Site içi SEO’nuzu doğru yapmak, organik arama motoru optimizasyonunun (SEO) temel bir parçasıdır ve yüksek Google sıralamalarını güvence altına almak için gereklidir.
Önemli olan sayfa içi faktörleri kavramanıza yardımcı olmak için, aşağıdaki siteiçi SEO temelleri içeren eksiksiz bir kılavuz hazırladım.
Ama asıl meseleye takılıp kalmadan önce, can alıcı bir sorunuz olabilir:
İçindekiler
Site İçi SEO Nedir?
Site içi SEO, bir web sayfasındaki farklı öğeleri , Google ve diğer arama motorları tarafından dizine eklenme ve hedef kitleniz tarafından yapılan aramalarda üst sıralarda yer alma konusunda mümkün olan en iyi şansı vermek için optimize etme sürecidir.
Site içi SEO önemlidir, çünkü Google’a web siteniz ve ziyaretçilere ve müşterilere nasıl değer sağladığınız hakkında bilgi verir. Sitenizin hem insan gözü hem de arama motoru botları için optimize edilmesine yardımcı olur.
Yalnızca web sitenizi oluşturmak ve yayınlamak yeterli değildir, yeni müşteriler edinmek için Google ve diğer arama motorları için web sitenizi optimize etmelisiniz.
Site İçi SEO ve Site Dışı SEO Farkı Nedir?
Site dıı SEO, web sayfalarınızın sıralamasını iyileştirmek için web sitenizin dışında yapılabilecek eylemlerle ilgilidir.
Birçok kişi, site dışı SEO’nun tamamen üçüncü taraf web sitelerinden geri bağlantı (backlink) çekmekle ilgili olduğunu söyler.
Evet, geri bağlantılar başarılı bir site dışı SEO stratejisinin kalbinde yer alır ancak aynı zamanda sosyal medya pazarlaması, kullanıcı deneyimi, etkileyici pazarlama ve markadan bahsetme gibi sayfa dışı etkinlikler yoluyla içeriğinizde itibar ve güven oluşturabilirsiniz.
Site içi SEO ile site dışı SEO arasında bir miktar benzerlik vardır, çünkü ikisi de özellikle web sayfalarını arama motorlarının taramasını ve mümkün olduğunca dizine eklemesini kolaylaştırmaya odaklanır. İyi site içi SEO, sayfaların hızlı bir şekilde yüklenmesini ve her şeyin olması gerektiği gibi çalışmasını sağlayarak kullanıcı deneyimini geliştirir.
Eksiksiz Site İçi SEO Rehberimiz
Sayfa öğelerini uygun şekilde optimize etmek için web sayfalarınızın her birinde aşağıdaki adımları izleyin.
Büyük bir web siteniz varsa, başlamak için en önemli 10 ila 20 sayfanızı seçmek isteyebilirsiniz. Ardından, yaptığınız değişikliklerin web trafiğinizi nasıl etkilediğini ölçebilir ve sayfanın öğelerinin satırda daha fazla ayarlanması gerekip gerekmediğine karar verebilirsiniz.
Anahtar Kelime
Birisi Google’da arama yaptığında, o aramanın ihtiyaçlarını karşılayan bir web sayfasına yönlendirilmek ister. Örneğin, buraya site içi SEO hakkında daha fazla bilgi edinmek istediğiniz için geldiniz, bu yüzden bu sayfa bununla ilgili.
Bu, hem okuyucular için hem de SEO açısından en güçlü web sayfalarının tek bir odak noktası olan sayfalar olduğu anlamına gelir.
Bir web sayfasının tam olarak ne hakkında olması gerektiğini biliyorsanız, içeriği çok alakalı tutmanıza yardımcı olur. Ayrıca, bir konuyu aynı anda birçok farklı konuyu ele almaya çalışmaktan daha derinlemesine keşfedebileceğiniz anlamına gelir.
Ayrıca, aynı konuyu kapsayan ve aynı anahtar kelimeler için trafik almaya çalışan çok sayıda farklı sayfanız varsa, SEO çabalarınızı sulandırma ve hedef anahtar kelimeleriniz için herhangi bir sayfa sıralamasına sahip olamama riskiniz vardır. İnsanların bir anahtar kelimeden gelen bağlantıyı iki veya daha fazla sayfaya bölmekten bahsettiklerinde kastettikleri budur.
Anahtar kelimeler hakkında bir not :
Google’ın bir sıralama faktörü olarak meta anahtar kelime etiketlerini kaldırmasından bu yana birkaç yıl geçti. Arama motorları aramaları giderek daha fazla kişiselleştirebildiğinden, anahtar kelimelerin performansını izlemek de zorlaşıyor. Bunu, arayıcının konumu ve önceki arama geçmişi gibi faktörleri göz önünde bulundurarak yapıyorlar.
Anahtar kelime araştırması hala önemli olsa da , tavsiyemiz müşterileriniz için önemli olan konulara odaklanmanızdır. Birisi bir konu bulmak için ne arar? Tamamen bu şekilde düşünmek size ve sitenize artı değer katacaktır.
Kaliteli İçerik
Web siteniz, ilk önce harika bir kullanıcı deneyimi oluşturmak ve ikinci olarak Google’ı memnun etmek için yazılmış faydalı, alakalı, benzersiz içerikle doluysa her zaman daha üst sıralarda yer alır.
İki önemli sıralama sinyali:
- Kişisel web sitesinin hemen çıkma oranı, yani başka sayfaları ziyaret etmeden sadece tek sayfayı ziyaret etmesi ve fazla kalmadan siteden ayrılması.
- Ziyaretçilerin sitenizde ortalama kalma süresi, yani bir ziyaret sırasında sitenizde ne kadar zaman geçirdikleri ve ayrılmadan önce kaç sayfaya baktıkları.
Bunun nedeni, Google’ın insanları sitenize gönderirse, onlar için yararlı ve değerli bilgiler bulacaklarını ve bu bilgileri okumak için sitede dolaşacaklarını ve hatta bulmak için sitenizin daha derinlerine ineceklerini bilmek istemesidir.
Kitleniz için gerçekten yararlı olan iyi yazılmış, iyi araştırılmış ve benzersiz içerik, bir taşla iki kuş vurur çünkü ziyaretçilere aradıklarını verir ve sitede kalma süresini artırırken hemen çıkma oranlarını düşürür.
Mükemmel kalitede içerik oluşturmaya yönelik ipuçlarımız şunlardır:
- Doğal bir şekilde yazın – Evet, anahtar kelimeler hala önemlidir (yukarıya bakın) ancak arama motorları doğal dili anlayabilmek için hızla gelişiyor. Müşterilerinizle konuşuyormuş gibi yazabilmek, markanız için bir ses tonu geliştirmenin harika bir yoludur; ilgi çekici ve okunabilir olmak mevcut SEO için çok önemli olan güven oluşturuyor.
- Yazım ve dil bilginizi kontrol edin – Bilinçaltında, potansiyel müşteriler genellikle kötü yazılmış bir web sitesine sahip işletmeleri yargılar. Dilbilgisi hataları ve imla hataları, ayrıntılara dikkat etmeyebileceğinizi veya profesyonel bir işlem sunmaya özen göstermeyebileceğinizi gösterir. Ayrıca Google, hatalar nedeniyle içeriğin net olmadığı sayfaları taramayı zor olarak algılayabilir.
- Düzenli olarak blog yazın – Google, sitenizi yeni ve alakalı içerikle güncel tuttuğunuz için sizi ödüllendirecektir. Ek olarak, çeşitli anahtar kelimeler için daha fazla sıralama şansınız olur. Blog yazmak aynı zamanda hedef kitlenize işinizi bildiğinizi göstermenin harika bir yoludur – bu, bir uzman olarak itibarınızı artırır, bu da sözü geçenleri, geri bağlantıları ve güveni çeker.
- Konunuzu derinlemesine ele alın – Geçmişte içeriğinizi küçük bir boyutta tutmanız söylenmiş olsa da, Google aslında daha uzun, derinlemesine kopyalamayı tercih ediyor gibi görünüyor. Çeşitli araştırmalar, en üst sıradaki sayfaların ortalama olarak yaklaşık 2.500 kelime içerdiğini gösteriyor. Hatta genel olarak 2500 kelimeden de fazla içerikleri mevcut diyebiliriz. Uzun biçimli içerik size gerçekten yararlı bilgiler sağlama fırsatı verir ve üçüncü taraf sitelerden geri bağlantı çekme olasılığı daha yüksektir.
Kullanıcı Deneyimi (UX)
Google bir işletmedir ve amacı, müşterilerine en alakalı, faydalı arama sonuçlarının yanı sıra harika bir kullanıcı deneyimi sunmaktır .
Site içi SEO’nuz üzerinde çalışırken ve web sayfalarınızı oluştururken veya güncellerken her zaman akılda tutulması gereken kullanıcı deneyimi bulunmaktadır. Bu kullanıcı deneyimlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- İçerik faydalı mı?
- İçerik (ve bulunduğu sayfa) kullanılabilir mi?
- Arayan kişinin sorgusunun yanıtı sayfada kolayca bulunabilir mi?
- İçerik iyi araştırılmış ve güvenilir mi?
- İçerik okunabilecek düzeyde mi?
- İçeriğe erişilebilir mi?
- İçerik okuyucu için değerli mi?
Bu yedi özellik, harika bir kullanıcı deneyiminin merkezinde yer alır. Web sitenizin tasarımından, kullandığınız eylem çağrılarından, yazı tipinden, resimlerden, yazı stilinden, noktalama işaretlerinden ve dilbilgisinden, sosyal medyadaki varlığınız, profesyonel itibarınız, konuk bloglarınız ve daha fazlasına kadar her şeyden etkilenebilirler.
Sayfa Başlığı
Başlık etiketi arama sonuçlarında göründüğü gibi bir web sayfasının başlığını ifade eder.
Başlık etiketi, web ziyaretçilerine ve arama motorlarına bir sayfanın ne hakkında olduğuna dair bir fikir vermek için kullanılır. Sayfanızın nasıl sıralanacağını etkilemenin yanı sıra, tıklama oranlarını (TO) da etkileyecektir. Yani, sayfanın arama motoru sonuçlarında sayfayı gören ve sitenizde ona tıklayanların yüzdesi bir kriteri karşılayıp karşılamadığına bağlı olarak arayanların ihtiyaçlarını ve ilgilerini yakalar.
İşte bazı ipuçları:
- Sayfanızın anahtar kelimesini başlık üzerinde olduğunca erken kullanmaya özen gösterin.
- Sayfa başına yalnızca bir anahtar kelime veya kelime öbeği hedefleyin.
- Başlığınızı doğal bir şekilde yazın. Spam ve anahtar kelime doldurmayı kesin; bunun yerine, nasıl ilgi çekebileceğinizi düşünün.
- Başlık etiketlerinizi 50 karakterin altında tutun, böylece en az %90’ı arama motoru sonuçlarında düzgün şekilde gösterilecektir.
Sayfa Açıklaması
Meta açıklama, arama motoru sonuçlarında bir sayfanın içeriğini açıklayan kısa bir metin parçasıdır. Bu, insanların sayfanın arama sorgularına yanıt verip vermeyeceğine karar vermelerine yardımcı olur.
İşte sayfalarımızdan birinden bir örnek:
Arama motorları artık bir sıralama faktörü olarak meta açıklamaları kullanmasa da, yazdığınız kelimeler arama motoru sonuçlarında tıklama oranınızı etkilediği için çok önemli olmaya devam ediyor.
Şu ipuçlarını izleyebilirsiniz:
- Sayfanın ne hakkında olduğunu açıklayın ve okuyucuların okumaya devam etmesini istetmek için bir neden verin. Harekete geçirici bir mesaj olarak düşünebilirsiniz.
- Anahtar kelimeleri doğal bir şekilde yazın. Zaten sayfanızın konusunu doğal bir şekilde yazarsanız içinde elbet anahtar kelimeleriniz de bulunacaktır.
- Meta açıklamalar için kesin bir maksimum uzunluk yoktur. Ancak genel bir kural olarak, yaklaşık 156 karakter hedefleyin, çünkü daha uzun olan her şey genellikle arama motorları sonuç sayfalarında gösterilmez.
- Aramalarda yüksek hacimde gösterim alıyorsanız (yani sayfalarınız üst sıralarda yer alıyor ve birçok kişi tarafından görülüyor) ancak tıklama oranınız düşükse, meta açıklamalarınızı daha ilgi çekici hale getirmek için gözden geçirmeniz gerekebilir.
Heading Etiketleri
Bir web sayfasındaki ana başlık veya başlık, potansiyel olarak tüm sayfadaki en önemli içerik parçasıdır. Göz izleme çalışmaları ve ısı haritaları, insanların önce bir web sayfasının sol üst kısmına baktığını göstermektedir.
Sayfanın ne hakkında olduğunu (yukarıda tartıştığımız ana konu) tanımlayan net bir başlık, ziyaretçilerin sorguları için doğru sayfaya geldiklerini bilmelerini sağlamanın kesin bir yoludur.
H1 etiketinin rolü, arama motorlarına sayfadaki ana başlığın ne söylediğini ve dolayısıyla sayfanın bir bütün olarak ne hakkında olduğunu söylemektir. Bu, algoritmaların aynı konu hakkında arama motoru sonuçlarında bir sayfanın yer alıp almayacağını belirlemesine yardımcı olur.
Şu ipuçlarını izleyin:
- Sayfanızda yalnızca bir adet H1 etiketine bağlı kalın.
- Odak anahtar kelimenizi/ifadenizi ana başlığa ekleyin
- WordPress gibi çoğu içerik yönetim sistemi (CMS), sayfa başlıklarına otomatik olarak bir H1 etiketi ekler ancak bazı temalar bu ayarı geçersiz kılabilir. Buna dikkat edin.
Alt Başlıklar
Alt başlıklar, insanların bir web sayfasını ayrıntılı olarak okuyabilmeleri veya içeriğin özünü elde etmek için başlıkları tarayabilmeleri için uzun biçimli içeriği ayırmanın harika bir yoludur.
Ana başlıkta olduğu gibi, bir web sayfasındaki tüm alt başlıklara, arama motorlarının başlıkları gövde metninden ayırt etmesine yardımcı olmak için uygun başlık etiketleri, yani <h2>, <h3> vb. verilmelidir.
- Alt başlıklara anahtar kelimelerinizi veya odak anahtar kelimenizle ilgili kelime ve kelime öbeklerini örebilirsiniz, ancak yine bunu okuyucuya doğal olarak sunmaya özen gösterin.
- Anahtar kelimelerinizi ve ilgili kelime öbeklerinizi alt başlıklara dahil etmek, Google’a konuyla ilgili kaldığınızı, yani içeriğin hala orijinal arama terimiyle alakalı olduğu anlamına gelir.
- H2, H3, H4 etiketleri (vb.) H1 etiketlerinden daha sık kullanılabilir, ancak bunları bir hiyerarşi içinde kullanmaya özen göstermelisiniz. Örneğin, yeni bölümlerin başına geçmek için H2 etiketlerini ve her bölümdeki alt başlıkları belirtmek için H3 etiketlerini kullanabilirsiniz.
URL Yapısı
URL’ler anlamlı olmalı ve web sitenizin hiyerarşisini yansıtmalıdır.
- Bu anlamlı bir URL’dir – siteismi.com/sayfa-ismi veya www.siteismi.com/anahtar-kelime (başka bir deyişle, bir arama yapan kişi, URL’yi yalnızca şirket adınızdan ve bulundukları konudan potansiyel olarak tahmin edebilmelidir )
- URL’lerinizde her zaman için kısa çizgiyi tercih edin. Alt çizgileri tercih etmeyin.
- Web sitenizin hiyerarşisini ortaya çıkarmak için URL’lerinizi kullanın (Yani sitenin nasıl yapılandırıldığı ve sayfaların gezinmede nerede oturduğu gösterin). Örneğin:
- siteismi.com/servis/SEO
- siteismi.com/blog/SEO-taktikleri
Anahtar Kelimeler
Web sitenizin her sayfası için tek bir konuya sahip olduğunuzda, hedef anahtar kelimelerinizin ve ilgili kelime öbeklerinizin ortaya çıkması kaçınılmazdır. Burdaki asıl anahtar, kitlenizin; ürünleriniz, hizmetleriniz veya sektörünüzde olup bitenler hakkında konuşurken hangi terimleri kullanacağını bilmektir.
Bir ipucu, ana odak anahtar kelimenizi bir web sayfasının içeriğinin ilk 100 kelimesine dahil etmektir. Bu, kullanıcılara ve arama motorlarına tüm sayfanın arama sorgusu ile alakalı olduğunun bir başka işaretidir.
Ayrıca içeriğinizde anahtar kelimeleri kullanmak için spam yapmayın. Oldukça doğal olarak ve içeriğin gidişatına göre devam edin. Anahtar kelimelerinizin içerikteki oranı %2 veya %3 civarındaysa bu sizin için yeterlidir.
İçeriği Bölün
Yukarıda uzun biçimli içeriğin Google’da daha iyi sıralamaya sahip olma eğiliminde olduğundan bahsetmiş olsak da, bir ekrandan okuma eylemi, büyük gövde içeriklerinin işlenmesini zorlaştırır.
Aşağıdaki taktikleri kullanarak içeriğinizin kullanıcılar ve arama motorları için daha erişilebilir olmasına yardımcı olabilirsiniz:
- Bol satır sonu ile paragrafları kısa tutun.
- Farklı bölümleri ayırmak için alt başlıklar kullanın.
- Gözden geçirmesi kolay olacak şekilde önemli noktaları çıkarmak için madde işaretlerini (bu makaledekiler gibi) kullanın.
- Kalın veya italik içerik biçimlerini kullanın.
- İçerikte vermek istediğiniz mesajı kaliteli görsellerle güçlendirin.
Görseller
Biz içeriklerimizde görselleri kullanırken, iyi optimize edilmiş web sayfaları genellikle görseller, infografikler, videolar ve diyagramlar gibi çeşitli medyaları içerecektir.
Arama motorları görselleri metinler kadar tanımlama ve anlama konusunda akıllı olmadığından, bu öğelerin uygun şekilde optimize edilmesi önemlidir.
Görsellerinizde mutlaka bu saydığımız kurallara uyun.:
- Odak anahtar kelimenizi bir görüntünün dosya adına ekleyin.
- Her resme güçlü bir alt etiketi verin.
- Sayfadaki görsel öğelere altyazı eklemeyi düşünün.
- Görsellerinizi mutlaka optimize edin. Görsellerinizin boyutu sayfanızda yer kaplayacak ve sayfanızın daha geç açılmasına neden olacaktır. Bunu ne kadar düşürebilirsek o kadar iyi.
Yapılandırılmış Veriler ( Schema )
İncelemeler, ürün açıklamaları, tarifler, etkinlikler vb. gibi web sayfası öğelerini Google’ın fark etmesi zor olabilir.
Şema işaretlemesini kullanan yapılandırılmış veriler, içeriğin doğru şekilde dizine eklenebilmesi için işaretlemenin bir yoludur. Arama motorları da bu bilgileri, bazen arama motoru sonuç sayfalarında, sayfa listelerini destekleyen zengin snippetlerde kullanabilir.
Schema yapısal veriler ile iligili yakın zamanda bir rehber oluşturacağım. Oluşturduğumda buraya ekleyeceğim.
İç ve Dış Bağlantılar
Web sitenizde bir blogunuz varsa, makalelerin birçoğunun birbirini tamamlaması veya ilgili konulara değinmesi ihtimali vardır.
Blog okuyucularınız, bir konuyla ilgili içeriğin nerede olduğunu onlara bildirirseniz, bunu inanılmaz derecede yararlı bulacaktır, çünkü bu onların arama sorgularının farklı yönlerini keşfetmelerini ve zaman içinde bilgilerini geliştirmelerini sağlayacaktır.
Örnek olarak, bu sayfaya sayfa içi SEO hakkında daha fazla bilgi edinmek için geldiniz, ancak bununla başa çıktıkça, özellikle dahili bağlantıların nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyebilirsiniz.
Ayrıca kategorilerinize, sayfalarınıza da link vermek işe yarayacaktır. Fakat bunu yaparken aşırıya kaçmamak önemlidir. Aksi taktirde konunuzun her yeri bir link çöplüğüne dönmüş olacaktır.
Ayrıca web sitenizde dış kaynaklara link vermek de önemlidir. Paylaştığınız bilgilerin nereden geldiğini gösterebiliyorsanız, bu okuyuculara araştırma yaptığınızı ve uzman görüşünüzü desteklemek için güvenilir kaynaklara başvurduğunuzu gösterir.
Ayrıca, saygı duyduğunuz üçüncü taraf sitelere ulaşmak için mükemmel bir yoldur ve bu sitelerden içeriğinize geri bağlantı çekmenize yardımcı olabilir.
Dış bağlantılar eklemek, hedef kitlenizin bir konuyu daha derinlemesine okumasını sağlayarak içeriğinizi daha geniş kaynaklar tarafından desteklendiğinden daha değerli ve derinlemesine hale getirir.
Şu ipuçlarını izleyin:
- İçeriğinize eklediğiniz tüm verilerin, istatistiklerin veya alıntıların kaynağına bağlantı verin.
- Kullanıcıların sitenizden ayrılmadan harici içeriği okuyabilmeleri için bağlantı hedefinin yeni bir pencerede açıldığından emin olun.
Sosyal Paylaşım Butonları
Bir web sayfasındaki sosyal paylaşım düğmeleri doğrudan bir sıralama faktörü olmasa da, SEO platformu BrightEdge Technologies tarafından yapılan araştırma , makalelerdeki varlıklarının paylaşımları ve bahsetmeleri %700 oranında artırabileceğini gösteriyor.
Buna karşılık, bu, içeriğinizi yeni kitlelerin önüne çıkarabilir ve daha geniş bir kaynak yelpazesinden sitenize trafik getirebilir. Google, itibarınız ve etkiniz gibi faktörlere, daha yüksek yetkili siteler ve aramalarda daha üst sıralarda yer alan sayfalar ve alan adı yetkisi çevresinde sinyaller olarak bakar.
Mobil Uyumluluk
Bu günlerde, herhangi bir web sitesinin çoklu cihaz dostu olması çok önemlidir. Google artık arama motoru sonuçlarında web sitelerinin en mobil uyumlu sürümlerini döndürmek için mobil öncelikli dizine eklemeye öncelik veriyor. Kötü bir mobil deneyim sunan bir siteye sahip olmak sıralamanıza zarar verebilir.
Şu ipuçlarını izleyin:
- Sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını kontrol edin.
- Duyarlı web sitesi tasarımı, bir web sayfasının içeriğini kullanılan cihaza uyacak şekilde otomatik olarak yeniden boyutlandırır. Siteniz duyarlı mı?
- Mobil URL’ler, içeriğinizin bir tablette veya akıllı telefonda görüntülenmek üzere özel olarak uyarlanmasına olanak tanır.
- Sitenizdeki harekete geçirici mesaj düğmelerinin bir mobil cihazda kullanımının kolay olduğundan ve sayfaların hızlı yüklendiğinden ve düzgün görüntülendiğinden emin olun. İyi bir kullanıcı deneyimi önemlidir unutmayım.
Ayrıca daha önceden sizlere sunmuş olduğumuz Mobil SEO Rehberi adlı içerikte web sitenizi nasıl mobil yönde geliştireceğinizi anlatmıştık. Eğer okumadıysanız mutlaka mobil SEO rehberimizi incelemenizi öneririm.
Pagespeed Değeri
Bir web sitesi hızlı yüklendiğinde kullanıcılar daha iyi bir deneyim yaşar. Sonuç olarak, Google’ın kullandığı sıralama faktörlerinden biri sayfa yükleme hızınızdır.
- Web sitenizin performansına erişmek için Google Pagespeed Insights aracını kullanın. Bu araç, tek tek web sayfalarının içeriğine bakar ve sayfanın daha hızlı yüklenmesini sağlamak için düzeltmeler önerir.
- Ayrıca üstte bahsettiğimiz görseller başlığındaki gibi görsellerinizi optimize etmek Pagespeed değerinizi yükseltme konusunda size oldukça yardımcı olacaktır.
Robots.txt Dosyası
Robots.txt dosyası arama motorları tarafından görüntülenmesiyle engellenen hangi sayfaları görmenizi sağlayan şık bir araçtır. Unutmayın, engellenen sayfalar indekslenemez ve bu nedenle arama motoru sonuçlarında görünme olasılığı düşüktür. Yönetici sayfaları veya düşük kaliteli içerik gibi belirli sayfaları engellemenin iyi bir nedeni vardır, ancak çekirdek sayfalar aslaengellenmemelidir ve engellenirlerse sıralamanıza zarar verir.
- Web tarayıcınıza aşağıdakini yazarak robots.txt dosyanızı görüntüleyin “siteismi.com/robots.txt“
- Bu, web sitenizde taranamayan herhangi bir URL’nin düz metin listesini verecektir.
- İzin verilmeyen sayfalar engellenir, bu nedenle kendinize “Gerçekten bu sayfayı engellemeli miyim?” diye sorun.
- Herhangi bir çekirdek sayfaya izin verilmiyorsa, bunları kaldırın.
Sitemap.xml Dosyası
Sitemap dosyası web sitenizin bir site haritasını oluşturur. Google, Yandex ve Bing gibi çoğu arama motoru sayfalarınızı indexlerken sitemap.xml dosyanızdan yardım alırlar.
Sitemap dosyanızda sitenizde bulunan tüm sayfaların, etiketlerin, görsellerin ve kategorilerin bir listesi bulunur. Sitemap dosyasınızı Google Search Console‘a gönderdiğinizde Google bu linklerin hepsini inceleyerek dizinine dahil eder.
Her sitede mutlaka bir site haritası dosyası bulunmalıdır.
Site İçi SEO Hakkında
Google, kalitesiz siteleri ortadan kaldırma ve kaliteli web sitelerinin zirveye çıkmasını sağlama konusunda daha akıllı hale geldikçe SEO uygulamaları değişmeye devam ediyor. Unutmayın, içerik kraldır. Önce kullanıcılar için yazmak, ardından Google, web sitenizin hedef müşterinize hitap edecek ilgili bilgilerle doldurulmasını sağlayacaktır.
Erişim ve bağlantı kurma önemli olmaya devam ederken, bu harici SEO stratejileri sayfada desteklenmiyorsa hak ettiğiniz sıralamayı elde edemezsiniz.
Sen ne düşünüyorsun?
Bu site içi SEO temellerinden hangilerini ihmal ettiniz? Gözden kaçırdığınız bir sayfa içi SEO temelini işaretledikten sonra sıralamanızda bir artış gördünüz mü? Sormak istediğiniz bir şey var mı?
Ne düşündüğünüzü bilmek isterim, bu yüzden lütfen düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlarda bırakın.