Yoast SEO Eklentisi Nasıl Kullanılır?
Son on yılda, WordPress basit bir blog uygulamasından güçlü bir içerik yönetim sistemine dönüştü. Artık TechCrunch, The New Yorker ve BBC America dahil olmak üzere dünyanın en büyük web sitelerinden bazılarına güç sağlamak için kullanılıyor.
WordPress’in inanılmaz popülaritesinin ana nedenlerinden biri, işlevselliğini ve görünümünü iyileştiren eklenti yükleme yeteneğidir.
Bir blog veya web sitesi oluştururken, blogunuzu tanıtmanın ve halka açık hale getirmenin yollarını düşünmek kesinlikle çok önemlidir. Bunu yapmanın yollarından biri SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) – web sitesinin organik arama motoru görünürlüğünü iyileştirme tekniğidir.
Daha önce yayımladığımız site içi SEO adlı içeriğe ve site içi arama motoru optimizasyonunun temellerine biraz aşina olduğunuzu varsayacağım. SEO’nun birçok bileşeni olmasına rağmen, neyse ki bizim için elimizde bir ton eklenti var.
Şu anda, WordPress için en popüler SEO eklentisi, WordPress’in arama motoru optimizasyonunu geliştiren çok güçlü bir eklenti olan Yoast SEO eklentisidir. Bu eklenti, web sitenizin arama motoru sıralamalarını önemli ölçüde iyileştirebilir ve web sitenize ulaşan ziyaretçi sayısını artırabilir.
Bu WordPress için Yoast SEO kılavuzu, bu inanılmaz eklentiyi indirme, yükleme ve yapılandırma sürecinde size yol gösterecektir. Başlayalım!
İçindekiler
YOAST SEO Nedir?
WordPress için Yoast SEO, 2010 yılında Yoast adlı küçük bir Hollanda geliştirme şirketi tarafından oluşturuldu. Şirket, 2006 yılında Joost de Valk tarafından kuruldu ve şu anda yaklaşık 50 personel istihdam ediyor. Şirket hepimiz tarafındanSEO eklentisi ile tanınır, ancak e-Ticaret eklentileri, Drupal modülleri ve video SEO eklentileri de mevcuttur.
WordPress için Yoast SEO, mevcut en popüler WordPress SEO eklentisidir ve şu anda 4 milyondan fazla web sitesi tarafından kullanılmaktadır. Profesyonel bir SEO uzmanının bir WordPress web sitesini optimize etmesi için gerekli tüm araçlara sahip, özelliklerle dolu bir eklentidir.
WordPress için Yoast SEO Kurulumu
Yükleme işlemi, diğer WordPress eklentilerininkine benzer.
- WordPress web sitenizin yönetim bölümüne giriş yapın.
- Soldaki menüden Eklentiler bölümüne tıklayın.
- Eklentiler alt menüsünde Yeni Ekle butonuna tıklayın.
- Sağ tarafta bir arama kutusu göreceksiniz. Eklentiyi bulmak için “Yoast SEO” yazın ve arayın.
- WordPress, arama terimiyle eşleşen eklentileri size gösterecektir. “Yoast SEO” ilk sonuç olmalıdır. Hemen eklenti adının sağ tarafında bulunan “Şimdi Kur” u tıklayın.
- Eklenti yüklendikten sonra “Eklentiyi Etkinleştir” bağlantısını tıklayın. Tebrikler! Yoast SEO Eklentisi kuruldu.
WordPress için Yoast SEO Eklentisini Yapılandırma
Yoast eklentisini kurmak çok kolaydır! Fakat eklentiyi yapılandırmak başka bir konudur. Bu çok güçlü bir eklenti olduğundan, çeşitli menü öğeleri ve seçenekler mevcuttur. Yine de gözünüz korkmasın – eklenti seçenekleri çok mantıklı bir şekilde düzenlenmiştir ve temel yapılandırma seçeneklerini öğrendikten sonra onu kullanmak için hızla büyüyeceksiniz. Yoast SEO eklentisini yapılandırırken atmanız gereken birkaç adım.
Menü öğelerine hızlıca göz atın
Aşağıda, her bir menü öğesinin neyi temsil ettiğinin kısa bir özeti bulunmaktadır. Bu menü öğelerinin tümünü görmüyorsanız , Yoast’ta Gelişmiş Ayarları etkinleştirmeniz gerekebilir. Bunu Genel menüsündeki, “Özellikler” sekmesine tıklayarak ve “Gelişmiş Ayarlar” anahtarını açıp kapatarak yapabilirsiniz.
- Genel: Bu bölüm, faydalı bir tanıtım turu içerir ve web yöneticisi araçlarını bağlama, güvenlik ayarları ve izleme dahil olmak üzere bazı temel seçenekleri ayarlamanıza olanak tanır. Ayrıca bu sayfadan eklentiyi varsayılan ayarlara sıfırlayabilirsiniz.
- Arama görünürlüğü: Bu menüden temel parametreleri ayarlayabilir ve başlıklarınızı ve meta etiketlerinizi özelleştirebilirsiniz.
- Sosyal: Bu bölüm, web sitenizi sosyal medya profillerinizle ilişkilendirmenize, Open Graph meta verilerini etkinleştirmenize, Facebook meta verilerini, Twitter kartlarını ve çok daha fazlasını etkinleştirmenize olanak tanır.
- Araçlar: Bu, bir toplu düzenleyici (bir kerede birçok gönderi için meta etiketleri değiştirmek için), bir içe/dışa aktarma aracı ve bir dosya düzenleyici (.htaccess ve robots.txt dosyalarını düzenlemek için) içeren başka bir gelişmiş bölümdür.
- Premium: Premium Yoast SEO eklentisinin özellikleri hakkında daha fazla bilgiyi buradan edinebilirsiniz.
- Workouts: Sitenizi forma sokmak ve SEO’ya uygun tutmak zor olabilir. Bu seçenek adım adım SEO egzersizleriyle en yaygın SEO zorluklarını üstlenerek başlamanıza yardımcı olur.
Diğer eklentilerden SEO ayarlarını içe aktarın
Daha önce farklı bir SEO eklentisi yüklediyseniz, bu verileri Yoast eklentisine aktarmak isteyebilirsiniz. Neyse ki Yoast tüm bu süreci basitleştirdi! Yoast SEO ile WooThemes SEO Framework, All-in-one SEO ve HeadSpace2 dahil olmak üzere diğer birçok SEO eklentisinden eklenti verilerini içe aktarabilirsiniz.
- Yoast menüsünde Araçlar bölümüne gidin
- İçe Aktar ve Dışa Aktar’ı seçin
- Yapmak istediğiniz ayarları seçin ve Başlat’a tıklayın.
Web yöneticisi araçlarını web sitenize bağlayın
Sonraki adım, kullandığınız web yöneticisi araçlarını web sitenize bağlamaktır. Web yöneticisi araçları, web sitenizin arama motorlarında ne kadar iyi performans gösterdiği konusunda size daha fazla bilgi verir. Ayrıca, web sitenize gelen ziyaretçiler hakkında size bilgi verir ve web sitenizle ilgili herhangi bir sorun hakkında sizi uyarır. En popüler web yöneticisi araçları, Google Search Console , Bing Web Yöneticisi Araçları ve Yandex Web Yöneticisi Araçları‘dır. Yoast SEO sayesinde web yöneticisi araçlarını entegre etmek artık çok kolay!
- Kurulumla ilgilendiğiniz web yöneticisi araçlarını ziyaret edin ve web sitenizi ekleyin.
- Web sitesini ekledikten sonra, web sitenize eklemek için sitenin size ait olduğunu doğrulayan bir kod alacaksınız. Bu kodu kopyalayın.
- Blogunuza gidin ve Yoast SEO menüsünden “Genel” bölümünü ziyaret edin. İlgili alana kodunuzu ekleyin ve değişiklikleri kaydete tıklayın.
- Web yöneticisi araçları web sitesine geri dönün ve web sitenizin hesabınıza bağlandığını onaylayın.
Sitenizin başlıklarını ve metalarını güncelleyin
Web sitenizi optimize etmenin en iyi yollarından biri, sayfalarınızın hem arama motorları hem de kullanıcılar için yararlı olan alakalı başlıklara ve etiketlere sahip olmasını sağlamaktır. Yoast SEO eklentisi bu görevi basitleştirir! Başlamak için Yoast SEO menüsündeki “Arama görünürlüğü” bağlantısını tıklayın.
Genel sekmesinde sayfa başlıkları için hangi ayırıcıyı kullanacağınızı tanımlayabilirsiniz. Büyük ölçüde estetiktir, ancak bazı insanlar belirli sembollerin arama motoru sonuçlarına göz atan kullanıcılar için daha çekici olduğuna inanır. ”
Ana sayfa sekmesi, web sitenizin ana sayfasının başlıklarını ve metalarını hızlı bir şekilde değiştirmenize olanak tanır. Sitenin açılış sayfası başlığını hızla değiştirmek istediğinizde kullanışlıdır.
“İçerik türleri” Yoast SEO eklentisinin gerçekten ne kadar güçlü olduğunu fark ettiğimiz ilk sekme diyebiliriz! Her sayfada başlıkların ve meta açıklama etiketlerinin ne söylediğini tanımlayan şablonlar kullanabilirsiniz. Bu şablonlar, tüm site için kolayca SEO dostu başlıklar ve etiketler oluşturmanıza izin verdiği için çok kullanışlıdır.
Yoast SEO eklentisi, %%title%%, %%page%%, %%sep%% ve %%sitename%% olmak üzere kullanabileceğiniz bir dizi şablon öğesini kullanmaktadır. Yoast SEO değişkenlerinin tam listesini buradan okuyabilirsiniz. Her sayfa için inanılmaz başlıklar oluşturmak için bu öğeleri ekleyebilir ve kaldırabilirsiniz. Belirli sayfaları arama motorlarından gizlemenizi sağlayan meta robotlar dahil diğer seçenekleri de değiştirebilirsiniz.
Not: Yazılarınızın ve sayfalarınızın arama motorları tarafından indekslenmesini istiyorsanız noindex etiketini kesinlikle kullanmamalısınız.
Kategoriler sekmesi ile benzer bir şekilde etiketlerin ve kategorilerin başlıkları ve meta açıklama değiştirmenize olanak sağlar.
Not: Neye noindex eklediğinize dikkat edin, belirli taksonomileri noindex yaparsanız bunlar arama sonuçlarında görünmeyeceklerdir. Bununla birlikte, yinelenen içerik sorunlarını önlemek için etiketlerde noindex kullanıyorum.
Sosyal bölümü tamamlayın
Arama motorları, arama sıralamaları söz konusu olduğunda sosyal paylaşım/aktiviteyi dikkate almasa da, web sitenizi sosyal profillerinizle ilişkilendirmek, paylaşım amaçları için çok önemlidir.
Web sitenizle ilişkili tüm sosyal medya hesaplarını bu bölüme ekleyin. Yoast SEO eklentisi daha sonra web sitenize, arama motorlarına bu hesaplarla olan ilişkiniz hakkında bilgi veren bazı bilgiler ekleyecektir. Ayrıca, birisi web sitenize bağlantı verdiğinde sosyal medya web sitelerinin uygun bilgileri kullanmasına yardımcı olan bilgileri de ekleyebilirsiniz. Örneğin, Facebook sekmesinde, birisi Facebook’tan web sitenizi paylaştığında Facebook’a hangi resmin, başlığın ve açıklamanın kullanılacağını söyleyen Open Graph meta verileri ekleyebilirsiniz.
XML site haritalarınızı yapılandırın
XML site haritaları, arama motoru botlarına, URL’leri de dahil olmak üzere web sitenizdeki sayfalar hakkında bilgi sağlar. Yoast SEO eklentisi, site haritalarınız üzerinde size büyük ölçüde kontrol sağlar. Site haritasına dahil olan sayfaları değiştirmenize, her XML dosyasında kaç giriş olduğunu değiştirmenize ve çok daha fazlasını yapmanıza olanak tanır.
robots.txt ve .htaccess dosyalarını düzenleyin (yalnızca gerekirse)
Bu bölüm oldukça ileri düzeydedir ve dikkatle yaklaşılmalıdır.
Araçlar -> Dosya Düzenleyicisi yolu ile bu noktaya ulaşabilirsiniz.
Dosya Düzenleyici: Robots.txt ve .htaccess dosyalarına erişmenizi sağlar.
Robots.txt – belirli arama motorlarının web sitelerinizdeki belirli sayfaları görüntülemesini ve dizine eklemesini engellemek veya buna izin vermek için kullanılan dosya. Siteyi taramaya çalışırken arama motorlarının ziyaret ettiği ilk dosyadır. Ne yaptığınızdan %100 emin değilseniz robots.txt dosyasını karıştırmamanızı öneririm.
.htaccess – genelde HTTP’den HTTPS’ye site çapında yönlendirmeler için kullanılan bir yapılandırma dosyası.
Toplu Düzenleyici: Bu seçenek, birden çok sayfanın meta başlıklarını ve açıklamalarını toplu olarak düzenlemenize olanak tanır.
Yoast SEO Eklentisini Kullanma
Sonunda, yapılandırma bölümünü bitirdiniz! Tüm yapılandırma seçeneklerini hemen tamamlama konusunda endişelenmeyin, daha sonra istediğiniz zaman geri dönebilir ve birkaç ince ayar daha yapabilirsiniz.
Yoast SEO, gönderilerin yazılma ve listelenme biçiminde bazı önemli değişiklikler yapar. Yeni başlayanlar için, Yazılar -> Tüm Yazılar bölümünüzün farklı görüneceğini fark edeceksiniz.
SEO Başlığı, meta açıklaması, odak anahtar kelimesi ve kısa isim için yazı düzenle bölümünde yeni sütunlar var olduğunu göreceksiniz. Her gönderiyi doğru şekilde optimize ettiğinizde SEO sütunundaki gri nokta yeşile döner. Kırmızı ise sayfanın önemli SEO sorunları olduğu ve turuncu/sarı ise iyileştirme için yer olduğu anlamına gelir.
Wordpress’te yazı ve sayfa düzenle/oluştur bölümlerine ayrıca “Yoast SEO” adı verilen yeni bir bölüm eklenecek. Bu yeni bölümün beş ana bileşeni vardır:
SEO: Bu, odak anahtar kelimesini (sıralamak istediğiniz anahtar kelime), sayfanın başlığını ve meta açıklamasını eklediğiniz yerdir. Odak anahtar kelimesini ekledikten sonra Yoast, makalenizin, sayfa başlığınızın, sayfa URL’nizin ve meta açıklamanızın ne kadar güçlü olduğunu size söyleyecektir.
Okunabilirlik: Bir odak anahtar kelime ekledikten ve makaleyi kaydettikten sonra, bu sekme size sayfanın ne kadar iyi optimize edildiği hakkında bilgi verecektir. Anahtar kelime yoğunluğu, içerik uzunluğu, giden bağlantı sayısı, sayfa başlığı optimizasyonu ve çok daha fazlası dahil olmak üzere birçok açıdan bakacaktır. Temel olarak, sayfanızı doğru şekilde optimize etmek için gerekli adımlarda size yol gösterir.
Bu bölüm, gönderinin okunabilirlik puanını gösterir ve onu geliştirmek için nasıl bir yol izlemeniz gerektiğine dair öneriler sunar.
Gördüğünüz gibi – Yoast SEO eklentisi SEO’yu kolaylaştırıyor! Yazdığınız her sayfanın, yayınlamadan önce sayfa içi arama motoru optimizasyonunun iyi olup olmadığını kontrol etmek kolaylaşıyor.
Şema: Bu kısımda girdiğiniz bilgilerle Yoast sayfanız için otomatik olarak schema.org yapısal veriler oluşturmaktadır. Zaten pek fazla seçenek görmediğiniz bu sayfa için ekstra bir işlem yapmanıza gerek yoktur.
Sosyal: Sosyal bölüm, insanlar paylaştığında sayfanın Facebook ve Twitter’da nasıl görüneceğini düzenlemenize olanak tanır.
Verdiğiniz bir sürü yararlı bilgi ve emeğiniz için teşekkür etmek istedim. Daha fazlası İçin tekrar ziyaret edeceğim sizi 🙂
Hocam verdiğiniz bilgiler çok değerli ve çok kıymetli. Teşekkürler.