Yapılandırılmış veri terimi son yıllarda SEO topluluğunda çok kullanıldı, ancak kavramın arama için gerçekte ne anlama geldiğine dair hala birçok yanlış anlama var. Yapılandırılmış veriler, arama motorlarının bir web sitesindeki içeriği anlama biçiminde kritik bir rol oynayabilir, ancak pek çok pazarlamacı bunu kendi avantajları için kullanmaz.
Bu kılavuz, yapılandırılmış verilerin ne anlama geldiğini, ne için kullanılabileceğini ve SEO amaçları için nasıl kullanılacağını keşfedecektir .
Ayrıca, yapılandırılmış veriler konusundaki yaygın ifadeler için size kolay bir referans noktası sağlamak amacıyla kılavuzun sonuna bir terimler sözlüğü ekledik.
İçindekiler
Yapılandırılmış Veri Nedir?
Genel bir bağlamda yapılandırılmış veri terimi, bir şekilde düzenlenen herhangi bir veri veya bilgiyi ifade eder. Bu tanım, ilişkisel veritabanlarında ve elektronik tablolarda bulunan verileri içerir.
Yapılandırılmamış Verilere Karşı Yapılandırılmış Veriler:
İşte yapılandırılmamış verilerin çok temel, ilişkilendirilebilir günlük bir örneği. Diyelim ki yoğun bir iş günü boyunca kendinize üç not yazdınız. Artık, üzerlerinde aşağıdaki üç bilginin yazılı olduğu bir avuç Post-It notunuz veya kağıt parçanız var:
Not 1: “Burak aradı, Çarşamba günü parkta öğleden sonra 3’te buluşmak istediğini söyledi.”
Not 2: “Cuma sabahı Emre’nin ofisinde saat 9’daki toplantıyı unutmayın.”
Not 3: “Restoranda Cumartesi günü akşam 7’de Alper ile buluşacağım.”
Bunu bir günlük, günlük planlayıcı, takvim veya elektronik tablo için yapılandırılmış verilere dönüştürmek isterseniz, onu aşağıdaki şekilde düzenlersiniz (yani yapılandırırsınız):
Buluşulacak Kişi | Tarih | Zaman | Yer |
Burak | Çarşamba | 15.00 | Park |
Emre | Cuma | 09.00 | Emre’nin ofisi |
Alper | Cumartesi | 19:00 | Restoran |
Bilgilerinizi organize etmek, okuduğunuzda çok daha net ve anlaşılmasını kolaylaştırır. Aynı şey, bir web sayfasındaki bilgileri okuyan arama motorları için de geçerlidir.
Yapılandırılmış Veriler SEO’ya Nasıl Yardımcı Olur?
Bir SEO bağlamında yapılandırılmış veriler tipik olarak bir web sayfasında, o sayfadaki içerikle ilgili ek ayrıntılar sağlayacak bir tür işaretlemenin kullanılması anlamına gelir. İşaretleme web sitenizin HTML’ine eklendiğinde, arama motorlarını web sayfasının içeriğiyle ilgili değerli bilgiler içeren öğelere yönlendirmeye yardımcı olur.
Google, yapılandırılmış verileri şu şekilde açıklar:
“Google Arama, bir sayfanın içeriğini anlamak için çok çalışıyor. Sayfaya yapılandırılmış veriler ekleyerek, bir sayfanın anlamı hakkında Google’a açık ipuçları sağlayarak bize yardımcı olabilirsiniz . Yapılandırılmış veriler, bir sayfa hakkında bilgi sağlamak ve sayfa içeriğini sınıflandırmak için standartlaştırılmış bir formattır ; örneğin, bir yemek tarifi sayfasında malzemeler nelerdir, pişirme süresi ve sıcaklığı, kaloriler vb.
Yapılandırılmış veri işaretleme, bir arama motorunun bir sayfanın içeriğini anlama şeklini iyileştirmek için tasarlanmıştır. Bu, sayfayı arama motoruyla daha alakalı hale getirebilir ve arama motoru sonuç sayfalarındaki görüntülerini iyileştirebilir. Arama motoru, sonuç sayfalarında görüntülenmek üzere sayfa için görseller, incelemeler ve çalışma saatleri gibi zengin snippet’leri ve zengin verileri çekebilir. Bu, sitenizin kullanıcılar için daha çekici görünmesini sağlayabilir ve tıklama oranlarını iyileştirebilir.
Yapılandırılmış veriler, çeşitli lokasyonlarda ofisleri olan şirketler için kullanışlıdır. Şirketin SEO ekibi, her konum için ayrı web sayfaları oluşturabilir ve her konuma özgü yapılandırılmış verileri kullanabilir. Çevrimiçi olarak çeşitli ürünler satan şirketler, her bir ürünü benzersiz kılan şeyleri (renk, boyut, üretici vb.) belirlemek için yapılandırılmış verileri kullanarak da fayda sağlayabilir.
Arama motorları, dili insanlar kadar etkili bir şekilde anlayamaz. Yapılandırılmış veriler, arama motorlarının dil anlayışını geliştirmede SEO uzmanlarına yardımcı olmak için kullanılabilir .
Esasen, arama motorları yüksek düzeyde organize edilmiş veya anlamlı verilerden yeni bilgiler edinebilir.
Yapılandırılmış Veri ve Semantik Arama
Yapılandırılmış verileri kullanarak optimize etmenin yollarını ararken, pazarlamacılar genellikle “semantik arama” veya “semantik web” hakkında konuşurlar. Peki bu tam olarak ne anlama geliyor?
Semantik, dillerdeki anlamın incelenmesidir – özellikle kelimeler, deyimler ve semboller (gösterenler olarak bilinir) ve ne anlama geldikleri arasındaki ilişki diyebiliriz. Semantik web veya anlamlı web, anahtar kelimeler ve geri bağlantılar gibi unsurlardan ziyade bu ilişkilere odaklanır. Semantik ağ, kelime ve deyim dizilerine bakmak yerine, kelimelerin ve deyimlerin arkasındaki kavramlara bakar.
Tıpkı insan dilinin gramer ve kelime kurallarına sahip olması gibi, anlamsal ağ da öyle. Bilgileri başarılı bir şekilde iletmek için aşağıdaki iki şeye ihtiyacınız vardır:
- Sözcük dağarcığı: İşaret-anlam çiftlerini temsil eden bir dizi sözcük.
- Dilbilgisi: Doğru anlamı iletmek için kelime dağarcığının nasıl kullanılacağına dair bir dizi kural.
Aynı ilkeler arama için de geçerlidir, bu nedenle tutarlı kurallar dizisine ihtiyaç vardır.
Yapılandırılmış Verileri Standartlaştırma
Elbette, yapılandırılmış veri işaretlemenin arama motorları ve insan web kullanıcıları tarafından tutarlı bir şekilde anlaşılması gerektiğinden, standart hale getirilmesi esastır.
2011’de dünyanın en üretken arama motorları yani Google, Microsoft, Yandex ve Yahoo iş birliği yaptı ve standartlaştırılmış bir yapılandırılmış veri biçimlendirme nitelikleri ve varlıkları listesi oluşturulması konusunda anlaştılar. Bu girişim , SEO için yapılandırılmış veri işaretlemede en yaygın kullanılan yaklaşım haline gelen Schema.org olarak bilinir hale geldi.
Schema.org, topluluk tarafından aktif olarak geliştirilmekte olan bir ortak sözlük koleksiyonu sağlar. SEO uzmanları web sitesi sayfalarını büyük arama motorları tarafından daha kolay anlaşılabilecek şekilde işaretlemek için bu sözlükleri kullanabilir.
Raporlar, Schema.org’un şaşırtıcı derecede yavaş benimsendiğini ve yalnızca %17’lik bir kullanım oranı olduğunu göstermiştir. Ancak buna rağmen, bugün 10 milyondan fazla sitenin web sitesi sayfalarını işaretlemek için Schema.org’u kullandığı belirtilmelidir.
Schema.org sözlüğü, üç popüler format dahil olmak üzere çeşitli farklı kodlamalarla birlikte kullanılabilir: RDFa, Microdata ve JSON-LD. Google, bu biçimlerin üçünde de yapılandırılmış verileri destekler.
RDFa : Kişiler, yerler, etkinlikler, tarifler ve İncelemeler gibi şeyleri işaretlemeye yardımcı olmak için tasarlanmış bir HTML5 uzantısıdır. RDFa, arama motorlarına açıklamak istediğiniz site içeriğine karşılık gelen HTML etiketi niteliklerini sunarak bağlantılı verileri destekler.
Microdata : Bir web sayfasındaki mevcut HTML içeriğine meta verileri yerleştirmek için kullanılan bir HTML özelliğidir. RDFa’ya benzer şekilde Microdata, yapılandırılmış veri olarak tanınmasını istediğiniz özellikleri adlandırmak için HTML etiketlerindeki basit öznitelikleri kullanır.
JSON-LD : İnsan kullanıcıların okuması ve yazması kolay, hafif bir bağlantılı veri biçimidir. Bağlantılı veriler, web yöneticilerine, web sitelerinde arama motorlarının okuması kolay, standartlaştırılmış bir veri ağı oluşturmanın bir yolunu sunar.
JSON-LD, Google’ın önerdiği yapısal veri biçimidir. Yuvalanmış veri öğelerinin JSON-LD ile ifade edilmesi kolaydır ve Google, bir sayfanın içeriğine dinamik olarak eklendiğinde (örn. JavaScript kodu aracılığıyla) verileri de okuyabilir.
Yapılandırılmış Verileri Kullanmanın Temel Faydaları
Bir şey aradığınızda ve düz mavi bağlantıların bir listesiyle yanıt alacağınız Google’ın ilk günlerini düşünün. Yıllar geçtikçe Google arama motoru sonuç sayfalarını gerçekten bilgilendirici sonuçlar gösterdiği noktaya kadar geliştirdi. Düz bağlantılardan oluşan bir sayfa yerine arama sonuçları, resimler ve ilgili haberlerin yanı sıra, aranan işletmeler için iletişim bilgileri ve çalışma saatleri ile birlikte gelir. Bunlara zengin sonuçlar denir.
Zengin sonuçlara sahip web sayfaları arama motoru sonuçlarında daha fazla yer kaplar ve ayrıca arama yapanlar için daha çekicidir, bu da düz bağlantılardan daha yüksek bir tıklama oranına sahip oldukları anlamına gelir. Web siteniz bunun gibi arama özelliklerinden yararlanmıyorsa, çok sayıda değerli tıklamayı kaybediyor olabilirsiniz.
Arama motorları, yapılandırılmış verileri doğru şekilde uygulayan SEO uzmanlarına avantajlar sunar. Google, özellikle aşağıdakiler gibi özel arama sonucu geliştirmelerini etkinleştirmek için yapılandırılmış verileri kullanır:
- Zengin veri sonuçları.
- Zengin kartlar (yani, mobil kullanıcılar için tasarlanmış zengin arama sonuçları).
- Bilgi grafiği bilgisi.
- Arama sonuçlarında breadcrumbs.
- Dönen bir tarzda görünen birden çok zengin sonuç.
- Hızlandırılmış mobil sayfalar (AMP).
- Gelişmiş tıklama oranı (TO).
- Web sitesine veya web sayfasına iyileştirilmiş trafik.
- İyileştirilmiş TO, dolaylı olarak daha iyi sıralamalara yol açabilecek bir kullanıcı davranışı sinyalidir.
Bu yapılandırılmış veri avantajlarından bazılarına biraz daha ayrıntılı olarak bakalım:
Zengin Veri Parçacıkları ve Zengin Kartlar:
Yapılandırılmış veri işaretleme, SEO uzmanlarına derecelendirmeler ve incelemeler, video içeriği, makaleler, ürünler ve tarifler için ek bağlam sağlamasına olanak tanır. Yapılandırılmış verilerle, bir site arama motoru sonuçlarında resimler, videolar ve yıldız derecelendirmeleriyle birlikte zengin bir snippet veya zengin bir kart olarak görünecektir.
Bilgi Grafiği:
Kişisel bir markanız veya işletmeniz varsa, Markalı aramalar için arama motoru sonuçlarının sağ tarafında görünen bilgiler olan bilgi grafiği kutusunu düzenleyebilirsiniz. Google, bu kutuyu doldurmak için yapılandırılmış verileri kullanır.
Dönen Sonuçlar:
Bunlar, bir kullanıcı yerel amaçlı bir şey aradığında (“Londra’daki sanat galerileri” gibi) bir Google arama motoru sonuçları sayfasının en üstünde yatay olarak çalışan sonuçlardır. Bir web sitesinde sorguya uyan birkaç öğe varsa, arama motoru sonuçlarında bir atlıkarınca stilinde birden çok zengin sonuç görüntüleyebilir.
Hızlandırılmış Mobil Sayfalar:
Bir site AMP kullanıyorsa, AMP sayfalarının zengin sonuçlarda görünmesini sağlayacak yapılandırılmış veri işaretlemesini dahil etmek önemlidir.
Yapılandırılmış Veriler için Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler
Yapılandırılmış verilerin sayfanın ana içeriğini temsil etmesi gerektiğini unutmayın, bu konuda arama motorlarını veya arama yapanları hiçbir şekilde yanıltmamalıdır. İşaretlenen içerik, kullanıcılarınız tarafından da görülebilmelidir, saklamaya çalışmayın. Doğru yönergeleri izlemezseniz, Google yapılandırılmış verilerinizi manipülatif olarak işaretler veya arama motorunu kandırmaya yönelik bir girişim olarak görür.
Google, uygulamanızın zengin snippet yönergelerini ihlal ettiğine karar verirse, yapılandırılmış verilerin uygunsuz kullanımı nedeniyle cezalandırılabilirsiniz.
Bir siteye yapılandırılmış veri eklemek isteyenler için yapılması ve yapılmaması gerekenler şunlardır:
- Google Web Yöneticisi kalite yönergelerini izleyin .
- Güncel ve alakalı bilgiler sağlayın – Google, güncelliğini yitirmiş, zamana duyarlı içerik için zengin bir sonuç göstermez.
- Okuyucularınıza orijinal içerikler oluşturun.
- Okuyucularınızdan gizlenen içeriği işaretlemeyin.
- Alakasız veya yanıltıcı içeriği işaretlemeyin.
- Kullanıcılarınızı aldatmak için yapılandırılmış verileri kullanmayın.
- Başka bir kişinin veya işletmenin kimliğine bürünmeyin, sahte incelemeler oluşturmayın veya sahipliğinizi veya bağlantınızı yanlış tanıtmayın.
- Yasa dışı eylemleri, şiddet içeren veya zalimane eylemleri, hedeflenen nefreti veya tehlikeli faaliyetleri teşvik eden içeriği kullanmayın.
- Başkalarına ciddi ve anında zarar verebilecek ürünleri, hizmetleri veya bilgileri tanıtan içeriği işaretlemeyin. (Gerekli eğitim bilgilerini sağlamak için bu içeriğin işaretlenmesine izin verilir.)
Yapılandırılmış Veri İşaretlemeyi Uygulama
JSON-LD ile Schema.org’u kullanarak yapılandırılmış veri işaretlemenizi üç basit adımda ayarlamanın bir yöntemini burada bulabilirsiniz.
Adım 1: Şemaları Seçin
Schema.org’da bulunan yaygın olarak kullanılan şemalara göz atın. Bunlar, sitenizin içeriğine bağlı olarak kişi, yer, ürün, inceleme, etkinlik vb. olabilir.
Bir elektronik tabloda, web siteniz için bir şema “haritası” oluşturun. Bir sütunda, sitedeki her bir sayfanın veya kategorinin URL’lerini listeleyin ve sonraki sütunda bu sayfalar veya kategorilerle eşleşen ilgili şemaları listeleyin. Örneğin:
URL’ler | Şemalar |
http://siteniz.com/hakkimizda | Yerel işletme |
http://siteniz.com/sefimizle-tanisin | Kişi |
http://siteniz.com/yaklasan-bulusmalar | Etkinlik |
http://siteniz.com/musteri-gorusleri | Gözden geçirmek |
http://siteniz.com/yemek-kitabi-satin-alin | Ürün |
(Gerekirse bir nesneyi tanımlamak için birden fazla şemanın birleştirilebileceğini unutmayın.)
2. Adım: Yapılandırılmış Veri İşaretlemenizi oluşturun
Google, Yapılandırılmış Veri İşaretleme Yardımcısı aracıyla bir sitedeki yapılandırılmış verileri işaretlemeyi kolaylaştırır. Bu, özellikle profesyonel web geliştiricileri olmayan SEO uzmanları için kullanışlı olan kullanıcı dostu bir araçtır.
- Yapılandırılmış Veri İşaretleme Yardımcısı’nı açın.
- İlgili şemayı seçin.
- E-tablonuzdaki URL’yi girin.
- “Etiketlemeye Başla”ya tıklayın.
- Sayfa öğelerini vurgulayın ve bunlara ilgili şema etiketlerini atayın.
- İşiniz bittiğinde, “HTML Oluştur”u tıklayın.
- Açılır menüden JSON-LD’yi seçin.
- Kodu kopyalayıp web sayfanızın HTML kodundaki <head> veya <body> etiketlerine yapıştırın.
3. Adım: Test edin
Yapısal Veri Test Aracını yaptıklarınızı kontrol etmek için kullanın. Test etmek istediğiniz sayfanın URL’sini girin. Araç, o sayfa için işaretlenmiş tüm verileri gösterecek ve size hatalar ve uyarılar hakkında ihtiyacınız olan her türlü bilgiyi verecektir.
Kodunuz test edildikten ve hata olmadığından emin olduğunuzda iş beklemeye kalmış demektir.. Zengin snippetler, yalnızca Google web sitenizi yeniden taradığında arama sonuçları sayfalarında görüntülenmeye başlar.
Ardından, sorunları belirlemek için Yapılandırılmış Veri Aracını kullanmayı alışkanlık haline getirmek iyi bir fikirdir. Düzenli yapılandırılmış veri kontrollerini SEO rutininize dahil etmeye başlayın. Bu oldukça kolaydır:
- Google’ın Arama Konsoluna giriş yapın.
- “Arama Görünümü > Yapılandırılmış Veriler”e tıklayın.
Bu kontroller, sitenizde tespit edilen yapılandırılmış veri türleri hakkında bilgilerin yanı sıra herhangi bir hata hakkında size bilgi verecektir.
Yapılandırılmış Veriler Üzerine Son Notlar
Google’ın, yapılandırılmış verilerinizin arama sonuçlarında görüneceğine dair herhangi bir garanti vermediğini unutmamak önemlidir. Her şeyi doğru bir şekilde ayarladıysanız ve titizlikle test ettiyseniz, ancak yine de bu gelişmiş özellikleri göremiyorsanız, panik yapmayın. Bu mutlaka yanlış bir şey yaptığınız anlamına gelmez. Google yönergeleri şunları söylüyor:
“Google algoritması, arama geçmişi, konum ve cihaz türü dahil olmak üzere birçok değişkene bağlı olarak, bir kullanıcı için en iyi arama deneyimi olduğunu düşündüğü şeyi oluşturmak için arama sonuçlarını uyarlar. Bazı durumlarda, bir özelliğin diğerinden daha uygun olduğunu veya hatta düz mavi bir bağlantının en iyisi olduğunu belirleyebilir.”
Sitenize akıllı bir şekilde yapılandırılmış veri eklemek, düşünce ve özen gerektirir ve potansiyel faydalar çabaya değer. Google’ın Yapılandırılmış Veri İşaretleme Yardımcısı ile çevrimiçi destek alın ve resmi yönergelerini de önceden incelediğinizden emin olun.
Yapılandırılmış Veri Sözlüğü
Yapılandırılmış verilerle ilgili tüm jargonu biraz bunaltıcı buluyorsanız, kolay başvuru için bu sözlüğü kullanabilirsiniz.
Breadcrumbs | Kullanıcıların o anda görüntüledikleri sayfadan bir web sitesinin ana sayfasına giden yollarını takip etmelerini sağlayan bağlantılar. |
Grammar | Doğru anlamı iletmek için kelime dağarcığının nasıl kullanılacağına dair bir dizi kural. |
JSON-LD | JSON (JavaScript Object Notation), verileri depolamak ve taşımak için hafif bir formattır. JSON-LD, Verileri Bağlamak için JSON’dur, yani bağlantılı verileri seri hale getirmek için JSON tabanlı bir biçimdir. |
Knowledge Graph | Google arama motoru sonuçlarını çeşitli kaynaklardan toplanan bilgilerle geliştirmek için kullanılan bir Google bilgi tabanı. |
Linked Data | Anlamsal sorgular yoluyla birbirine bağlanabilmesi ve daha kullanışlı hale gelebilmesi için yapılandırılmış verileri yayınlama yöntemi. Çeşitli farklı kaynaklardan gelen verileri web’de göstermenin ve bunlara bağlanmanın bir yolu. |
Markup | Bir dosyaya dahil edilen ve web’den sunulan verilerin metin tabanlı organizasyonu. |
Microdata | Yapılandırılmış veriler için bir HTML5 biçimlendirme sözdizimi; belirli bir bilgi türünü tanımlamak için içeriği etiketlemenin bir yolu. Web sayfalarındaki mevcut içeriğin içine meta verileri yerleştirmek için kullanılır. |
Microformat | Bir kelime ve işaretleme sözdizimi. Mevcut HTML niteliklerine dayanan bir biçimlendirme yapısı kullanarak bir web sayfası HTML belgesine semantik bilgi eklemenin basit bir yolu. |
RDFa | Niteliklerde Kaynak Tanımlama Çerçevesi; yapılandırılmış veriler için bir RDF işaretleme sözdizimi. RDFa, Kaynak Açıklama Çerçevesine dayalı olarak bir HTML belgesine anlamsal bilgi ekleme yöntemidir. |
Relational Database | Depolanan bilgi öğeleri arasındaki ilişkileri tanımak için yapılandırılmış bir veritabanı. |
Rich Snippets | İncelemeler, ilgili bağlantılar ve konum bilgileri gibi bir arama sayfasındaki sonuçların yanında görünen ekstra bilgi parçaları. |
Schema | XML belgelerinin yapısını, içeriğini ve anlamını tanımlamak için kullanılan bir dizi kural ve tanım. |
Schema.org | HTML belgelerinde yapılandırılmış verilerin işaretlenmesini destekleyen bir sözlük. |
Semantic Search | Arama yapan kişinin amacını ve arama yapan kişi tarafından kullanılan kelimelerin ve kelime öbeklerinin bağlamsal anlamını anlayarak doğruluğu artırmaya odaklanan arama. |
Structured Data | Arama motorları tarafından daha kolay anlaşılabilen, organize edilebilen ve görüntülenebilen, yüksek düzeyde organize ve öngörülebilir veriler. |
Syntax | İfadelerin ve deyimlerin yapısı. |
Vocabulary | İşaret-anlam çiftlerini temsil eden bir dizi sözcük. |