Blog yazarları için SEO çok önemlidir. Blogunuz için arama motoru görünürlüğü için optimize edilmiş içerik oluşturmak, hizmetlerinizi veya ürünlerinizi web siteniz aracılığıyla sıralamanıza ve daha iyi pazarlamanıza yardımcı olması açısından önemlidir. Çünkü bildiğimiz gibi Google yeni, kullanışlı, tutarlı, uzun biçimli içeriği sever.
Ancak blog gönderilerinize ve ardından web sitenize trafik çekmek için bazı arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışması yapmanız gerekir. Peki, blogunuz için içerik yazarken arama motorlarında daha kolay bulunabilmeniz için ne yapabilirsiniz? Bu makaledeki bazı temel SEO bloglama temellerini öğrenin.
İçindekiler
Blog Yazarları İçin SEO Neden Dikkate Değer?
Basitçe söylemek gerekirse, blogunuzdaki içeriği optimize etmek, arama motorlarının web sitenizi bulmasına, web sitenizi alakalı çevrimiçi aramalar yapan kişilere göstermesine ve ihtiyacınız olan trafiği elde etmeniz için mümkün olduğunca üst sıralarda yer almasına yardımcı olacaktır.
Bunun nedeni, blog gönderilerinin, okuyucuyu müşteriye dönüştürmek adına uzmanlığınızı sergileme ve sektörünüzdeki veya şirketinizdeki en son haberler hakkında konuşma fırsatı sağlamasıdır.
İçerik oluştururken SEO’nun önemiyle ilgili daha spesifik bilgiler için şu iki makaleye göz atın:
Blog Yazılarını Geliştirmek İçin Ne Yapabilirsiniz?
Blog oluşturma, web sitenizi potansiyel müşterilerinizin sorularına alakalı bir yanıt olarak konumlandırarak SEO’yu artırmaya yardımcı olur. Özellikle çeşitli sayfa içi SEO taktiklerini kullanan blog gönderileri, size arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) sıralamada daha fazla fırsat sunabilir ve bunun sonucunda sitenize trafik çekebilir.
İşte blog içeriğinizi oluştururken, güncellerken veya başka bir amaca yönelik olarak değerlendirirken göz önünde bulundurmanız gereken 13 SEO bloglama temeli:
1. Anahtar Kelimelerinizi Kullanın
Anahtar kelimelerinizi dahil etmeye çalışmanız gereken dört temel alan vardır: başlık etiketiniz, başlıklar ve gövde, URL ve meta açıklama.
Anahtar kelimelerinize dayalı kaliteli blog gönderileri yazmak, gönderilerinize mümkün olduğunca çok anahtar kelime eklemekle ilgili değildir, bu aslında yarardan çok zarar verebilir. Anahtar kelime spamı, sıralama açısından iyi değildir, ayrıca iyi bir okuyucu deneyimi sağlamaya da yardımcı olmaz.
En iyi uygulama, blog yazısı başına doğal olmayan veya zorlama hissetmeden hedef okuyucunuzun amacına uyan bir veya iki uzun kuyruklu anahtar kelimeye odaklanmaktır.
2. Güçlü Sayfa Başlıkları Kullanın
İyi bir sayfa başlığı (sayfa başlığınız her zaman H1’inizle aynı değildir) anahtar kelimelerinizi başlığın başına mümkün olduğunca yakın ve 66 karakterlik sınır içinde içermelidir, böylece başlığınız arama motorları tarafından kırpılmaz.
Ayrıca her blog gönderisinin H1, H2 ve H3 etiketlerinizde anahtar kelimelerinizin varyasyonlarını kullandığından emin olmalısınız.
Bu konunun detayına Site İçi SEO Rehberi adlı içeriğimizde değinmiştik. Dileyenler inceleyebilirler.
3. Blog İçeriklerinizi Uzun Hale Getirmeye Çalışın
Bilgilendirici ve alakalı tavsiyeler ve yüksek kaliteli bilgilerle dolu uzun blog gönderilerinin SEO’nuz için harika olduğunu unutmayın. Bunun nedeni, anahtar kelimeleriniz veya kelime öbekleriniz doğal olarak dağılmış olarak daha fazla başlık, bağlantı ve resim ekleyebilmenizdir.
En azından blog yazılarınızın yaklaşık 500 kelime olmasını düşünebiliriz, ancak şunu söyleyelim ki içeriğiniz ne kadar uzun olursa o kadar iyidir. Tabi bunu yaparken spam yapmamaya dikkat etmelisiniz.
4. Bir Blog Takvimi Oluşturun ve Sık Sık Gönderin
Blog gönderilerini sık sık yayınlamak ve eski içeriği daha alakalı olacak şekilde güncellemek ve aynı zamanda amaç tabanlı bir okuyucu deneyimi sağlamak, etki alanı otoritesi oluşturmanıza yardımcı olabilir. Google, web sitenizi daha düzenli olarak taramak ve kontrol etmek zorunda kalırsa, zaman içinde sayfalarınızın daha fazla trafik çekmeye başlayacağını umuyoruz.
5. Resimlerinizi Etiketleyin ve Yeniden Boyutlandırın
Yazılı içeriğinizi açıklamaya ve desteklemeye yardımcı oldukları için görseller önemlidir. Bu nedenle, blog gönderiniz için doğru görseli bulduğunuzda ve bunları sitenize yüklemeye geldiğinde, görselinizi yeniden boyutlandırmak (tercihen 500KB’nin altında) her zaman en iyisidir. Bunun temel nedeni, Google’ın web sitenizi sıralarken sayfa yükleme hızını dikkate alması ve büyük resimlerin yükleme sürelerinizi yavaşlatabilmesidir. Bunun da ötesinde, ziyaretçiler sayfanızın yüklenmesi için birkaç saniyeden fazla beklemek istemezler.
Ayrıca, resminizin bir alt metni veya bir “alt etiketi” olduğundan emin olmanız gerekir. Bu, kullanıcı deneyimi (UX) açısından önemlidir ve site içi SEO’nuz için de faydalı olacaktır. Arama motorları görsel aramaz, kullanılan alt metni arar. Bu nedenle, alt etiketinizde, resim dosya adınızda ve resim başlığınızda anahtar kelimelerinizi kullanırken doğru ve açıklayıcı bir şeyler yazmak, yapmaya değer.
6. Net Blog Kategorilerine Sahip Olun
Okuyucular için yararlı bir deneyim bırakabilmeniz için blogunuzu kategorilere ayırmanız önemlidir. Blogunuzun hakkında konuşabileceği ve işletmenizin ürün veya hizmet teklifleri olarak sunabileceği ana anahtar kelimelere odaklanmak için kategorilerinizi akıllıca adlandırmaya çalışın.
Bunu yaparak, sitenizdeki içeriğe daha fazla bağlantı oluşturabilir ve sitenizdeki anahtar kelimelere bağlantı verdiğiniz arama motorlarına gösterebilirsiniz.
7. Daima Bir Meta Açıklama Yazın
Bir meta açıklama, sitenizin başlığının altındaki SERP’lerde görünen ve okuyuculara blog yayınınızın ne anlama geldiğini söyleyen metindir. Bu kısa metin parçası, tıklama oranı (TO) açısından önemlidir, çünkü okuyucunun amacını karşılar, bu nedenle yazdığınız şeyin kısa ama ilgi çekici olduğundan emin olun.
160 karakterlik sınırınız dahilinde, uzun kuyruklu anahtar kelimeler eklemeye çalışın, böylece Google ve hedef kitleniz yayınınızın içeriği konusunda net olsun.
8. İçeriğinizi Paylaşın
SEO’nuz için en önemli husus olmasa da, içeriğinizi sosyal medya üzerinden paylaşmak dikkat çeker ve diğer blog yazarlarından harici bağlantılar için fırsat sağlar. Geri bağlantılarda artışa yol açabilecek çok fazla etkileşim alan harika bir içerik yazabilirsiniz, bu nedenle içeriğinizi sosyal platformlarda paylaşmak için biraz zaman ayırmaya değer.
9. Net URL Yapılarına Sahip Olun
Arama motorları, gönderinizin ne hakkında olduğunu anlamak için URL’nizi tarar, bu nedenle yayınladığınız her blog gönderisinde URL’lerinizi optimize etmeye değer.
URL yapısı, okuyucular için web sitesinde nerede olduklarını ve yeni site sayfalarına nasıl erişeceklerini bildiren bir kategorizasyon sistemi görevi görür. Arama motorları, blogunuzun veya web sitenizin farklı bölümlerinde arama yapanların tam olarak hangi bilgilere erişeceğini tam olarak belirlemelerini kolaylaştırdığı için bunu takdir eder ve bu nedenle tercih eder.
10. Bağlantı Alın
İyi bir SEO stratejisi mimari, içerik ve bağlantılardan oluşur. Bağlantılar, kullanıcıların ve botların, istediğiniz yere ulaşmak için web sitenizde gezinmelerine yardımcı olur. SEO’nuza farklı şekillerde fayda sağlayan birkaç farklı bağlantı türü vardır:
- Blog gönderileriniz boyunca bağlantı metni kullanarak harici makalelere bağlantı verin.
- Bağlantı metni kullanarak sitenizdeki diğer dahili makalelere bağlantı verin.
- Başkalarının sizinle bağlantı kurmasını sağlayın. Bu, gelen bağlantılara veya geri bağlantılara sahip olarak bilinir. Bu, diğer sitelerden bunu isteyerek veya insanların bağlantı kurmak istediği harika içerikler yazarak yapılabilir.
11. Mevcut İçeriğinizi Güncelleyin ve Eski İçeriği Kaldırın
Yeni içerik oluşturmanın yanı sıra, mevcut blog gönderilerinizi yeniden tasarlamak veya güncellemek için zaman harcamaya değer. Bunun nedeni, tamamen yeni bir içeriğin arama motoru sonuç sayfasına (SERP) yerleşmesinin ve yetki kazanmasının çok daha uzun sürmesi, buna karşın mevcut içeriğinizin iyileştirilmesi için orada olmasıdır.
Ek olarak, en başarılı içeriklerinizden bazılarını güncellemek ve yeniden kullanmak, kullanım ömrünü uzatabilir.
İçeriği kaldırma konusunda, bunu en son tercih etmek önemlidir. Bu nedenle her zaman güncelleyebileceğiniz içerikler yayımlamak sizi ileri taşır. Tavsiyemiz, içeriğinizi gözden geçirmek ve gerçekten artık uymuyorsa ve güncellemek mantıklı gelmiyorsa son çare olarak onu kaldırmak yönünde olacaktır.
12. Kitlenizi Akılda Tutarak Yazın
Ne zaman içerik oluşturursanız, birincil odak noktanız, bir anahtar kelimeyi kaç kez ekleyebileceğiniz değil, hedef kitleniz için neyin önemli olduğu hakkında yazmak olmalıdır.
Yararlı bilgilerle dolu sağlam bir blog yazınız olduğunda, SEO hakkında düşünmeye başlayabilirsiniz. Gerçekçi bir şekilde, eğer araştırmanızı yaptıysanız ve iyi bir makale yazdıysanız, muhtemelen zaten çok sayıda anahtar kelimeniz vardır.
13. Taze, İyi Yazılmış, Daima Güncel İçerik Yazın
Güncel içerik, yayınlandıktan sonra uzun bir süre alakalı olacak içeriktir, bu nedenle gelecek yıllar boyunca sürekli ve istikrarlı bir trafik akışı oluşturma potansiyeline sahiptir.
Sektörünüzdeki önemli bir soruyu yanıtlamak ile yaklaşan bir etkinlik hakkında bir makale yazmak arasındaki fark budur, her ikisi de faydalı olsa da hangisinin daha faydalı olacağı açıktır ve gerektiğinde güncellenebilir veya başka bir amaca yönelik olabilir.
Tutarlı, optimize edilmiş içerik planlamak, araştırmak ve yazmak birçok işletme için zaman alıcı ve alışılmadık bir zorluk olabilir, ancak biz yardım etmek için buradayız. SEO ve/veya içerik pazarlama stratejinizle ilgili destek için Vudols ile bugün iletişime geçin.