Malesef her işletme, emrinde bir web geliştiricileri ordusuna sahip değildir. Arama motoru optimizasyonunu kendi başlarına uygulamaya çalışan işletmeler için teknik SEO son derece karmaşık görünebilir. Bu yazıda, web sitenizi denetlemek ve web sitenizin arama motorlarındaki genel sıralamasını umarız iyileştirmek için gerçekleştirebileceğiniz daha az karmaşık görevlerden bazılarını açıklamayı amaçlıyoruz.
İçindekiler
Teknik SEO nedir?
Teknik SEO, arama motorlarının web sitenizi bulmasına, okumasına ve anlamasına yardımcı olmak için kullanılan bir dizi işlemden oluşur. Çoğunlukla web sitenizin perde arkası öğeleriyle ilgilidir ve meta veriler, dizin oluşturma, bağlama, anahtar kelimeler ve daha fazlası gibi şeyleri kapsar.
Web siteniz çeşitli kodlama biçimleri kullanılarak oluşturulmuştur, bunlar çoğunlukla HTML, CSS ve JavaScript’tir. HTML bir web sayfasının yapısını belirler, CSS sayfanın nasıl göründüğünü ve JavaScript bu sayfanın nasıl davrandığını kontrol eder.
Teknik SEO ile amaç, arama motorlarının tüm bunları doğru bir şekilde okumasını engelleyecek hiçbir sorun olmadığından emin olmaktır.
Arama motorları web siteleri nasıl okur?
Arama motorları üç ana süreç kullanarak çalışır; tarama, indeksleme ve sıralama.
Tarama
Arama motorları, internette yeni içerik keşfetmek için bir bot (tarayıcılar veya örümcekler olarak bilinir) kullanır. İçeriğin türü değişiklik gösterebilir ve web sayfaları, resimler ve videolar içerir. Bunu, tarayıcılara eklenmiş olabilecek herhangi bir şeyi almak için “tarayacakları” bir yol veren bağlantılar kullanarak yaparlar. Tarama bütçenizi artırmayı hedefleyerek arama motorlarını web sayfalarınızı daha sık taramaya teşvik edebilirsiniz .
Dizin
Bu robotlar yeni içerik bulduğunda, onu arama motorunun, esasen taramadan oluşturdukları devasa bir URL’ler veritabanı olan “dizine” eklerler. Bir kullanıcı bir arama sorgusu yazdığında, arama motoru o aramayla en alakalı olduğunu düşündüğü URL’leri getirir.
Sıralama
Bir arama sorgusu girildiğinde, arama motorları kullanıcıya en alakalı içeriği göstermek ister. Dizine ekledikleri bir web sitesinin sonuçlar sayfasında gösterilip gösterilmeyeceğini belirlemek için bir dizi sinyal kullanırlar.
Web sitesi ne kadar yüksek sıralanırsa, arama motoru o web sitesinin arama sorgusu için o kadar alakalı olduğunu düşünür.
Çoğu işletme, web sitelerinin arama motoru sonuç sayfalarında üst sıralarda yer almasını ister, çünkü bu, artan web sitesi trafiğine ve dolayısıyla yeni potansiyel müşterilere ve müşterilere yol açar. Ancak, arama motorları web sitelerini bulamaz veya dizine ekleyemezse, bunun gerçekleşmesi olası değildir.
Teknik SEO neden önemlidir?
Web sitenizi arama motorları için optimize etme sürecinden geçiyorsanız, teknik SEO’yu gerçekten göz ardı etmek istemezsiniz. Dünyanın en ilgi çekici web sitesine sahip olabilirsiniz, ancak teknik SEO’yu doğru yapmıyorsanız, arama motorlarında hiç çıkmayabilirsiniz.
Teknik SEO, doğası gereği oldukça göz korkutucu görünebilir, ancak temel bir teknik SEO denetimi yapmak, hızlı düzeltmeleri ve kolay kazançları vurgulayabilir.
Teknik SEO denetimi nedir?
Teknik SEO denetimini web siteniz için bir tür MOT olarak düşünün. Uzmanlar tarafından yürütüldüğünde, derinlemesine ve zaman alıcı olabilirler, ancak arama motoru yükselişinizi başlatmak için kendiniz uygulayabileceğiniz birkaç önemli süreç vardır.
Yeni başlayanlar için teknik SEO denetimi
Bir web sitesinin arama sıralamasını etkileyebilecek daha temel teknik sorunlardan bazılarına bakalım; bunlar çok fazla teknik bilgi birikimine sahip olmadan çözülebilir olmalıdır.
Organize Site Yapısı Oluşturun
Site yapınız, site sayfalarınızın nasıl düzenlendiğidir. Ziyaretçilerin web sitenizde gezinebilmeleri ve aradıklarını kolaylıkla bulabilmeleri için web sitenizde net bir hiyerarşi olması gerekir. Ziyaretçileriniz web sitenizde yollarını başarılı bir şekilde bulabilirse, bir tarayıcı da bulabilir.
Örneğin, ana gezinme menüsünde “hakkımızda” ve “bize ulaşın” sayfalarınız bağlantılı mı? Ana sayfanıza web sitenizdeki diğer sayfalardan her zaman erişilebilir mi? Tasarım yerine işlevsellikten vazgeçmek cazip gelse de, her zaman ziyaretçilerin web sitenizi nasıl kullanacağını ve web sitenizle nasıl etkileşim kuracağını düşünmelisiniz. Ana menünüz, temiz ve odaklanmış tutmak için sınırlı sayıda üst düzey, temel sayfa göstermelidir.
Web siteniz nispeten küçükse ve web sitenizde çok sayıda ürün satmıyorsanız, düz bir site yapısı en iyi seçenek olacaktır. Bu, tüm sayfalara yaklaşık 1 – 3 tıklama ile ulaşılabileceği anlamına gelir. Bir ziyaretçi aradığını çabucak bulamazsa, hayal kırıklığı içinde web sitenizden çıkıp başka bir yere gidebilir.
Düz bir web sitesi yapısına sahip olmak aynı zamanda Google ve diğer arama motorlarının web sitenizin sayfalarının %100’ünü tarayabilmesi anlamına gelir.
Ancak, işinizin doğasına bağlı olarak, bu kadar basit bir site oluşturmak her zaman mümkün değildir. Örneğin, birden fazla markadan geniş bir ürün yelpazesi satan bir işletmeyseniz, düzenlemeniz gereken yüzlerce sayfanız olacak ve kategori sayfalarının eklenmesi faydalı olacaktır. Bir web sitesinde daha fazla katman olduğunda buna derin site yapısı denir.
Ziyaretçilerin ihtiyaç duyduklarını bulmak için daha derine inmelerini gerektiren web sitelerinde, onları şaşırtma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Breadcrumbs dediğimiz yapının yararlı olduğu yer burasıdır.
Breadcrumbs temel olarak ana sayfadan geçerli sayfaya sitenin her düzeyi için bir bağlantı gösterir ve şöyle görünür:
Bu, ziyaretçilerin web sitenizde nerede olduklarını anlamalarına ve aynı zamanda yolculuklarına ana sayfadan yeniden başlamak zorunda kalmadan bir önceki sayfaya geri dönmelerine yardımcı olur.
Derin bir site yapısı uygularken, tarayıcılar için sorun yaratma riskini de taşırsınız. Yetim sayfalar (sitenizdeki diğer sayfalardan bağlantı verilmeyen sayfalar) oluşturabilir veya sitenizle artık alakalı olmayan sayfaların ziyaretçilere gösterilmesini sağlayabilirsiniz.
Daha karmaşık bir site yapısı uygularken site bakımını takip ettiğinizden emin olmalısınız.
URL Yapısının tutarlı olduğundan emin olun
Site yapınızı daha da geliştirmek için sayfalarınızın URL yapısını göz önünde bulundurmalısınız. Bir ziyaretçi bir bağlantıyı tıkladığında, görüntülenen URL, geldikleri sayfayla tutarlı olmalıdır. Aşırı karmaşıklaştırmaya çalışmayın. Ziyaretçiler için kafa karıştırıcıysa, muhtemelen tarayıcıların da kafasını karıştıracaktır.
Web sitenizi kategoriler halinde düzenleyerek, kullanıcıya, kendileriyle ilgili olmayan seçenekleri gözden geçirmek zorunda kalmadan aynı kategorideki diğer seçenekleri karşılaştırma seçeneği sunarsınız. Bu tutarlı URL yapısına sahip olmak, arama motorlarının web sitenizi anlamasını da sağlar. Google, bir sayfanın web sitenizin yapısına nasıl uyduğunu görmeyi sever, sayfaları kategorilere ayırarak bu süreci kolaylaştırırsınız.
Web sitenizin arama motorları tarafından indekslenebilmesini sağlayın
Arama motorları tarafından dizine eklenmesi, web sitenizin arama sonuçlarında görünebileceği anlamına gelir. Google’ın içeriği dizine eklemesi birkaç saat (tek bir web sayfası için) ile 6 ay (tüm bir web sitesi için) arasında sürebilir. Web sitenizin dizine eklenip eklenmediğini belirlemek ve arama motorlarının bunu yapmasını engelleyen herhangi bir şey olup olmadığını belirlemek için yapabileceğiniz birkaç şey vardır.
Dizin durumunuzu izleyin
Site sayfalarınızı oluşturduktan sonra, Google’ın onları dizine eklemesini engelleyen hiçbir şeyin olmadığını kontrol etmek istersiniz.
Google’ın alanınızdan kaç sayfa taradığını belirlemek için bir Dizin Durum Raporu çalıştırmak için Google Arama Konsolunu kullanabilirsiniz. Sayfa sayısı, web sitenizin büyümesine paralel olarak fazla mesaiyi artırmalıdır.
robots.txt dosyanızı kontrol edin
Bir robots.txt dosyası, alan adınızın kök dizininde bulunması gereken düz metin dosyasıdır (WordPress kullanıyorsanız, WordPress kurulumunuzun kök dizininde bulunur). Amacı, arama motoru tarayıcılarına site sayfalarınızdan hangilerinin istenip istenmediğini söylemektir, ancak bu, bir web sayfasını Google’ın dışında tutmanın bir yolu değildir.
Web sitenizin URL’sinin sonuna /robots.txt ekleyerek, olmaması gereken herhangi bir sayfanın dizine eklenmesinin engellenip engellenmediğini görebileceksiniz.
Sitenizde bir robots.txt dosyası yoksa, arama tarayıcısı devam eder ve her sayfanın dizine eklenmesini istediğinizi varsayar; bu, çeşitli nedenlerle her zaman böyle olmayabilir.
Web sitenize bir robots.txt dosyası ekliyorsanız, bunun bir Microsoft Word veya wordpad dosyası değil, kesinlikle düz metin biçiminde olduğundan emin olmalısınız, daha gelişmiş kelime işlemci programları dosyanıza görünmez kod ekleyebilir ve bu da dosyanıza sorun çıkarabilir.
Noindex etiketlerinin kullanılıp kullanılmadığını belirleyin.
Meta etiketler, html’nize sayfaya özel veriler ve talimatlar eklemenin bir yoludur.
Bir sayfa oluştururken, o sayfanın nasıl dizine ekleneceğini ve Google’ın sonuç sayfalarında kullanıcılara nasıl gösterileceğini bildirmek için bir robots meta etiketi ekleyebilirsiniz. Bu etiketler bir sayfanın <head> bölümüne yerleştirilir ve genellikle şöyle görünür:
Kırmızıyla vurgulanan noindex etiketi, arama motorlarına web sitesini tararken o sayfayı dizine eklememeleri talimatını verir. Yeşil etiket, bu talimatın tüm tarayıcılar tarafından gerçekleştirileceğini belirtir. Belirli tarayıcıları bilgilendirecek, ekleyebileceğiniz ek etiketler vardır. Örneğin, Google’ın web tarayıcısı Googlebot kullanıcı aracısı adına sahiptir, bu nedenle yalnızca Google’a sayfanızı dizine eklememesi talimatını vermek istiyorsanız, yeşil “robots” etiketini “Googlebot” ile değiştirirsiniz.
Noindex kodu, dizine eklenmesini istediğiniz bir sayfada görünüyorsa, robots etiketini sayfadan tamamen kaldırmanız ve sitenizin bu etiketin doğru şekilde kullandığından emin olduktan sonra Google Arama Konsolu aracılığıyla bir site haritasını yeniden göndermelisiniz.
Meta verilerinizi düzeltin
Meta veriler temelde sadece verilerle ilgili verilerdir. Ortak meta veri öğeleri, sayfa başlıklarını ve açıklamaları, kategorileri ve sayfa yazarlarını içerir.
Meta veriler, HTML dosyanızın <head> bölümüne meta etiketler kullanılarak eklenir ve teknik SEO çalışmalarınızı geliştirmek söz konusu olduğunda iyi bir uygulamadır. Kullanılabilecek birçok farklı etiket vardır, ancak odaklanmanız gereken başlıca etiketlerden bazıları şunlardır:
Title
Bu kesinlikle bir meta etiket olmasa da, <head> bölümünde görünür ve çok önemli bilgiler içerir; özellikle SEO söz konusu olduğunda. Her sayfa başlığı benzersiz olmalı, aynı zamanda söz konusu sayfayı açıklayıcı olmalıdır.
Description
Bu etiket, sayfanız bir arama motoru sonuç sayfasında görünüyorsa, arama yapanlara görünecek bir açıklama eklemek için kullanılır.
Sıralama üzerinde herhangi bir etkisi yoktur, ancak web sayfanızın en önemli unsurlarından biridir, çünkü bu açıklama temelde bir arama yapanın sitenizi tıklayıp tıklamaması konusunda belirleyici bir faktör olacaktır.
İdeal olarak, meta açıklamalar kısa olmalı, ancak arama yapanın dikkatini çekebilmelidir, açıklamanın 160 karakter civarında tutulması gerektiğinde kolay bir iş değildir.
Viewport
Viewport yani görünüm alanı, web sayfasının kullanıcı tarafından görüntülenebilen alanıdır. Daha küçük, el tipi ve mobil cihazlarda görüntü alanı, bir masaüstü ekranında olduğundan daha küçük olacaktır.
Bu meta etiketi, tarayıcılara, sayfanızın farklı ekran boyutlarına uyum sağlamak için oluşturulduğunu bildirir. Bu etiket olmadan, mobil tarayıcıların varsayılan olarak sayfayı bir masaüstündeymiş gibi görüntülemeye çalışması ve ardından yazı tipi boyutları ve belirli öğelerin ölçeklenmesi hakkında kendi kararlarını vermesi olasıdır. Bu olduğunda, kullanıcıların sitenizi kullanma şansı elde etmek için çimdikleme ve yakınlaştırma yapması gerekebilir.
Etiketi kullanmamak, Google’ın sayfanızın mobil uyumlu olmadığını değerlendirmesine de neden olabilir ve bu da, özellikle bir mobil cihazda yapılan aramalarda sıralamanıza zarar verir. Mobil uyumluluk, SEO ve web sitesi sıralamasında bu kadar büyük bir rol oynadığından, bu etiketi eklemek özellikle iyi bir fikirdir.
Robots
Sayfanızın dizine eklenmesini istiyorsanız, bunu eklemeniz gerçekten bir zorunluluk değildir. <head> bölümlerinde bir robots meta etiketi bulunamazsa, arama motorları devam edecek ve bunu dizine eklenebileceği ve o sayfadaki bağlantıların izlenebileceği anlamına gelecek. Ancak daha önce belirtildiği gibi, arama motorlarının arama sonuçlarında görünmesini istemediğiniz sayfaları dizine eklemesini durdurmak için buraya noindex etiketi eklenebilir.
Sayfa hızı
Sayfa hızınızı artırmak, web sitenizin sıralamasını doğrudan etkileyebilir. Sizi doğrudan arama sonuçları sayfalarının en üstüne taşıyabilir, ayrıca sitenizin genel kullanıcı deneyimini iyileştirebilir, bu da büyük bir yatırımdır. Neyse ki sayfa yükleme hızını azaltmanın birkaç kolay yolu var.
Öncelikle sayfanın kendisinin gerçek boyutuna bakmalısınız. Büyük ve yüksek çözünürlüklü resimler kullanıyorsanız, sayfanın çok daha yavaş yüklendiğini göreceksiniz. Tüm görsellerin küçültülmüş olduğundan ve web sayfaları için uygun bir site olduğundan emin olmalısınız, unutmayın; sitenizi herkes görmeyecek, yüksek hızlı geniş bant kullanacak. Bazı kullanıcılar, bazı yerlerde biraz yavaş olabilen mobil veri kapsama alanına güveneceklerdir.
Kullanılan herhangi bir görüntünün hızlı yüklenmesini sağlamak, kullanıcının canını sıkma olasılığını azaltır.
Ayrıca, üçüncü taraf komut dosyalarının kullanımını kontrol etmek ve azaltmak isteyeceksiniz. Bazıları bir zorunluluk olsa da (örneğin Google Analytics), artık ihtiyacınız olmayan ve sayfa yükleme sürenize sebepsiz yere ekleyen diğerleri olabilir.
SSL Kullanımı
Bir web sitesinin ana sayfasına girdiğinizde, URL çubuğundaki bağlantının başında http:// veya https:// görüntüleneceğini fark edebilirsiniz.
Aradaki fark, http istekleri ve yanıtları düz metin olarak gönderilirken (yani teorik olarak herkes bunları okuyabilir), https bir güvenlik düzeyi oluşturmak için bu istekleri/yanıtları gönderirken TLS/SSL şifrelemesi kullanır.
Peki bu teknik SEO için neden önemlidir? Google, https:// kullanan siteleri tercih ettiğini söyledi, bu yüzden ideal olarak web sitenizin de kullandığından emin olmak istersiniz.
Etki alanınız için bir SSL sertifikasının alınması ve yüklenmesi nispeten basit bir işlem olsa da, özel kurulumunuza bağlı olarak Let’s Encrypt ve Cloudfare gibi sitelerden ücretsiz bir SSL sertifikası bile alabilirsiniz..
Örneğin, site URL’lerinizin hem HTTP hem de HTTPS sürümleri mevcutsa ve tüm trafiği HTTPS’ye koymak için doğru yeniden yönlendirme tekniklerini kullanmazsanız, sıralamalarınız zarar görebilir. Bunun sebebi ise arama motorlarının web sitenizi nasıl indexleyecekleri konusunda kafalarının karışmasıdır. Ayrıca, bunlar aracılığıyla da yanlış bilgi vermediğinizden emin olmak için sitenizin kurallı etiketlerinin nasıl yapılandırıldığının farkında olmanız gerekir.
Buna ek olarak, sitenizin harici kaynaklardan yüklenen üçüncü taraf komut dosyalarını veya yazı tiplerini kullanmasının da HTTPS üzerinden yapılması gerekecek veya karışık içerik güvenlik uyarıları ile karşılaşabilirsiniz.
SSL sertifikanızı nereden alırsanız alın, yenileme sürecinin ne olduğunu bilmek ve bunu takip etmek de önemlidir. Bir SSL sertifikasının süresi dolarsa çoğu tarayıcı, kullanıcı web sitenizi görmeden önce ideal olmaktan uzak bir uyarı sayfası görüntüler.
Mobil Uyumluluk
Tüm web trafiğinin yarısından fazlasının cep telefonlarından gelmesiyle, web sitenizin mobil cihazlarda doğru şekilde oluşturulması çok önemlidir. Google, mobil cihazlar için algoritmasını 2015 yılında güncelledi ve o zamandan beri mobil uyumluluk, web sitelerinin, özellikle yerel arama sonuçlarında nasıl sıralandığı konusunda önemli bir faktör oldu.
Web sitenizi ziyaret edenlerin, web sitenizi görüntüledikleri cihazdan bağımsız olarak optimum bir deneyim yaşamalarını sağlamak için duyarlı bir tasarım önerilir.
Web sitenizin mobil cihazlarda nasıl göründüğünden emin değilseniz, kontrol etmek için Google’ın mobil uyumlu testini kullanabilirsiniz.
Test sonuçları, sayfanın bir mobil cihazda nasıl göründüğüne dair bir ekran görüntüsünün yanı sıra, küçük yazı tipi boyutları, uyumsuz eklentiler ve flash kullanımı (çoğu mobil cihaz tarafından desteklenmeyen) gibi şeyler de dahil olmak üzere, karşılaştığı tüm mobil kullanılabilirlik hatalarını listeler.
Test sayfa sayfa çalışır, bu nedenle sitenizin ana sayfalarının her birini ayrı ayrı kontrol etmeniz gerekir.
Yapılandırılmış Veri
Yapılandırılmış veriler, web tarayıcılarının anlayabilmesi için bilgileri sınıflandırmanın bir yoludur. Tarayıcılar içeriğinizi görebilirken, içeriğin anlamını her zaman anlayamayabilirler.
Şema işaretlemesini kullanarak, arama tarayıcılarına tam olarak ne görüntülediklerini söyleyebilir ve içeriğinizi daha verimli bir şekilde analiz etmelerine yardımcı olabilirsiniz. İçeriği düzenlemenin ve arama motorlarının daha net anlayacağı şekilde etiketlemenin harika bir yoludur.
Şema işaretlemesi, aşağıdakiler kullanılarak web sayfalarına yerleştirilebilir:
- JSON-LD (Google tarafından tercih edilir)
- mikro veriler
- RDFa
Yapılandırılmış verileri kullanarak, web sitenizin arama sonuçları sayfalarında daha zengin özelliklerde (diğer adıyla zengin snippet’ler) görünme şansı daha yüksektir. Tarif karuselleri veya en çok okunan haberler gibi özelliklerin tümü Google’ın sonuç sayfalarının en üstünde görünür ve bu özelliklerden birinde görünmek, web sitesi görünürlüğü için harikadır.
Vudols, yapılandırılmış veriler ve onu çevreleyen en iyi uygulamalar hakkında daha fazla bilgi içeren yararlı bir kılavuza sahiptir.
İçeriğin tekrarından kaçının
Google, web sitenizde içerik tekrarı tespit ederse, söz konusu sayfanın otoritesi azalacak ve arama sıralamanız zarar görecektir, bu nedenle bu sorunu bir an önce ele almak iyi bir fikirdir.
Çoğu zaman Google, arama motorlarını kandırmak amacıyla yinelenen içeriğin oluşturulduğundan şüphelenir. Web siteleri belirli anahtar kelimeleri hedefliyorsa, arama motorlarıyla daha alakalı görünmelerini umarak aynı içeriği sayfalarında çoğaltabilirler. Ancak, içeriğin bu şekilde kopyalanması, gerçek bir arama sorgusu olan bir kullanıcıya hiçbir fayda sağlamayacak ve kötü bir kullanıcı deneyimi sunacaktır.
Sayfalarınızdaki içeriğin yineleme olarak görülebileceğinden şüpheleniyorsanız, Google sitenizi dizine eklenmesinden tamamen kaldırabileceğinden, bunu derhal düzeltmelisiniz; bu da sitenizin arama sonuçlarında görünmemesine neden olabilir.
Kanonik URL nedir?
Kanonik URL, bir arama motorunun sitenizdeki bir dizi yinelenen sayfadan en iyi temsilci olarak tanıdığı sayfanın URL’sidir.
Aynı sayfayı gösteren birden fazla URL’niz veya benzer içeriğe sahip farklı sayfalarınız varsa (örneğin, web sayfanızın mobil ve masaüstü sürümü varsa), Google, Standart URL olarak birini seçer ve onu tarar. Google, diğerlerini kopya olarak görecek ve daha az taranacaktır.
Yinelenen sayfalarınız veya URL’leriniz olmadığı için bu konuda endişelenmeniz gerekmeyebilir, ancak ana sayfanız bile sorunlu olabilir.
Aşağıdaki linklerden web sitenizin ana sayfasına ulaşabilir misiniz?
- http://www.siteadresiniz.com
- https://www.siteadresiniz.com
- http: //siteadresiniz.com
- http://siteadresiniz.com/index.php
- http://siteadresiniz.com/index .php?r…
Tüm bu URL’lerin tek bir sayfayı temsil ettiğini düşünebilirsiniz, ancak bir arama tarayıcısı için bu bağlantılar tek tek sayfaları temsil eder, bu nedenle sitenizi taramaya çalışırken esasen beş ana sayfa görür.
Kanonik etiketin kullanışlı olduğu yer burasıdır. Kanonik etiket, Google’a dizine eklenmesini istediğiniz URL’nin hangisi olduğunu söylemenin bir yoludur.
Sayfanın HTML’inde <link rel=”canonical” href=”https://siteadresiniz.co.uk/”> olarak görünür ve kendi kendine referans olabilir (yani, etiketin kendi ayarladığı sayfayı göstermesini sağlayabilirsiniz).
Düşük değerli sayfaları kaldırın
Web sitenizin her sayfasının bir amacı olmalı ve site ziyaretçileri için değerli, alakalı içerik sağlamalıdır. Arama motorlarının web sitenizi dizine eklemesini sağlamak için çok zaman harcadıktan sonra, neden onları dizinden çıkarmak istediğinizi merak edebilirsiniz.
Kampanya açılış sayfaları
İşletmeler, zamana özel bir pazarlama kampanyası yürütüyorlarsa genellikle ayrı bir açılış sayfası oluştururlar, genellikle ziyaretçilerin bir indirmeye erişmek için bazı temel bilgileri göndermelerini gerektiren kapılı bir kaynak içerirler. Bir ziyaretçi, hedeflenen kanallar aracılığıyla değil de organik bir arama yoluyla bunlardan birine ulaşırsa, kampanyanın sonuçlarını çarpıtabilir.
Bu tür sayfaların indeksini kaldırmamak, aynı zamanda, arama yapan kişinin kampanyanın “teşekkür ederim” sayfasına geldiği anlamına da gelebilir; bu, bazı durumlarda, bu bilgilerden ayrılmak zorunda kalmadan geçitli kaynağı indirebilecekleri anlamına gelebilir. Yine, bu potansiyel olarak kampanyanın sonuçlarını da çarpıtacaktır.
Bu sayfalara noindex etiketi ekleyerek, ödemesi yapılan pazarlama kampanyalarının organik aramalar tarafından tehlikeye atılmamasını ve arama yapanların sorgularıyla daha alakalı olabilecek bir sayfaya tıklamalarını sağlarsınız.
Zamana duyarlı içerik
Ayrıca, artık kullanılmayan tüm web sayfalarını kaldırmalı veya dizine eklemelisiniz. Arama motorları tarafından dizine ekleneceğinden, bir web sayfasını sitenizin navigasyonundan kaldırmak yeterli olmayacaktır.
Yukarıdakiler, teknik SEO için göz önünde bulundurmanız gereken her şeyin kapsamlı bir listesi olmasa da, sitenizin sağlığını iyileştirmeye yardımcı olacak şeylerdir. Teknik SEO hakkında daha fazla bilgi arıyorsanız, size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.