WordPress web sitenizi arama motorları için optimize etmek kolay bir iş değildir. Dahası, optimizasyon sürecine nereden başlayacağınızı bulmak bile zor olabilir. Anahtar kelime araştırmasına, sayfa hızına veya tamamen başka bir şeye mi odaklanmalısınız kafanız karışabilir.
Bu yüzden size yardımcı olmak için bu kapsamlı WordPress SEO rehberini hazırladık.
İlk olarak, web sitesi optimizasyonunun temel adımlarında size yol göstereceğiz. Ardından, URL’lerden resimlere kadar WordPress sitenizin çeşitli yönlerini iyileştirmeye yönelik temel ipuçlarını tartışacağız.
Belirli bir soruna hızlı bir yanıt arıyorsanız, yardıma ihtiyacınız olan konuya gitmek için kullanışlı içindekiler tablomuzu kullanabilirsiniz.
İçindekiler
WordPress Nedir?
WordPress, bir site oluşturmak, yönetmek ve yayınlamak için kullanılan bir içerik yönetim sistemidir. İnternetteki tüm web sitelerinin %40’ından fazlası tarafından kullanılır ve kişisel bloglar, çevrimiçi dizinler, e-ticaret mağazaları gibi çeşitli platformlara güç sağlar.
Peki WordPress’i bu kadar popüler yapan nedir? Başlangıç olarak çok az kodlama bilgisi gerektirir veya hiç gerektirmez, bu da onu özellikle yeni başlayanlar için uygun hale getirir.
Temaların ve eklentilerin kullanımı sayesinde WordPress de son derece esnektir ayrıca tüm araçlara en başından erişilebildiğinden, bir web sitesini vizyonunuza uygun hale getirmek zor değildir.
SEO Nedir?
SEO , arama motoru optimizasyonu anlamına gelir. Bir web sayfasını görünür kılmak ve arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer almak için yapılan tüm uygulamalardır.
Bir web sayfasının arama motoru sonuçlarında tam olarak nasıl göründüğünü anlamak için Google gibi arama motorlarının nasıl çalıştığını bilmeniz gerekir. Süreçleri genel olarak üç aşamada özetlenebilir:
- Crawling: Arama motoru, web’de gezinmek ve yeni ve güncellenmiş içerik bulmak için botları kullanır.
- Indexing: Toplanan web sayfaları daha sonra kaydedilir ve veritabanı içinde düzenlenir.
- Ranking: Bir kullanıcı bir arama sorgusu girdiğinde, motor dizine eklediği sayfaları açar ve geri bağlantılar, yükleme süresi ve site yapısı gibi 200’den fazla sıralama faktörünü kullanarak arama motoru sonuçlarındaki konumlarını belirler .
WordPress SEO, arama motorlarının bu görevleri yerine getirmesine yardımcı olarak bir web sitesinin en üst sıralarda yer alma şansını artırmayı amaçlar.
Organik trafik, ücretsiz arama motoru sorguları yoluyla hedef web sitesine ulaşan kullanıcıları ifade eder. Çevrimiçi reklamlar gibi ücretli yollarla oluşturulan inorganik trafikle karşılaştırılır. Raporlara göre, organik trafik tüm site ziyaretçilerinin % 53’ünden fazlasını oluşturuyor ve diğer kanallardan iki kat daha fazla gelir sağlıyor.
Ek olarak, SEO marka bilinirliğine yardımcı olabilir. Bir web sitesi arama motoru sonuçlarında ne kadar görünürse, hedef kitle işletmeye o kadar aşina olacaktır. Ayrıca, yüksek bir sıralama elde etmek, sektördeki güvenilirliğini pekiştirebilir.
SEO konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz https://vudols.com/seo/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
İyi haber şu ki, WordPress varsayılan olarak SEO dostudur. Bununla birlikte, arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer almak için bir dizi SEO uygulamasını uygulamak önemlidir. Bunları aşağıdaki bölümlerde inceleyeceğiz.
Önce Web Sitenizi ve Barındırma Sağlayıcınızı Optimize Edin
Temel WordPress SEO ipuçlarını tartışmadan önce, barındırma ve web sitenizin optimizasyonuna bir göz atmamız gerekiyor. Bunu yapmak, uygulamaların geri kalanı için sağlam bir temel sağlayacaktır. İşte yapmanız gereken adımlar:
Güvenilir Bir Barındırma Sağlayıcı Seçin
Web barındırma, bir sitenin birçok yönünü etkiler özellikle de performansı ve güvenliği. Arama motorları genellikle en iyi kullanıcı deneyimini sunan web sayfalarını tercih ettiğinden, bu unsurlar WordPress SEO için gereklidir.
Bu nedenle, web sitenizin ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir web barındırıcısına yatırım yapmak iyi bir fikirdir. Bir barındırma planı seçerken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurun:
- Çalışma süresi garantisi: Endüstri standardı yaklaşık %99,9’dur , yani sitenizin çevrimdışı olması yalnızca %0,1’den daha az olmalıdır .
- Kaynaklar: Sunulan bant genişliği, depolama alanı ve bellek, sitenizi ve büyümesini desteklemelidir.
- Güvenlik özellikleri: Barındırma sağlayıcınızın güvenlik bilincine sahip olduğundan ve düzenli yedeklemeler, DDoS azaltma ve web uygulaması güvenlik duvarları gibi hizmetler sağladığından emin olun.
- Kullanıcı dostu: Hizmet, barındırma yönetimi için kullanımı kolay bir kontrol paneli ile gelmelidir.
- Para için değer: Barındırma fiyatı bütçenize uygun olmalı ve sunulan avantajlar ve özellikler açısından mantıklı olmalıdır.
SSL Kullanın
SSL bir web sitesi ile tarayıcı (Chrome, Edge veya Opera vs.) arasındaki bağlantıyı şifrelemek için kullanılan bir güvenlik teknolojisidir. Yetkisiz tarafların ödeme ayrıntıları gibi hassas bilgilere erişmesini engeller.
Bir alan adı SSL sertifikalı olduğunda, URL http:// yerine https:// ile başlar . Aşağıdaki örnekte olduğu gibi adres çubuğunun yanında bir asma kilit simgesi de görünecektir.
Google, bir web sitesinin sayfa deneyimini belirlerken HTTPS’yi dikkate alır. İyi bir sayfa deneyimi puanı, rakip web sayfalarının içeriği benzer değerdeyse arama motorlarında üst sıralarda yer almak için belirleyici faktör olabilir.
Ayrıca, bir web sitesinin SSL sertifikası yoksa, Safari ve Google Chrome gibi tarayıcılar sitenin güvenli olmadığını ilan ederek ziyaretçilere herhangi bir bilgi girmemeleri konusunda tavsiyede bulunur. Bir açılış sayfanız veya çevrimiçi mağazanız varsa, böyle bir uyarı potansiyel web sitesi trafiğini uzaklaştırabilir ve dönüşüm oranlarına zarar verebilir.
İyi haber şu ki, birçok güvenilir sağlayıcı Let’s Encrypt gibi ücretsiz SSL sertifikaları sunuyor.
Site Hızını Optimize Edin
Site hızı, kullanıcı deneyimini etkileyen bir diğer önemli faktördür.
Araştırmalar, bir web sitesinin ideal yüklenme süresinin iki saniyenin altında olduğunu gösteriyor. Daha uzun sürerse, ziyaretçilerin herhangi bir işlem yapmadan web sitesini terk etmeleri daha olasıdır ve bu da düşük dönüşüm oranlarına yol açar.
Google, web sitesi performansını değerlendirmek için iki sıralama ölçümüne öncelik verir. Birincisi , bir sayfanın ana içeriğinin büyük olasılıkla yüklendiği noktayı işaretleyen Largest Contentful Paint (LCP) olarak geçer. İdeal LCP, sayfanın yüklenmeye başlamasından itibaren 2,5 saniye içindedir .
İkincisi, First Input Delay (FID) olarak geçer. Bir bağlantıya tıklamak veya bir düğmeye dokunmak gibi bir web sitesiyle ilk kullanıcı etkileşimi ile tarayıcının buna yanıtı işlemeye başlaması arasındaki süreyi izler. İyi bir FID puanı 100 milisaniyenin altındadır.
Google PageSpeed Insights , web sitenizin hız performansını kontrol etmek için mükemmel bir araçtır. Web sitesinin URL’sini girin, hem masaüstü hem de mobil platformlarda yükleme süresini analiz edecektir. Ayrıca sonuçları iyileştirmek için uygulamalar önerecektir.
Aşağıda site hızını artırmak için bazı yaygın yöntemler verilmiştir:
- Bant genişliği, disk alanı, CPU gücü ve bellek gibi web barındırma planınız tarafından sağlanan kaynakların web sitenizin boyutunu ve ihtiyaçlarını karşılayabildiğinden emin olun.
- Ziyaretçilerinizin tarayıcılarına içerik dağıtımını hızlandırmak için bir içerik dağıtım ağı (CDN) kullanın.
- WordPress yazılımınızı ve PHP sürümünüzü güncelleyin.
- Sitenize ağırlık verebilecek eklentileri ve temaları kontrol edin. Bunları güncelleyin ve artık kullanmadıklarınızı kaldırın.
- Site dosyalarını küçültmek için GZip sıkıştırmasını etkinleştirin .
- Web sitenizin kodunu küçültün. Başka bir deyişle, dosya boyutunu küçültmek ve daha hızlı yüklemek için boşluk ve satır sonlarını azaltın.
Önbellek Özelliğini Aktifleştirin
Önbelleğe alma, bir web sitesini hızlandırmak için başka bir popüler taktiktir. Bu yöntem, site dosyalarının kopyalarını ziyaretçilerin tarayıcılarında geçici olarak saklar. Kullanıcı sayfayı bir sonraki açışında, tarayıcı, yükleme işlemini sıfırdan başlatmak yerine önbelleğe alınmış dosyaları alabilir.
WordPress web sitesi sahipleri, W3 Total Cache veya WP Fastest Cache gibi bir eklenti ile önbelleğe almayı etkinleştirebilir .
Genelde WordPress barındırma istemcileri, LiteSpeed Cache adlı önceden yüklenmiş bir önbelleğe alma eklentisini içermektedir. LiteSpeed sunucuları ile birleştiğinde, bir site mümkün olan en iyi performansı elde edebilir.
Özellikle web sitenizde değişiklik yaptıktan sonra önbelleğe alınmış dosyaları düzenli olarak temizlemeniz önemlidir. Bu şekilde tarayıcılar, depoladıkları eski verileri silebilir ve web sayfasının en güncel sürümünü yükleyebilir.
Alan Adınızı Google Search Consol’a Ekleyin
Google Search Console, bir web sitesinin ne kadar SEO dostu olduğunu izlemeye yardımcı olan ücretsiz, web tabanlı bir yazılımdır. Aşağıdakiler dahil olmak üzere arama motorunuzun görünürlüğüne ilişkin çeşitli bilgileri ortaya çıkarabilir:
- Arama motoru sıralamalarındaki ortalama konum.
- Google aramalarından elde edilen tıklama sayısı.
- Özellikle hangi aramaların kullanıcıları web sayfalarına yönlendirdiği.
- Bir sitenin yükleme performansını, etkileşimini ve görsel kararlılığını ölçmek için Google tarafından sunulan yeni bir dizi sıralama metriği olan Temel Web Verileri.
Bir web sitesinin alan adını Google Search Console’a eklemek için ana sayfada “Şimdi Başla” butonuna tıklayın. Ardından Google hesabınızla oturum açın veya yeni bir tane oluşturun.
Aşağıdaki sayfaya yönlendirileceksiniz. Eklemek istediğiniz mülk türüne bağlı olarak Etki Alanı veya URL Öneki‘ni seçin.
Ardından Alan adı veya URL ön eki seçeneklerinden birini seçip sitenizi doğrulayın. HTML dosyası, HTML etiketi, Google Analytics, Google Etiket Yöneticisi veya alan adı sağlayıcı seçeneklerinden biri ile web sitenizi doğrulayabilirsiniz.
İşiniz bittiğinde, Google Arama Konsolu’na dönün ve Doğrula’yı tıklayın. Değişikliklerin güncellenmesinin 24 saat kadar sürebileceğini unutmayın, doğrulama bu noktada başarısız olursa daha sonra tekrar deneyin.
Bir web sitesinin belirli adreslerini analiz etmek istiyorsanız URL öneki seçeneğini seçin. Bu, örneğin sitenizin mobil veya bölgesel sürümü hakkında bilgi edinmek için kullanışlıdır.
Bu seçenek için Google, sağlanan HTML dosyasını web sitenize yükleyerek doğrulamayı önerir. Diğer olası yöntemler arasında bir HTML etiketi, Google Analytics, Google Etiket Yöneticisi veya DNS yapılandırması kullanmak yer alır.
Google Search Console’a bir XML Site Haritası gönderin
Sitenin alan adını eklemenin yanı sıra, XML site haritalarını Google Search Console’a göndermek de iyi bir fikirdir. XML site haritaları, bir web sitesinin tüm sayfalarının URL’lerini listeleyen dosyalardır, böylece arama motorları onları nerede bulacaklarını bilir.
XML site haritaları, sıralamaları doğrudan etkilemese de, Google’ın bir web sitesini daha hızlı taramasına yardımcı olabilir. Ayrıca, arama motoruna hangi sayfaların en değerli olduğunu ve hangilerinin dizine eklenmemesi gerektiğini bildirirler.
WordPress 5.5 ve üzeri, entegre XML site haritası işleviyle birlikte gelir. Kullanıcılar, alan adlarının sonuna /wp-sitemap.xml ekleyerek buna erişebilir. Ne yazık ki bu dosyayı özelleştirmek mümkün değildir.
Bunun yerine, Yoast SEO , All in One SEO Pack veya XML Sitemaps gibi site haritası özelliğine sahip bir WordPress SEO eklentisi kullanabilirsiniz.
Bir site haritanız olduğunda, Google Search Console’u açın ve sol kenar çubuğunda bulunan Site Haritaları sekmesini tıklayın. Dosya URL’sini girin ve Gönder ‘i tıklayın. Bunu yaptıktan sonra Google’ın düzenli olarak tarayacağını ve herhangi bir hatayı size bildireceğini belirten bir bildirim görünür.
Bing ve Yandex’i Unutmayın
Google, arama motoru pazarına liderlik ederken, alan adınızı Bing ve Yandex gibi diğer arama motorlarına da eklemenizi öneririz.
Bing, ABD’deki tüm masaüstü aramalarının %26,5’ini oluşturuyor ve iş için Microsoft ürünlerini kullanan profesyoneller arasında popüler. Bu arada Yandex, Rusya’daki en popüler arama motorudur ve web sitenizin uluslararası bir kitleyi hedefleyip hedeflemediğini dikkate almayı gerekli kılar.
Bing’e bir web sitesi eklemek için Bing Web Yöneticisi Araçları’na gidin. Oturum açın veya yeni bir hesap oluşturun. Ardından, Google Search Console’dan mevcut bir siteyi içe aktarmayı veya etki alanını manuel olarak eklemeyi seçin.
Yandex için Yandex.Webmaster sitesini açın , ardından oturum açın veya yeni bir hesap oluşturun. Oturum açtıktan sonra site ekleyi tıklayın.
URL’ler için WordPress SEO İpuçları
Bu bölüm, web sitesi URL’leriyle ilgili WordPress SEO ipuçlarını taşıyor. Genel amaç, her sayfanın bağlantısını benzersiz ve insanlar tarafından okunabilir hale getirmektir. Bu şekilde, hem kullanıcılar hem de arama motorları bir makalenin veya gönderinin içeriğini anlayabilir ve bir sitede kolayca bulabilir.
www Konusunda Bir Seçim Yapın
Yeni bir WordPress web sitesi sahibi olarak dikkat etmeniz gereken ilk şeylerden biri, alan adınız için www veya www olmayan URL’ler arasında seçim yapmaktır.
Hiçbir seçeneğin diğerine göre SEO ile ilgili avantajları yoktur. Ancak, Google bunları iki ayrı URL olarak kabul ettiğinden bir tanesine bağlı kalmak en iyisidir. Bu, içeriğin tekrarlanmasını önleyecek ve arama motorlarının hangi sürümün tercih edilen sürüm olduğunu bulmasına yardımcı olacaktır.
Web site adresinizi belirlemek için Wordpress yönetici panelinizden Ayarlar -> Genel adresini ziyaret etmeniz yeterlidir. Ardından seçiminize göre URL adresinizi girerek kaydet tuşuna basmanız yeterlidir.
Web Sitesinin Kalıcı Bağlantı Yapısını Yapılandırın
www ve www olmayan adresler arasında seçim yapmanın yanı sıra, doğru kalıcı bağlantı yapısını seçtiğinizden emin olun. Kalıcı bağlantılar, arama yapanları WordPress sitenizdeki tek tek yayınlara ve sayfalara yönlendirecek URL’lerdir.
WordPress, https://example.com/?p=123 gibi slug olarak sayfa kimliği numarasıyla birlikte düz kalıcı bağlantı yapısını otomatik olarak kullanır.
Bu URL türü, potansiyel ziyaretçilere sayfada ne bulabilecekleri konusunda hiçbir ipucu içermediğinden, siteye göz atma olasılıklarını azaltır.
Varsayılan kalıcı bağlantı yapısını değiştirmek için WordPress panosundaki Ayarlar -> Kalıcı Bağlantılar sekmesine tıklayın ve seçeneklerden birini seçin. Çoğu WordPress SEO uzmanı , insanlara bir sayfanın veya gönderinin ne hakkında olduğunu söylediği için “yazı ismi” seçeneğini önerir.
WordPress siteniz birkaç aydan uzun süredir çalışıyorsa, kalıcı bağlantı yapısını şimdi değiştirmenin, oluşturduğunuz yönlendirme bağlantılarını kaybetme riskini ortaya çıkarabileceğini unutmayın.
Yine de geçiş yapmak istiyorsanız , ziyaretçilerin doğru sayfalara ulaşması için yönlendirmeleri ayarlamaya alışın.
Gönderiler ve Sayfalar için Özel URL’ler Kullanın
Kalıcı bağlantı yapısını yapılandırmak, optimize edilmiş bağlantılara doğru yalnızca bir adımdır. Bir blog gönderisini veya makaleyi düzenlerken, URL bilgisinin en iyi SEO uygulamalarını takip ettiğinden emin olun.
Tek tek kalıcı bağlantıları düzenlemek için URL’sini değiştirmek istediğiniz gönderiye veya sayfaya gidin ve WordPress düzenleyicisini açın.
Blok düzenleyici kullanıyorsanız, ayarlar panelini açın. Ardından, kalıcı bağlantıyı seçin ve bilgi parçasını değiştirin.
Klasik Düzenleyici kullanıcıları, sayfanın veya gönderi adının altında bulunan URL’nin yanındaki düzenleyi tıklayabilir.
URL bilgisini optimize etmek için birkaç ipucu:
- Odak anahtar kelimesini ekleyin: Örneğin, “web barındırma nedir” terimi için sıralamayı hedefleyen bir blog yazısı yazıyorsanız, kalıcı bağlantı https://example.com/web-barindirma-nedir olmalıdır .
- Bilgiyi kısa ve basit tutun: Google, taranması çok daha fazla zaman ve kaynak gerektirdiğinden, birden çok parametreye sahip uzun ve karmaşık URL’lerin kullanılmasına karşı uyarıda bulunur.
- Boş alanları tire ile değiştirin: Alt çizgi kullanmak uygun olsa da Google kısa çizgileri tercih eder.
- Yalnızca küçük harf kullanın: URL bilgileri büyük/küçük harfe duyarlıdır; bu, Google’ın https://example.com/url-slug ve https://example.com/URL-slug’u iki ayrı URL olarak kabul ettiği anlamına gelir. Farklı harf durumları kullanmak istemeden yinelenen içerik oluşturabilir.
- Sonda eğik çizgi kullanıp kullanmayacağınıza karar verin: Önceki noktada olduğu gibi, arama motorları https://example.com/url-slug ve https://example.com/url-slug/ adresini farklı adresler olarak ele alır.
- Rakamlardan ve özel karakterlerden kaçının: Semboller, bağlantıları daha az okunabilir hale getirme eğilimindedir.
Temel WordPress SEO İpuçları
Barındırma ve web sitesi optimizasyonu ile ilgilendiğinize göre, işte başlamak için bazı temel WordPress SEO uygulamaları:
SEO Dostu Bir Tema Kullanın
SEO dostu bir tema sadece iyi görünen bir tema değildir, aynı zamanda hoş bir kullanıcı deneyimi sunar ve arama motorlarının site içeriğinde gezinmesine yardımcı olur.
SEO dostu bir WordPress teması bulmak için bu özelliklere dikkat edin:
- Duyarlı: Google, arama motoru sonuçlarında mobil uyumlu web sitelerine öncelik verdiği için bu nokta bir öncelik olmalıdır. Duyarlılık; temanın masaüstü, tablet ve akıllı telefon ekranlarına uyum sağlaması anlamına gelir. Mobil SEO için şu yazıyı okuyabilirsiniz : https://vudols.com/mobil-seo-rehberi/
- Hızlı ve hafif: Tema, hızlı bir yükleme süresi sağlamak için yalnızca en önemli özellikleri içermeli ve ortak kod içermemelidir.
- WordPress uyumlu: Hataları önlemek, kod okunabilirliğini korumak ve web erişilebilirlik yönergelerine uymak için en son WordPress kodlama standartlarını takip etmelidir.
- Düzenli olarak güncellenmeli: İdeal olarak, temanın geliştiricileri, herhangi bir performans veya güvenlik sorununu düzeltmek için zaman zaman kontrol etmelidir.
Bir WordPress teması kurmadan önce, olası sorunları incelemek için SEO ve hız kontrol araçlarını kullanmayı düşünün. Bunu yapmak için PageSpeed Insights’ın yanı sıra web.dev ve Ahrefs‘i öneririz.
Bir SEO Eklentisi Kurun
Çekirdek WordPress yazılımı, bir web sitesinin SEO ayarlarını özelleştirme özelliklerine sahip değildir. Bunlara erişmek için bir WordPress SEO eklentisi yüklemeniz gerekir .
Yoast SEO, All in One SEO ve Rank Math SEO en popüler WordPress SEO eklentilerinden üçüdür. Üçü de hem ücretli hem de ücretsiz eklentilerdir. Varsayılan olarak Wordpress eklenti deposundan ücretsiz sürümlerini yükleyebilir, ücretli sürümlerine geçmek için eklentileri satın alabilirsiniz.
Yoast SEO Eklentisi
Ücretsiz Yoast SEO eklentisi, yazılar ve sayfalar için bir başlık etiketi ve meta açıklama düzenleyicisi, bir XML site haritası, breadcrumbs, temel şema biçimlendirme desteği ve arama motoru web yöneticisi araçlarıyla entegrasyon ile birlikte gelir.
Ancak bu eklentinin öne çıkan özelliği, metinleri daha SEO dostu ve okunabilir hale getirmek için öneriler sunabilen içerik analizidir.
Eklentinin premium sürümüne yükseltme, ilgili anahtar sözcük önerilerine, gelişmiş bir şema işaretlemesine ve dahili bağlantı önerilerine erişim sağlayacaktır.
All in One SEO Eklentisi
All in One SEO benzer avantajlar sunar. Ücretsiz sürümde bir XML site haritası oluşturucu, meta etiket düzenleyici, arama motoru web yöneticisi araçlarıyla entegrasyon ve içeriğin ne kadar SEO dostu olduğunu belirlemek için analizler bulunur.
Ancak ücretsiz eklentinin temel şema biçimlendirme desteği yoktur. Erişmek için bir site için yıllık 49,50 dolar olan premium sürüme ihtiyacınız vardır.
Rank Math Eklentisi
Rank Math SEO eklentisi Yoast ve All in One SEO Pack eklentilerine göre biraz daha kullanışlı ve kapsamlı bir eklentidir. Rank Math eklentisinin ücretsiz sürümü XML site haritaları, meta etiketler, sosyal etiketler, arama motoru web yöneticisi araçları, breadcrumbs, temel şema veri yapılandırmaları ve 404 monitör ile beraber gelir.
Eklentinin ücretli sürümünde ise anahtar kelime sıra denetimi ve gelişmiş şema oluşturucu gibi bir çok iyi özellik bulunmaktadır.
WordPress Breadcrumbs Etkinleştirin
Dikkate alınması gereken bir sonraki şey, blog gönderilerinde veya web sayfalarında breadcrumbs uygulamasıdır. Breadcrumbs, ziyaretçilere bir web sitesindeki konumlarını gösteren bağlantılardır. Örneğin, Encyclopedia Britannica’nın sayfalarından birinde şöyle görünüyorlar:
Breadcrumbs, özellikle çevrimiçi mağazalar veya haber yayınları gibi içerik açısından yoğun sitelerde gezinme için yararlıdır. Daha fazla alakalı içerik bulmak istiyorlarsa, kullanıcıları bir sonraki adıma yönlendirebilirler.
Ayrıca, breadcrumbs takibi, arama motorlarının web sayfaları arasındaki ilişkiyi anlamasına yardımcı olan mükemmel bir dahili bağlantı taktiğidir.
Arama motoru sonuçlarında, içerik kırıntıları bir sayfanın yakınında görünebilir veya şöyle bir başlık yayınlayabilir:
Başlık Etiketlerini Optimize Edin
Başlık etiketleri, arama motorlarının arama motoru sonuçlarında görünen tıklanabilir sayfayı veya gönderi adını oluşturmasına yardımcı olur. Bunları optimize etmek, istenen anahtar kelime için sıralama şansını artırmak için çok önemlidir.
Arama motorlarının zaman zaman belirttiğiniz başlık etiketlerini değiştirebileceğini unutmayın. Bu genellikle başlığın arama sorgusuyla yeterince alaka göstermediğini düşündüklerinde olur. Arama motorları daha sonra alternatif bir başlık oluşturmak için içerikteki diğer kaynakları kullanır.
Başlık etiketlerini iyileştirmeye yönelik bazı ipuçları:
- Kısa tutun: Başlığın sayfayı veya gönderi içeriğini birkaç kelimeyle açıkladığından emin olun. Kesin bir sınır olmamakla birlikte, en iyi seçenek 70 karakterden daha azına bağlı kalmaktır, bu, arama motoru sonuçlarının hem mobil hem de masaüstünde gösterebileceği maksimum başlık uzunluğudur.
- Benzersiz yazın: Ziyaretçilerin ve arama motorlarının kafasını karıştırmamak için tüm sayfaların farklı başlık etiketleri olmalıdır.
- Odak anahtar kelimesini ekleyin: Arama motoru, sayfanın veya gönderinin hangi arama motoru sonuçlarında görünmesi gerektiğini bilir.
Başlık etiketlerini özelleştirmek için bir WordPress SEO eklentisi kullanmanız gerekir.
Yoast SEO kullanıyorsanız, bir gönderi veya sayfa için klasik veya blok düzenleyicinin altında bir meta kutusu olmalıdır. Google önizleme bölümüne gidin ve istediğiniz başlığı SEO başlık alanına girin.
Renk çubuğu yeşile dönerse, başlık etiketinin optimum uzunlukta olduğu anlamına gelir.
Tüm gönderilerin ve sayfaların aynı başlık etiketi yapısını kullanmasını sağlamak için WordPress panosundan Yoast SEO -> Arama Görünümü’ne gidin. Ardından İçerik Türleri sekmesine tıklayın ve sayfalar ve gönderiler için SEO başlık bölümünü yapılandırın. Yeni başlık değişkenlerini yeniden düzenlemekten veya eklemekten çekinmeyin.
Yoast SEO hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Yoast SEO Rehberimize göz atabilirsiniz.
Meta Açıklamalarını Optimize Edin
Arama motoru sonuçlarında, arama motoru kullanıcıları meta açıklamayı başlık etiketinin hemen altında bulacaktır. Yani meta açıklamalar okuyucunun sayfanızı tıklayıp tıklamayacağını belirleyen faktör olabilir.
İyi bir meta açıklama benzersizdir, özlüdür ve insanların sayfaya geldikten sonra hangi bilgileri bulacaklarını bilmelerini sağlar.
Aşağıdaki örnekte açıklama, sitenin hedef kitlesine, yani seyahat meraklılarına yönelik bir soru ile başlamaktadır. Ardından, web sitesinin bir sonraki seyahatlerinde onlara nasıl yardımcı olabileceğini göstermek için eylem fiillerini kullanır:
Bununla birlikte, arama motorları genellikle yazı içinde buldukları alıntılarla meta açıklamaları yeniden yazarlar.
Bununla birlikte yapılan araştırmalar benzersiz meta açıklamalar yazmanın, özellikle yüksek hacimli anahtar kelimeler için sıralamada önemli olmaya devam ettiği sonucuna varıyor.
Meta açıklamaları, birisi bir web sayfasını paylaştığında veya takipçileriyle paylaştığında sosyal ağlarda da görünür. Bu nedenle, bu parçacıkları optimize etmek, sosyal medyadaki tıklama oranlarını artırmaya yardımcı olabilir.
WordPress Kategorilerini ve Etiketlerini Kullanın
Bir sonraki WordPress SEO ipucumuz, kategorileri ve etiketleri kullanmaktır. Bunu yapmak, hem okuyucular hem de arama motorları için içerik ve site yapısında gezinmeyi çok daha kolay hale getirecektir.
Kategoriler ve etiketler arasındaki temel fark, kategorilerin hiyerarşik bir yapıya sahip olmasıdır. Bu, bir üst kategori altında alt kategoriler oluşturabileceğiniz anlamına gelir.
Kategori ve etiket ekleme ve düzenleme ayarlarına , WordPress panosundaki Yazılar -> Kategoriler ve Yazılar -> Etiketler sekmelerinden erişilebilir. Oradaki her girişin adını, URL bilgisini ve açıklamasını özelleştirebilirsiniz.
Kategori tasarımını optimize etmek ve sayfaları etiketlemek de önemlidir, özellikle belirli anahtar kelimeler için sıralama şansı varsa. Örneğin, çevrimiçi bir spor malzemeleri mağazanız varsa, tenis ayakkabıları için bir ürün kategorisi sayfası olabilir. Doğal olarak, bu sayfanın öğeyle ilgili arama sorguları için sıralanması muhtemeldir.
Bu nedenle, kategori sayfalarının tasarımının kullanıcı dostu görünmesini sağlamak çok önemlidir. Bu şekilde, onlara inen ziyaretçiler siteyi daha fazla keşfetmeye mecbur hissedeceklerdir.
Blog Yazılarındaki Spam Yorumları Önleyin
Spam yorumları manipülatif bir SEO taktiğidir. Genellikle, daha yüksek yetkili bir blogdan geri bağlantı oluşturma umuduyla diğer web sitelerine yönlendiren bağlantılar içerirler.
Spam, bir WordPress sitesine zarar verebilir çünkü:
- Google’ın arama sonuçlarının kalitesini sağlamak için sitenin genel sıralamasını düşürmesine neden olabilir.
- Site ziyaretçilerini kötü niyetli bir web sitesine yönlendirerek veri güvenliğini ve sayfa deneyimlerini etkileyebilir.
- Sitenin itibarını yok edebilir.
İstenmeyen yorumları önlemenin bir yolu, manuel onayın etkinleştirilmesidir. Bu şekilde, her girişi sitede görünmeden önce incelemek mümkündür.
Bunu WordPress panosundan yapmak için Ayarlar -> Tartışma’ya gidin ve Yorum el ile onaylanmalı kutusunu işaretleyin.
Spam yorumları incelerken dikkat edilmesi gereken birkaç unsur vardır:
- Web Sitesi URL’si: Varsayılan olarak WordPress, yorum yapanın site bağlantısını eklemesi için isteğe bağlı bir alan içerir. Yarım yamalak görünen veya alanınızla ilgisi olmayan alan adlarına sahip yorumlardan kaçının.
- Kullanıcı adı: Bir makalenin altında bir yorum göründüğünde, ad, kullanıcının sitesinin URL’sinin bağlantı metni olur. Kullanıcı adı gerçek bir ad gibi görünmeyen kelimeler içeriyorsa, yorumu onaylamamak en iyisidir.
- İleti: Spam yorumları genellikle belirsiz, alakasız veya herhangi bir konuya uygun olacak kadar geniştir.
Spam ile mücadele etmenin başka bir yöntemi de eklentileri kullanmaktır. Her WordPress kurulumuyla birlikte gelen Akismet , kötü niyetli yorumları filtrelemek için mükemmeldir. Ek olarak, yorum formundan site URL alanını kaldırmak için bu QuantumCloud eklentisini kullanmayı düşünebilirsiniz.
Web Sitesi İçeriği için WordPress SEO İpuçları
Bu bölüm, web içeriği için en iyi WordPress SEO uygulamalarını kapsar. İpuçları, anahtar kelime araştırması yapmaktan yüksek kaliteli makaleler yazmaya ve dahili bağlantıları doğru kullanmaya kadar uzanır.
Uygun Anahtar Kelime Araştırması Yapın
Anahtar kelime araştırmasının amacı, sitenizin sıralayabileceği arama terimlerini bulmaktır. Hedef kitlenizin kullandığı ve projeniz veya işinizle alakalı sorgular olmalıdır.
Bununla başlamak için bir anahtar kelime araştırma aracı gereklidir. Ubersuggest, kontrol edebileceğiniz popüler bir ücretsiz seçenektir. Alternatif olarak Ahrefs veya SurferSEO gibi ücretli yazılımlara yatırım yapabilirsiniz . Bu araçların üçü de belirtilen terimin trafik potansiyelini, sıralama zorluğunu ve içerik önerilerini gösterir.
Belirli anahtar sözcükleri hedeflemeye gelince, kısa kuyruklu veya uzun kuyruklu terimlere öncelik verilmesi konusunda farklı görüşler vardır .
Kısa kuyruklu anahtar kelimeler en fazla üç kelime uzunluğundadır. Genellikle yüksek bir arama hacmi elde ederler ve bu nedenle daha büyük bir organik trafik potansiyeline sahiptirler. Bazı örnekler, bir sosyal medya ajansı için mükemmel anahtar sözcükler olan “Instagram pazarlaması” veya “TikTok reklamcılığı”nı içerir.
Bununla birlikte, rekabet çok sert – daha yüksek alan otoritesine ve büyük isim markalarına sahip siteler, kısa kuyruklu anahtar kelime arama motoru sonuçlarına hakim olma eğilimindedir.
Uzun kuyruklu anahtar kelimeler üçten fazla kelime içerir ve genellikle daha az organik trafik getirir. Uzun kuyruklu anahtar kelime öbeğine bir örnek, “Instagram pazarlama maliyetinin ne kadar olduğu”dur. Daha düşük rekabete sahipler ve arama motoru sonuçlarında daha yüksek bir sıralama şansı var. Ayrıca, uzun kuyruklu terimler arayan kullanıcıların dönüşüm gerçekleştirme olasılığı 2,5 kat daha fazladır .
Yeni WordPress site sahipleri için, sıralamanın daha kolay olması nedeniyle uzun kuyruklu anahtar ifadelere odaklanmak en iyisidir. Biraz trafik ve geri bağlantılar oluşturduktan sonra, kısa kuyruklu anahtar kelimeler için yüksek kaliteli içerik oluşturmaya başlayabilirler.
Her durumda, bir anahtar kelimenin arama amacını, yani kullanıcıların sorgularını yürüterek ulaşmak istedikleri hedefi değerlendirmek önemlidir .
Bunu yapmak, anahtar kelimeyi ne tür içerikle hedefleyeceğinizi anlamanıza yardımcı olabilir. En iyi uygulama, arama yapanların beklentilerinin iyi bir göstergesi olduğundan, üst sıradaki sonuçlarla aynı formatı izlemektir.
Genel olarak, arama amacı aşağıdaki kategorilerden birine girebilir:
- Navigasyon: Kullanıcı, arama motoruna kişi, işletme veya marka adını girerek belirli bir siteyi arıyor.
- Bilgilendirme: Bilgi edinmek veya bir çözüm bulmak için bilgi arıyorlar. Örnek sorgular arasında “çevrimiçi nasıl satış yapılır” ve “içerik dağıtım ağı nedir” yer alır. Arama sonuçları genellikle makaleler veya blog gönderileri şeklinde gelir.
- Reklam: Kullanıcı satın almayı düşündüğü bir ürün veya hizmeti araştırmak ister. “En iyi ergonomik sandalyeler” veya “oyun için dell vs hp” gibi terimler girebilirler. Satın alma kılavuzları ve incelemeler, bu tür sorgular için yaygın sonuçlardır.
- İşlemsel: Kişi neyi satın alacağını zaten biliyor ve ürünü veya hizmeti satın almak için en iyi yeri arıyor. Bu tür sorgular genellikle ürün veya hizmet sayfalarını getirir.
Yürüttüğünüz web sitesi ve işletme türü için en uygun anahtar kelimeleri hedeflediğinizden emin olun. Örneğin, çevrimiçi mağazalar veya hizmet işletmeleri, ürün veya hizmet sayfalarını işlemsel anahtar kelimeler için optimize etmekten daha fazla yararlanabilir. Bloglama, içerik pazarlama stratejinizin bir parçasıysa, bilgi sorguları için blog makaleleri üretmek mantıklıdır.
SEO Dostu İçerik Yazın
Hedef anahtar kelimelerinizi içeren içerik yazmadan önce, bir sayfayı veya blog makalesini SEO dostu yapan şeyin ne olduğunu anlamak gerekir.
İyi SEO içeriğini tanımlayan bazı nitelikler şunlardır:
- Derinlemesine: Yazı parçası en önemli noktaları kapsar ve hedef kitle tarafından en sık sorulan soruları ele alır. Bu nedenle, kullanıcıların amaçlarını yerine getirmek için bir rakibe başvurmaları gerekmez.
- Orijinal: İster rakiplerin tartışmadığı yeni bilgiler olsun, isterse pazarın geri kalanından farklı bir açı olsun, benzersiz bir değer sunar.
- Takip etmesi kolay: Dil, hedef kitle için basit ve anlaşılır. Sektöre özgü jargonun aksine karmaşık olmayan cümle yapıları ve yaygın kelimeler kullanır.
- Okunabilir: İçeriği okunaklı kılmak için paragraflar kısadır, her biri üç ila beş cümle arasındadır. Yazı, taranabilirliği sağlamak için madde işaretlerini veya sıralı listeleri de kullanabilir .
- Anahtar kelime dostu: Odak anahtar kelimesi, içerik boyunca doğal, SEO dostu bir şekilde görünür.
- İyi yapılandırılmış: Web sayfasını veya blog gönderisini gezinmeyi kolaylaştırmak için birden çok başlık vardır.
- Görsel: Bilgi sunumunu daha ilgi çekici hale getirmek için resimler, bilgi grafikleri veya videolar içerir.
Bir yazar değilseniz, SEO dostu metinler veya makaleler oluşturmak zor olabilir.
Neyse ki, Semrush SEO Writing Assistant gibi birçok araç size yardımcı olabilir. Bu WordPress SEO eklentisi, metni okunabilirliğine, anahtar kelime kolaylığına, özgünlüğüne ve tonuna göre değerlendirecektir.
İçerik Boyunca Anahtar Kelimenizi Kullanın
Odak anahtar kelimesi, bir blog makalesini veya web sayfasını optimize ettiğiniz arama terimidir. Bunu içerik boyunca tekrar tekrar birleştirmek, arama motorlarına hedeflenen sorguyla alaka düzeyi hakkında bilmeleri gereken her şeyi söyleyecektir.
Ancak bu, WordPress sitenizde aşırıya kaçabileceğiniz anlamına gelmez. Google, anahtar kelime doldurma konusunda kaşlarını çattı ve bunu yapan web sitelerini cezalandırdığı biliniyor.
Arama motorları için değil, insanlar için içerik yazmayı unutmayın. Anahtar kelimenin her göründüğünde, bunu tüm sayfa veya blog makalesi boyunca doğal, dilbilgisi açısından doğru bir şekilde yaptığından emin olmanız gerekir.
Anahtar kelime yoğunluğu söz konusu olduğunda genel kural, terimin tüm kelime sayısının %0,5’ini oluşturması gerektiğidir. Yoast SEO eklentisi, bir anahtar kelimenin bir içerikte kaç kez görünmesi gerektiğini belirlemeye yardımcı olabilir.
WordPress Düzenleyicide yazmayı bitirdikten sonra , meta kutusundaki SEO analizi bölümüne gidin. Metnin uzunluğuna göre terimin yeterince sık ortaya çıkıp çıkmadığını ortaya çıkarmalıdır.
Bunun dışında aşağıdaki ipuçlarını aklınızda bulundurun:
- Giriş bölümüne odak anahtar kelimesini ekleyin: Bu şekilde, arama motorları içeriğin ne hakkında olduğunu hemen anlayabilir.
- Anahtar kelime yamyamlığından kaçının: Başka bir deyişle, her sayfayı veya blog makalesini farklı bir odak anahtar kelimesi için sıralayın. Aksi takdirde kendinizle rekabete girersiniz ve Google hangi içeriğe öncelik vereceğine karar veremez.
- Tekrarlamayı önlemek için eş anlamlıları kullanın: Nöral eşleme ile Google artık algoritmalarında benzer anlamlara sahip cümleleri tanıyabiliyor. Bunları doğal olarak dahil ettiğinizden ve her zaman ana anahtar kelimeye öncelik verdiğinizden emin olun.
- LSI anahtar kelimelerini dahil edin: Bunlar, odak anahtar kelimesiyle anlamsal ilişkisi olan terimlerdir. Örneğin, “e-Ticaret” terimi için bir LSI kelimesi “çevrimiçi alışveriş” olabilir. Arama motorlarının içeriği derinlemesine anlamasını sağlarlar.
Daha önce de belirtildiği gibi, anahtar kelimeyi başlık etiketlerine ve meta açıklamalara eklemeyi unutmayın.
Doğru Başlık Etiketlerini Kullanın
Uygun şekilde kullanıldığında, başlıklar içeriğinize mantıklı bir yapı sağlayarak bilgi akışını daha doğal hale getirir. Arama motorları ayrıca konunun ana noktalarını anlamak için bunları kullanır.
Ek olarak, başlık etiketleri erişilebilirlik için mükemmeldir. Ekran okuyucu teknolojisi, bunları görme bozukluğu olan ziyaretçiler için sayfa içi gezinme sunmak için kullanır.
WordPress blok düzenleyicide başlıklar ve alt başlıklar oluşturmak için başlık bloğunu seçin.
Klasik düzenleyiciyi kullanıyorsanız, metin stilini paragraf kısmından başlık etiketlerinden birine değiştirmelisiniz.
En iyi uygulama, sayfa veya blog yazısı başına odak anahtar sözcüğünü içeren bir H1 başlığı kullanmaktır. Bu etiket, içeriğin başlığını ve arama motorlarında sıralamak istediğiniz terimi belirtir.
WordPress editörüne bir başlık eklediğinizde, varsayılan olarak H1 etiketini kullanır. Ancak, bazı temalar bu özelliği geçersiz kılabilir, bu yüzden kontrol ettiğinizden emin olun.
Makalenin geri kalanı H2 ve H3 başlık etiketlerini kullanabilir. H4’ten H6’ya kadar olan başlıklar bazı durumlarda gerekli olabilir, ancak bunların kullanılması içerik organizasyonunu karmaşıklaştırabilir ve kötü bir okuma deneyimi yaratabilir.
Başlık etiketlerini kullanmak için diğer ipuçları:
- Etiketleri sayısal sırayla kullanın: H2 etiketleri H1’ler içinde yuvalanmalı ve H3’ler H2’lerden sonra gelmelidir.
- Uygun olduğunda odak anahtar kelimesini veya varyasyonunu dahil edin: Bunu yapmak, içeriğin sıralamak istediğiniz terimle alaka düzeyine işaret edebilir.
- Kısa ve öz yazın: Uzunluk için kesin bir kural olmamakla birlikte, başlıkları başlık etiketleri gibi ele almak iyidir, 50 ila 70 karakter arasında kalın.
İçeriğe Dahili Bağlantılar Ekleyin
Bir sonraki WordPress SEO ipucu, web sitenizdeki diğer blog gönderilerine veya sayfalarına içerik içine dahili bağlantılar eklemektir.
Dahili bağlantı üç nedenden dolayı faydalıdır:
- Bağlantı: Dahili bağlantılar, arama motorlarına bir sayfa ile diğeri arasındaki ilişkiyi gösterebilir ve bu, tarama için iyidir.
- Geçiş yetkisi: Bağlantı eşitliğini en önemli içeriğinize devrederek, onu web sitesinde tematik olarak baskın hale getirebilirler. Sonuç olarak, arama motorları bu sayfaların daha yüksek değere sahip olduğunu düşünecektir.
- Verimli navigasyon: Bu tür bağlantılar, okuyucuları ilgi alanlarıyla ilgili diğer içeriklere maruz bırakarak web sitesinde daha fazla zaman geçirmelerine neden olabilir.
Dahili bağlantıları eklemeden önce, sayfa veya gönderiyle bağlamsal olarak alakalı olduklarından emin olun. Bu şekilde okuyucular, kurulum sürecini öğrendikten sonra kurulacak farklı uzantılar hakkında bilgi edinebilir.
Genel olarak, kaç tane dahili bağlantı ekleneceğine dair altın bir kural yoktur. Bununla birlikte, içeriğin okunabilirliğine müdahale edecek kadar çok bağlantıya sahip olmaktan kaçının.
En fazla dahili bağlantıyı alması gereken sayfaların ve gönderilerin öncelikli bir listesini oluşturmayı düşünün. Bunlar, Google’ın en önemli olarak görmesini istediğiniz parçalardır. Bu, markanızı bir endüstri lideri olarak temsil eden, en çok sıralamak istediğiniz anahtar kelimeleri hedefleyen veya yüksek düzeyde organik trafik oluşturan içeriği içermelidir.
Akılda tutulması gereken eşit derecede önemli bir husus, bağlantı metnidir. İdeal olarak, ziyaretçinin açtığında ne bulacağı hakkında bir fikir vermelidir. Daha fazla bilgi için Alexa’nın en iyi bağlantı metni uygulamaları hakkındaki blog gönderisini okuyabilirsiniz.
WordPress blok düzenleyicisine bağlantı eklemek basittir, bağlantı metnini vurgulayın ve bağlantı sembolüne tıklayın. Ardından URL’yi girin ve isterseniz yeni sekmede açı seçin. Oldu da bitti maşallah!
Güvenilir Dış Bağlantılar Ekleyin
Dış bağlantı, sitede ek kaynaklar önermenin ve okuyuculara daha fazla değer sağlamanın mükemmel bir yoludur. Dahası, arama motorlarına, makalenin sıralamak istediğiniz terimle güncel alaka düzeyi hakkında ipucu verebilirler.
Dahili bağlantılar gibi, harici bağlantıların da takip etmesi gereken belirli uygulamaları vardır. Bu bağlantılar, yönlendirilen siteye yetki verir, bu nedenle hangi sayfalara veya yayınlara yer verdiğinize dikkat etmeniz önemlidir.
Özellikle alıntı yapılan web siteleri güvenilir olmalı ve sektörde güvenilir kabul edilmelidir. Bu nedenle içeriğin orijinal, iyi yazılmış ve okuyucuların ilgi alanlarına uygun olduğundan emin olmanız gerekir. Ayrıca yazarın profilini kontrol ettiğinizden ve uzman olup olmadıklarını kontrol ettiğinizden emin olun.
Bir web sitesinin itibarını değerlendirmenin başka bir yolu da Domain Authority (DA) kontrol etmektir. Moz tarafından geliştirilen DA, bir sitenin arama motoru sonuçlarında sıralanma olasılığını tahmin eden bir puandır.
Wordpress SEO uzmanları ayrıca belirli bir markanın veya işletmenin bir niş içinde ne kadar güvenilir olduğunu belirlemek için DA’yı kullanır. Skor 70 ile 100 arasındaysa, harici olarak bağlantı kurmak için mükemmel bir kaynaktır.
Bir sitenin DA’sını kontrol etmek için Moz’un Ücretsiz Alan Adı SEO Analizi aracını kullanın. Puanı göstermenin yanı sıra, web sitesinin kaç tane geri bağlantıya sahip olduğunu ve kaç anahtar kelime için sıralandığını da size bildirebilir.
Dikkate alınması gereken bir sonraki şey, bağlantı verdiğiniz sayfanın veya gönderinin yayınlandığı veya en son değiştirildiği tarihtir. Okuyucularınızı iki yıldan daha eski içeriğe yönlendirmekten kaçının. Çünkü bu tarz içeriklerde bilgilerin güncel olmama olasılıkları yüksektir.
Harici bağlantılar eklerken aşağıdaki ipuçlarını uygulayın:
- Ücretli içerikten kaçının: Site, içindekileri hemen okuyamayan kullanıcıya herhangi bir değer sunamaz.
- Bağlantıları yeni bir sekmede açın: Bu şekilde okuyucu, siteniz ve harici sayfa arasında gidip gelebilir.
- Bağlantılarını öne çıkardığınız web yöneticilerine ulaşın: İçeriğinizi platformlarında tanıtmayı kabul edebilir ve hatta kendi sitelerinden sizin sitenize bağlantılar içerebilirler.
Bazı durumlarda, ilişkilendirilmek istemediğiniz bir web sitesine harici bir bağlantı kullanmanız gerekebilir. Bu tür senaryolarda, arama motorlarına yönlendirilen siteyi taramamalarını söyleyen nofollow özniteliğini kullandığınızdan emin olun.
Video İçeriğinden Yararlanın
Video içeriği, web ziyaretçilerini çekmede çok daha etkili hale geldi. Bir Cisco raporu, videoların 2022 yılına kadar tüm internet trafiğinin %82’sini oluşturmasını bekliyor. Bu yüzden videoları artık içeriğimizde kullanmak bize avantaj sağlayacak.
Videolar, bir kitlenin ilgisini çekmek için mükemmeldir. Wordpress SEO için videoları kullanırken, göz önünde bulundurulması gereken bir husus, dosyaların nerede barındırılacağıdır.
Çoğu kişi, en popüler video paylaşım platformu olduğu için YouTube’u tercih ediyor. Ayrıca, Google’dan sonra en çok kullanılan ikinci arama motoruna sahiptir ve bu da kitle erişiminizi genişletmeyi kolaylaştırır.
Google arama motoru sonuçlarında sıralama şansı da çok daha yüksek olacaktır. Moz tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma , tüm yüksek dereceli videoların %94’ünün YouTube’dan geldiğini göstermiştir .
Bunun dışında, videoları Google için optimize etmek çok daha kolay olacaktır. YouTube bunun için zaman damgaları gibi yerleşik özelliklerle birlikte gelir.
Videolarınızı YouTube’a yükledikten sonra bunları WordPress sitenize yerleştirebilirsiniz. Bu sayede görselleri tercih eden ziyaretçiler, bilgileri anlamak için videoyu izleyebilir.
İçeriği Düzenli Olarak Güncelleyin
Güncellik, içeriğin bir arama terimiyle alaka düzeyine katkıda bulunan bir özelliktir. Bir blog yazısı veya sayfası güncel olmayan bilgiler içeriyorsa, arama motoru sonuçlarında sıralamalarını kaybetmesi muhtemeldir.
Bu nedenle, sayfaları ve gönderileri düzenli olarak tekrar ziyaret etmek, değerlendirmek ve gözden geçirmek önemlidir.
Sayfalarınızı ve gönderilerinizi güncellerken uygulayabileceğiniz uygulamaların bir kontrol listesi:
- Arama amacını kontrol edin: Makale, arama yapanların beklediği biçimde mi geliyor? Sorguyla ilgili anahtar soruyu yanıtlıyor mu?
- Gerçekleri kontrol edin: Bilgilerin doğru olduğundan ve sektördeki en son değişiklikleri yansıttığından emin olmanız gerekir.
- Bilgileri daha ayrıntılı hale getirin: Bunu yapmak, içeriğin kalitesini artıracak ve okuyucuların ilgisini çekmesini ve geri bağlantı çekmesini daha olası hale getirecektir. Eyleme geçirilebilir ipuçları sağlayın, vaka çalışmaları ekleyin veya güvenilir kaynaklardan alıntı yapın.
- Başlığı değiştirmeyi düşünün: Önceki sürümlerin başlıklarından ve rakiplerinizin makalelerinden daha cazip hale getirin.
- Kırık linkleri kontrol edin: Çalışmayan bir bağlantıya tıklarsa ziyaretçiler rahatsız olabilir.
- Resimleri ekleyin veya güncelleyin: Görüntülenenlerin mevcut görünümünü yansıttığından emin olun. Ayrıca, içeriği görselleştirmeye yardımcı olmak için özel çizimler veya bilgi grafikleri oluşturmayı düşünün.
Son olarak, içeriğin tazeliğini göstermek için sayfada en son güncellenen veya değiştirilen tarihi görüntülemek iyi bir fikirdir. Tarih biçimini özelleştirmeye izin veren WP Last Modified Info gibi bir eklenti kullanın.
Web Sitesi Görselleri için WordPress SEO İpuçları
Bu bölüm, resme özel WordPress SEO uygulamalarını inceleyecektir. Bunları yüklemeyi daha kolay ve hem kullanıcılar hem de arama motorları için daha okunabilir hale getirmenin yollarını tartışacağız.
Resimlerinizi Optimize Edin
Resimler, fotoğraflar ve grafikler bir sayfayı veya makaleyi görsel olarak çok daha çekici hale getirebilir. Ancak, genellikle WordPress web sitenizi yavaşlatabilecek önemli bir ağırlık getirirler. Bu nedenle, resimlerinizi önceden optimize etmek iyi bir fikirdir.
Görüntü optimizasyonu için yaygın bir ipucu, dosyayı sıkıştırmaktır; bu, verilerinin bir kısmını kaldıracak ve böylece boyutunu küçültecektir.
Bunun için birçok çevrimiçi araç var. Görüntüleri WordPress panosundan toplu olarak sıkıştırabilen Smush eklentisini kullanmanızı öneririz. Ayrıca, kullanıcı aşağı kaydırana kadar resmin yüklenmesini geciktirmek için lazyload özelliğini etkinleştirebilir.
Ayrıca, görüntüler için uygun bir sıkıştırma yöntemi seçtiğinizden emin olun. Aralarından seçim yapabileceğiniz iki tane yöntem mevcut : kayıplı ve kayıpsız.
Kayıplı ile dosya boyutu önemli ölçüde küçülür, ancak bu duruda kalite de etkilenir. İşlem ayrıca geri döndürülemez yani resmi orijinal versiyonuna geri döndüremezsiniz. Bu yöntem, çok fazla ayrıntı göstermeyen .JPEG görüntüleri için en iyisidir.
Kayıpsız yöntem ise kaliteden ödün vermeden dosya boyutunu biraz küçültebilir. Tonlarca grafik veya metin özelliği içeren .PNG resimler için daha uygundur .
Diğer bir ipucu ise görselleri sitenizde belirtilen boyutlara göre ölçeklendirmek veya boyutlarını ayarlamaktır. Sonuç olarak, kullanıcının tarayıcısının, resmi ekrana yüklemeden önce indirip yeniden ölçeklendirmesi gerekmez.
Görseller için Alternatif Metin Kullanın
Alternatif metin, resimlerin arama motorlarına nasıl göründüğünün bir açıklamasıdır, böylece sayfanın geri kalanıyla alakalarını bilirler. Ekran okuyucular, bunları görme engelli kullanıcıların resim içeriğini anlamasına yardımcı olmak için de kullanır.
Alternatif metin genellikle fare imleci bir görüntünün üzerine geldiğinde görüntülenir. Alternatif olarak, tarayıcının resimdeki inceleme özelliğini kullanmak, metnin kodda nasıl göründüğünü ortaya çıkaracaktır.
Resimler için alternatif metin yazmak için en iyi WordPress SEO uygulamalarından bazıları şunlardır:
- Görüntüyü doğru bir şekilde tanımlayın: Görme engelli bir kullanıcının açıklamadan içeriği doğru bir şekilde anlayabildiğinden emin olun.
- Kısa tutun: İdeal alternatif metin uzunluğu 80 ile 125 karakter arasındadır.
- Gerektiğinde anahtar kelimeleri dahil edin: Yoast SEO analizi genellikle, sıralamada bulunduğunuz terimi alt metne eklemenizi ister. Anahtar kelime doldurmaktan kaçının.
Görüntüler için Okunabilir Dosya Adları Kullanın
Alternatif metin gibi dosya adları da arama motorlarının görüntüleri okumasına yardımcı olabilir. Bu nedenle, IMG_0601.jpg gibi kimlik tabanlı bir etiket kullanmak yerine açıklayıcı olun.
Dosya adlarının alternatif metin kadar doğru veya uzun olması gerekmez, ancak mümkün olduğunda bir anahtar kelime eklediğinizden emin olun. Ayrıca Google, dosya adlarının küçük harfle yazılmasını ve boşlukların kısa çizgilerle değiştirilmesini önerir.Bu şekilde, dosya URL’si düzenli ve okunabilir görünecektir.
Gelişmiş WordPress SEO İpuçları
Şimdiye kadar bahsettiğimiz WordPress SEO taktiklerini uygulayarak sitenizin sıralamasını yükseltme yolunda ilerleyeceksiniz. Bir sonraki seviyeye taşımak için aşağıdaki ekstra uygulamaları kullanmayı düşünün.
Schema.org Yapılandırılmış Verilerini Ekleyin
Google’daki bazı arama sonuçları, çok daha ilgi çekici görünmelerini sağlayan ekstra geliştirmelerle birlikte gelir. En üst konumda atlıkarınca biçiminde makaleler içeren “yeni iMac 2021” sorgusunun ilk sayfasına bir göz atın:
Bunlara zengin sonuçlar denir ve genellikle normal mavi organik sonuçların üstünde görünür.
Search Engine Journal’a göre, zengin sonuçlar için ortalama tıklama oranı , normal muadillerini geride bırakarak % 58’dir. Bu nedenle, gönderilerinizi veya sayfalarınızı bu sonuçlar için optimize etmek, görünürlüğü ve organik trafik çekme şansını artırabilir.
Bunun için içeriğe schema.org işaretlemesi ile yapılandırılmış veriler eklemeniz gerekir. Belirli bilgilerin arama motoru sonuçlarında zengin sonuçlar için uygun olmasını sağlayan standartlaştırılmış bir formattır.
Bu işlem genellikle biraz kodlama bilgisi gerektirir. Ancak, Yoast SEO ve Rank Math gibi birçok WordPress SEO eklentisi artık yapılandırılmış veri işlevselliği ile birlikte geliyor.
Yinelenen İçerik için Kanonik Etiketler Ekleyin
Birden çok sayfa benzer içerik içerdiğinde veya farklı web adresleri aynı sayfayı gösterdiğinde yinelenen içerik oluşabilir. Bunun, bir web sitesine hem www hem de www olmayan alan adları üzerinden erişilebilir olması gibi çeşitli senaryolarda nasıl olabileceğini tartıştık.
Bununla birlikte, mobil ve masaüstü siteler için ayrı URL’ler kullanırken olduğu gibi, diğer durumlarda yinelenen içerik istemeden ortaya çıkabilir.
Uygun konfigürasyon olmadan, her kopya, arama motoru algoritmasını karıştıran ilgili arama motoru sonuçlarındaki sıralamalar için orijinal ile rekabet edebilir.
Bu nedenle, yinelenen içeriği düzenli olarak kontrol etmek önemlidir. WordPress SEO yazılımı ve eklentileri genellikle bu işlevsellik ile birlikte gelir. Alternatif olarak, bunu Siteliner gibi çevrimiçi araçlarla da yapabilirsiniz.
Yinelenen bir makale veya gönderi bulduktan sonra, hangi varyasyon arama motorlarının öncelik vermesi gerektiğine karar verin. Botlara sayfanın veya gönderinin orijinal sürüm olduğunu söyleyen kanonik URL etiketlerini kullanarak bu tercihi belirtin .
Yoast SEO, All in One SEO ve Rank Math eklentileri, doğrudan WordPress düzenleyiciden kanonik etiketler eklemeyi mümkün kılar.
Düşük Değerli İçerik için Noindex Kullanın
Belirli bir makale veya gönderi, arama yapanlara hemen değerli veya alakalı bilgiler sunmuyorsa, arama motoru sonuçlarında görünmemesi en iyisidir.
Google, bu tür içerik için noindex meta etiketinin uygulanmasını önerir. Sonuç olarak, bu sayfalar arama motorunun veri tabanında listelenmez.
Arşiv sayfaları, noindex kullanmanız gereken düşük değerli içeriğe bir örnektir. Arama yapanlara sorgularına doğrudan bir yanıt vermek yerine, genellikle yalnızca belirli bir tarihe veya yazara dayalı bir sayfa listesi gösterirler.
Web sitenize ve tercihlerinize bağlı olarak, kategoriler, etiketler ve medya veya ek URL’leri gibi diğer sayfalara benzer ayarları uygulamaktan çekinmeyin.
Sosyal Medya Varlığınızdan Yararlanın
Bir sonraki WordPress SEO ipucumuz, sosyal medya sinyallerinizi artırmaktır. Doğrudan bir sıralama faktörü olmasalar da, arama motorlarının bir web sitesinin güvenilir olduğunu bilmesini sağlayabilirler.
Örneğin, Bing’in sıralama algoritması , bir sitenin ne kadar etkili ve güvenilir olduğunu belirlemek için bir markanın sosyal ağlar da dahil olmak üzere harici platformlardaki varlığını dikkate alır. Paylaşımlar, takipler ve beğeniler gibi etkileşim faktörlerini hesaba katar.
Google ise sosyal medyanın SEO’yu doğrudan etkilemediğini belirtti. Ancak arama motorunun, sayfa sıralamalarını değerlendirirken, bağlantısız olumlu sayfa sonuçlarını da dikkate aldığını biliyoruz.
Bu sebeplerden dolayı sosyal medya stratejinize dikkat etmenizi öneririz. Başlamak için şu ipuçlarını göz önünde bulundurun:
- Profilinizi optimize edin: Ziyaretçilerin kişisel veya ticari markanızın ne hakkında olduğunu anlamaları için mümkün olduğunca çok sayıda yararlı ayrıntı ekleyin. Sayfanın sıralama şansını artırmak için sektörle ilgili bazı anahtar kelimeleri öne çıkarın.
- Site içeriğinizi sosyal medya gönderileri aracılığıyla düzenli olarak paylaşın: Bağlantıyı paylaşmanın yanı sıra, kullanıcıları sayfayı ziyaret etmeye ikna etmek için bir resim ekleyin ve ilgi çekici bir başlık yazın.
- Bir WordPress sosyal medya eklentisi yükleyin: Okuyucuların birkaç tıklamayla gönderilerinizi profillerinde paylaşmalarına olanak tanıyan bazı eklentiler, sayfadaki paylaşım sayısını sosyal kanıt olarak da görüntüleyebilir.
- Takipçilerinizi meşgul edin: Bir tartışma ortamı oluşturmak için anketler, anketler, soru-cevap oturumları veya özel hashtaglerle etkileşimi teşvik edin.
- Analitiği kullanın: Sosyal medyadaki işletme hesapları genellikle bu özellik ile birlikte gelir. Kitlenizin neyi sevdiğini ve içeriğinizin platformda nasıl performans gösterdiğini öğrenmek için bundan yararlanın.
SEO Trendlerini Takip Edin
Son ipucumuz, en son WordPress SEO uygulamaları ve haberleri hakkında kendinizi bilgilendirmenizdir. Arama motorları genellikle algoritmalarında değişiklik yapar, bu nedenle site sıralamalarını etkileyebilecek önemli bilgileri kaçırmamaya dikkat edin.
Google Arama Merkezi blogunu zaman zaman kontrol edin. Ayrıca düzenli olarak haber güncellemeleri yüklediği ve web yöneticileri için soru-cevap oturumları düzenlediği için YouTube kanalına da abone olabilirsiniz.
Ek olarak, uzman görüşleri almak için sosyal medyadaki en iyi SEO yayınlarını ve etkileyicilerini takip edin. Bir güncellemeyi asla kaçırmamak için e-posta bültenlerine kaydolun.
Mümkünse, WordPress SEO uzmanlarıyla ağ oluşturmak için WordPress SEO ile ilgili etkinliklere katılmayı düşünün ve site sıralamalarını iyileştirme konusunda fikir edinin.
Sonuç
Tüm pazarlama stratejileri arasında SEO en etkili olanlardan biridir. Arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer almak, yolunuza daha fazla web sitesi trafiği çekecek, sektördeki otoritenizi oluşturacak ve sitenizin kullanım kolaylığını artıracaktır.
Bu WordPress SEO rehberi, hemen internete atılmanıza yardımcı olacak 30’dan fazla ipucu içerir. Barındırmadan site hızına ve anahtar kelime araştırmasından yapılandırılmış verilere kadar her şeyi ele aldık.
Yeni WordPress site sahipleri için sitenizi optimize etmek için bu iş akışını öneriyoruz:
- İlk olarak hostinginize odaklanın: Bahsettiğimiz gibi, Google mükemmel web deneyimine sahip sayfalara öncelik verir. Barındırma hizmetiniz mükemmel çalışma süresi, performans, güvenlik özellikleri ve kaynaklara sahipse bunu elde etmek çok daha kolaydır.
- Web sitesi performansını ve güvenliğini optimize edin: Yükleme süresini hızlandırmak için önbelleğe almayı etkinleştirin ve sizin ve kullanıcılarınızın bilgilerini korumak için bir SSL sertifikası yükleyin. Görsel öğelerin görünmeye başlamasının ne kadar sürdüğünü ölçmek için hız denetleyicilerini kullanın.
- Web sitesini arama motoru web yöneticisi araçlarına gönderin: Bu, sitenizin düzenli olarak taranmasını sağlar. Ayrıca analitik özellikleri ile sıralama performansını da kontrol edebilirsiniz.
- Web sitesinin URL’lerini yapılandırın: Site çekiş kazandıktan sonra URL’lerin ve kopuk bağlantıların yeniden yönlendirilmesini önlemek için bunu web sitesini yayınlamadan önce yapın. Uygun bir kalıcı bağlantı yapısı seçin ve www olmayan ve www alanları arasında seçim yapın.
- Bir WordPress SEO eklentisi yükleyin: Bu uzantı, sitenin anahtar kelime dostu olma ve meta etiketler gibi sayfadaki SEO sıralama faktörlerini optimize etmeye yardımcı olur.
- SEO dostu bir tema yükleyin: Duyarlı, hafif, düzenli olarak güncellenen ve WordPress kodlama standartlarıyla uyumlu bir tane bulun.
- Potansiyel hedef anahtar kelimeleri araştırın: Bu adım, hangi sorguları sıralayacağınıza ve kopyanızda ne hakkında yazacağınıza karar vermenize yardımcı olacaktır. Daha yeni siteler, daha düşük rekabete ve daha yüksek sıralama şansına sahip oldukları için uzun kuyruklu anahtar kelimeleri hedeflemelidir.
- Yüksek kaliteli içerik yayınlayın: Kitleniz için kullanıcı dostu ve bilgilendirici makaleler yazın. Hedef anahtar kelimeler eklediğinizden, iç ve dış bağlantılar eklediğinizden, uygun başlıklar kullandığınızdan, resimlere alternatif metin eklediğinizden ve içeriği düzenli olarak denetlediğinizden emin olun.
- Meta başlıkları ve açıklamaları optimize edin: Bu öğeler, sayfanın arama motoru sonuçlarında nasıl görüneceğini belirler. Metin, arama yapanlar için cazip olmalı ve arama motorlarının sayfanın hedef anahtar kelimeyle ne kadar alakalı olduğuna karar vermesine yardımcı olmalıdır.
- Gelişmiş WordPress SEO ipuçlarımızı uygulayın: Zengin sonuçlar için sıralamak üzere yapılandırılmış veriler ekleyin, yinelenen içeriği önlemek için standart etiketler kullanın ve düşük değerli sayfalar için noindex kullanın. Ayrıca, marka güvenilirliğini artırmak için sosyal sinyallerinizi güçlendirin.
Son olarak, en son WordPress SEO en iyi uygulamalarını ve haberlerini takip edin. Google ve diğer arama motorları algoritma değişiklikleri uyguladığında hazırlıklı olduğunuzdan emin olun.
Denediğiniz ve makalede listelemediğimiz başka WordPress SEO ipuçları varsa, aşağıdan yorumlarda bize bildirin.
Bahsettiğiniz işlemleri web sitem üzerinde uyguladım. Daha ilk baştan hostingi değiştirdim. Amerika tabanlı hosting hizmeti yerine Türkiye tabanlıyı tercih ettim. Web sitemin hızında ciddi değişimler oldu.
Ayrıca Wordpress SEO eklentisi olarak ben Rank Math tercih ettim. Çok memnunum. Teşekkürler.
Rank Math Pro kullanıyorum, ben de memnunum. Yazıyı okuduktan sonra Wordpress SEO için doğru seçim yaptığımın farkına vardım.
Ben de sırayla yapmaya çalışıyorum bahsedilen işlemleri. Yoast ve Rank Math arasında kaldım. WordPress SEO konusunda herkes Rank Math diyor fakat Yoast SEO biraz daha kullanışlı gibi geldi.