belirlemesine yardımcı olurlar ve sayfaların sıralanacağı sırayı belirlerken Google’ın dikkate aldığı en büyük faktörlerden ikisidir. Ayrıca, arama sonuçlarına bakan kullanıcıların sayfanızın içeriğini belirlemesine ve bu nedenle içeriğiniz için tanıtım görevi görmesine yardımcı olurlar.
Sektöre özel anahtar kelime araştırmanızı kullanarak meta etiketlerinizi hazırlayın, aramada görünmelerine yardımcı olacak anahtar kelimeler için optimize ettiğinizden emin olun.
Meta başlıkları nasıl optimize edilir?
Google, başlığınızın ilk 50-60 karakterini görüntüler. Bundan sonra, başlığı bir üç nokta ile kısaltır. Bu sadece hayati anahtar kelimelerin taranmamasına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda arama motoru sonuç sayfalarında da tamamen kötü görünür.
- Başlıklarınızı 60 karakterin altında tutun ve bunların %90’ı kısaltmayı önleyecektir. Moz’un bu kullanışlı ve ücretsiz aracı, başlık oluşturmaya yardımcı olur.
- Hedef anahtar kelimeniz başlığınızda bir bütün olarak bulunmalıdır.
- Başlığınıza mutlaka marka adınızı ekleyin..
Örneğin: Hedef Anahtar Kelime | Marka adı. Öyleyse: “Doğru Koşu Ayakkabısı Nasıl Seçilir | Nike.” şeklindeki bir başlık doğru bir başlık olur.
Meta açıklamaları nasıl optimize edilir?
Optimum açıklama uzunluğu son yıllarda dalgalandı, ancak bugün 155-160 arasında olduğu biliniyor. İçerik açısından bilmeniz gereken bir formül: hedef anahtar kelime + yardımcı anahtar kelimeler (doğal ise) + tanımlayıcılar/harekete geçirici mesaj = doğru meta açıklaması. Yani: “SEO denetimi, Google’da sıralama için çok önemlidir. 10 kolay adımda SEO denetimi yapmayı öğrenin ve başarılı olmak için ipuçlarını öğrenin.” bu makale için doğru bir meta açıklaması diyebiliriz.
7. Adım: Sayfa Güncelleme Fırsatı
Bir sayfada küçük güncellemeler bile yapmak, Google’a o sayfayı taraması gerektiğini bildirir. Bu nedenle, düzenli güncellemeler, sayfalarınızın arama motorunun gözünde güncel ve alakalı kalmasına yardımcı olacaktır.
Düzenli olarak güncellenmesi gereken iki tür içerik vardır:
- 3. Adımda bahsettiğim en iyi sayfalar. Bunlar, işletmeniz için en fazla trafiği çeken sayfalardır. Bunları güncellemek, işletmeniz için trafik çekmeye devam etmelerini sağlar.
- Fırsat sayfaları. Fırsat sayfası, arama motoru sonucu sayfalarında biraz yukarı hareket ederse, trafikte anlamlı bir artış elde edecek olan bir sayfadır. Popüler SEO ürünleri, belirli anahtar kelimeler için sayfaların nerede sıralandığını, bu sıralamaların değişip değişmediğini ve her bir anahtar kelimeden ne kadar trafik üretildiğini görmenizi sağlayan sıralama izleyicilerle donatılmıştır.
İlk 10’un hemen dışında yer alan sayfalar, birinci sayfaya yükselme şansı vermek için düzenli olarak güncellenmelidir. Benzer bir yaklaşım, ilk 3’ün hemen dışında yer alan sayfalar için de izlenmelidir. Trafik, ilk 3 noktadan sonra hızla ve ilk sayfadan sonra neredeyse tamamen düşer.
Sayfa güncellemeleri nasıl yapılır?
Sayfa güncellemeleri yapmak aslında göze basit geliyor olabilir, fakat dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var:
- Yeni bilgi ve araştırma içeriği ekleyin. Örneğin, Google algoritma güncellemeleri hakkında bir blog yayınınız varsa ve yeni bir algoritma güncellemesi çıktıysa, o yayın bir güncelleme için olgunlaşmıştır. İçeriğinizi güncel tutmak, organik ziyaretçilerinizin ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlar, böylece arama motoru sonuç sayfalarına geri dönüp başka bir sonucu tıklamazlar (bu, sonuçta sıralamanıza zarar verebilir).
- Anahtar kelimeler ekleyin .Yardımcı anahtar kelimeleri belirleyin ve bu anahtar kelimeleri sayfanıza ekleyin.
- Genel temizlik. Görüntüleri sıkıştırın ve bozuk bağlantıları düzeltin veya ortadan kaldırın. Hantal görüntüler yavaş yükleme sürelerine neden olur (8. Adımda daha fazlası mevcut). Bozuk bağlantılar, kötü bir kullanıcı deneyimine neden olur (9. Adımda daha fazlası mevcut). Bu sayfadaki öğelerin düzeltilmesi, sayfanıza istenen sıralamayı elde etmek için ihtiyaç duyduğu desteği verebilir.
- İçeriği budayın. Dördüncü tür bir içerik güncellemesi, içeriği sitenizden kaldırmaktır. Mantıksız görünebilir, ancak sitenizde çok az veya hiç organik trafik almayan sayfalar varsa, sitenizin Google’ın gözündeki ortalama değerini düşürerek genel organik sıralamanıza zarar veriyor olabilirler. Geçen yıl 0 veya 0’a yakın organik ziyarete sahip sayfaları arayın ve sayfaları daha fazla değer katmak için hemen elden geçiremezseniz, dizinlerini kaldırın.
8. Adım: Sayfa Hızı Analizi (Pagespeed)
Sayfa hızı çok önemlidir; özellikle Google, hız güncellemesini ve sayfa deneyimi güncellemesini duyurduktan sonra. Bu kısmen mobil aramadaki artıştan kaynaklanmaktadır. İnternette bir şeyler aramak için telefon kullanan hiç kimse, yavaş yüklenen bir siteyi beklemeyecektir. Bu, siteniz ne kadar hızlı olursa, Google’ın sizi güçlü organik sıralamalarla ödüllendirme olasılığı o kadar yüksek demektir.
PageSpeed Insights , burada başvuracağınız araç olacak. Size sayfa hızlarına ayrıntılı bir bakış sunar ve iyileştirme önerileri sunar. Sayfa hızını hem site çapında bir düzeyde analiz edebilirsiniz:
Gördüğünüz gibi sitenizin hem mobil hem de masaüstü versiyonlarını da analiz edebilirsiniz. Bu araçlardan sayfa hızının nasıl artırılacağına ilişkin öneriler, ilk boyama öğelerinde JavaScript ve CSS’yi ortadan kaldırmak gibi geliştirici açısından yoğun veya görüntü sıkıştırma kadar basit olabilir.
Sitenizi nasıl hızlandırabilirsiniz:
- Resimlerinizi sıkıştırın. Hızlı ve etkili sayfa hızı iyileştirmesi arıyorsanız, görüntü sıkıştırma en iyi seçeneğinizdir. Raporda listelenen her resmi Optimizilla, Kraken gibi basit bir resim sıkıştırıcı aracılığıyla çalıştırın ve ardından bunları içerik yönetim sisteminize yeniden yükleyin. Görüntülerinizin önceki ve sonraki boyutlarına bağlı olarak, performansta önemli bir artış elde edersiniz.
- Lazyload aktif edin. Bu, web sitenizin “ilk boyasının” mümkün olduğunca çabuk gerçekleşmesini sağlayacaktır.
- Yaygın hataları kontrol edin. Google Pagespeed ve GtMetrix sorgularında size gösterilen sorunları düzeltmeye çalışın.
9. Adım: Site Hatalarını Tarayın
404, genellikle sitenizdeki bozuk bağlantılardan ve resimlerden kaynaklanan bir “sayfa bulunamadı” hatasıdır. Örneğin, sitenizdeki bir sayfa silinmiş bir içeriğe bağlantı veriyorsa, bu bağlantıyı tıklayan herkes 404 hatası alır.
Popüler görüşün aksine, kopuk bağlantılar site cezalarına neden olmaz. İçerik döngüsel olarak içeri girip çıktıkça ve sitenizin yapısı zamanla değiştikçe, 404’ler doğal olarak oluşur. Bununla birlikte, uygun olmayan yerlerdeki kopuk bağlantılar, iç bağlantı yapınızı bozabilir. Ayrıca, bir sayfadan diğerine geçmeye çalışan kullanıcılar için baş belası olabilirler.
Bozuk bağlantılar nasıl bulunur ve düzeltilir?
Site denetim araçları, sitenizdeki tüm 404’leri tanımlama yeteneğine sahiptir. Bunları belirledikten sonra, bunları düzeltmek, her bir bağlantının bağlantı yapınız ve kullanıcı deneyiminiz için ne kadar önemli olduğunu belirleme meselesidir. Artık var olmayan veya yeni bir URL’de bulunan bir sayfanız mı var? Önceden o sayfaya bağlanan tüm yüksek trafikli sayfaların şimdi 301 yeni sayfaya yönlendirildiğinden emin olmak iyi bir fikirdir.
Adım 10: HTTP’den HTTPS’ye Geçin
Günümüzün dijital pazarlama ortamında, HTTP üzerinde çalışmak kesinlikle tavsiye edilmemektedir. HTTPS daha hızlı, daha güvenli ve Google’ın sıralama sinyallerinden biridir.
Sitenizin HTTPS üzerinde çalışıp çalışmadığını kontrol etmek, site etki alanınızın HTTPS olmayan çeşitli yinelemelerini manuel olarak girmek kadar basittir—www.site.com; site.com; http://www.site.com—ve hepsinin 301’in HTTPS yinelemeye yönlendirildiğinden emin olun.
Ardından, HTTPS olmayan URL’lerin göründüğü yerler için arama dizinini taramak isteyeceksiniz. Sitenizin URL’lerinin hangi sürümünün standartlaştırıldığını görmek için Search Console’daki dizin durumu raporunu kullanabilirsiniz. Gerekirse, HTTPS sürümlerini manuel olarak standartlaştırın, bu sitenize büyük katkı sağlayacaktır.
SEO Denetim Konrol Listesini Kullanın
Başarılı bir SEO denetimi için reçeteli reçete olmamasının bir nedeni var. SEO “en iyi uygulamalarının” genellikle tutarsız olmasının nedeni ile aynıdır. Google mistik bir canavardır. Algoritmasını neredeyse her gün değiştirir ve bize bunu neden veya nasıl yaptığını nadiren söyler. Herkese uyan tek bir SEO denetimi gerçekçi değildir.
Bununla birlikte, emin olun, bu 10 adım başarılı bir SEO denetiminin zaman açısından test edilmiş temel unsurlarıdır. Ortaya koydukları kusurları giderin ve organik arama üstünlüğü yolunda ilerlemiş olursunuz.
- Bağlantı Fırsatlarınızı Belirleyin
- Site Yapısı İyileştirmeleri
- Kalitesiz İçeriği Düzeltin
- Yinelenen İçeriği Tanımlayın
- Anahtar Kelime Optimizasyonu
- Meta Etiket Optimizasyonu
- Sayfa Güncelleme Fırsatı
- Sayfa Hızı Analizi (Pagespeed)
- Site Hatalarını Tarayın
- HTTP’den HTTPS’ye Geçin