Skip links

Uluslararası SEO Nedir?

Paylaş

Uluslararası SEO, bir web sitesinin birden fazla ülkede veya dilde organik arama varlığını iyileştirmeyi amaçlayan tüm faaliyetlerin toplamıdır. Bu, dil ve ülke hedefleme tercihlerini, içerik yerelleştirmeyi ve çok dilli bağlantı oluşturmayı gösteren teknik SEO değişikliklerini içerir, ancak bunlarla sınırlı değildir.

İşletmenizin neden uluslararası bir web sitesi kurulumuna ihtiyaç duyduğunu anlamak için, öncelikle Google gibi arama motorlarının web sitelerini farklı kitlelere nasıl taradığını, dizine eklediğini ve sunduğunu anlamak önemlidir.

Bir arama motorunun amacı, kullanıcılarına en alakalı, yararlı ve yetkili içeriği sunmaktır. Bununla birlikte, bir kullanıcının alakalı, yararlı ve yetkili olduğunu düşündüğü içerik, diline ve aradığı ülkeye bağlı olarak değişir.

Örneğin, Fransa’da bir ayakkabı perakendecisi arayan bir kişiye ve Türkiye’de arama yapan bir kişiye çok farklı sonuçlar sunulacaktır. Bunun nedeni, Google’ın, Fransa’da arama yapan birinin kendi ana dillerinde yazılmış web sitelerine göz atmak isteyeceğini, kendilerine uygun fiyatlarla ürün veya hizmetler sunacağını anlamasıdır. Başka bir dilde yazılmış web sitelerini veya pazarlarında bulunmayan ürünler sunan web sitelerini sunmak, kullanıcı için kötü bir arama deneyimine neden olabilir.

Bu nedenle, başka bir pazarda ticaret yapmak isteyen işletmelerin, web sitelerinin her bir ilgili kitle için optimize edilmesini sağlamaları gerekecektir. Bunu yapmak, sitelerinin çok bölgeli (İngiltere ve ABD gibi aynı dili konuşan farklı ülkelerdeki kullanıcıları hedefleyen) veya çok dilli (birden fazla dilde içerik sunan bir site) olmasını gerektirir.

Kendi ülkelerinde SEO’nun hedef anahtar kelimeleri için organik olarak sıralanmasını gerektiren bir web sitesine çok benzer şekilde, çok bölgeli veya çok dilli bir sitenin güçlü bir şekilde performans göstermesi için uluslararası bir SEO stratejisine ihtiyacı olacaktır.

Uluslararası SEO ve Normal SEO Arasındaki Fark

Web sitesi içeriğinin yerelleştirilmesi, Uluslararası SEO’nun ilk adımlarından biridir. Global sayfanız, ana ülke web sitenizin kopyalanmış bir versiyonu olmamalıdır. Sitenizi belirli bir ülkenin yerel kitlesi için optimize etmek, web sitesinin genel kullanıcı deneyimini geliştirecektir. Genel performans konuları veya web sitenizin diğer sürümleri sıralamalar için birbirleriyle rekabet edebilir veya hiç listelenmeyebilir. Uluslararası SEO için her ülkenin kendine özgü bir yaklaşımı olmalıdır.

Bir örnekle açıklamak gerekirse, Hindistan için geliştirilen bir web sitesi, Meksika için ayrı bir site tasarlanmışsa, Meksika’nın SERP’inde yer almamalıdır. Kanonik veya hreflang etiketlerinin yanlış kullanılması, sitelerin arama motorları tarafından endekslenmemesine veya yinelenen dizin oluşturmaya yol açar.

Not : Şu anda, Google sıralama faktörleri gelişmiştir. Görüntülenen sıralamalar, aramanın kullandığı Google sürümüne değil, aramanın konumuna bağlıdır. Daha önce benzer anahtar kelimeler için birkaç arama sonucu google.com, google.co.uk veya google.com.au tarafından gösteriliyordu. Üç farklı ülkede arama yapmadığınız sürece üç Google aramasının hepsinde aynı sonuçları fark edebilirsiniz.

Uluslararası SEO Uygulamaları Nasıl Olmalıdır?

Uluslararası Web Siteleri İçin URL Yapısı

Ana konsept, uluslararası SEO gereksinimleriniz için doğru bir alan adına sahip olmanız gerektiğidir. Uluslararası SEO için bir alan adı seçerken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var. Ülke kodu üst düzey alan adı (ccTLD) gibi alanlar, belirli bir konum için geçerlidir.

Örneğin www.example.com.tr & www.example.fr

Üst düzey alanlar (TLD), belirli ülkeleri coğrafi olarak hedeflemek için kullanılır. CcTLD alanlarının alt alanları ve alt klasörleri, çeşitli ülkeleri coğrafi olarak hedeflemek için de kullanılabilir.

Örneğin alt alan adı – https://fr.example.com . Ülkeye özgü bir alt alan adına sahip genel bir TLD kullanır.

Örneğin alt dizinler – https://www.example.com/fr

Birden fazla dilin konuşulduğu bölgeleri hedefliyorsanız, hem ülke hem de dil alt dizinlerini içeren bir yapı gereklidir.

HrefLang Etiketi

HrefLang, çok dilli sitelere sahip olan ve arama motorlarının insanlara kendi dillerinde alakalı içerik göndermesini gerektiren işletme sahipleri için icat edildi. Bu, birden çok dilde benzer içeriğe sahip sitelere büyük fayda sağlamaktadır. HrefLang etiketleri, farklı kitleler için benzer içeriğe sahip çapraz referans sayfalarına izin verir ve bir web sitesinin <head> bölümüne eklenir.

Örneğin  <link rel = ”alternate” href = ”https://www.example.com/” hreflang = ”tr-TR” /> (Ben Türk versiyonuyum, lütfen beni Türkiye’de dizine ekleyin.)

Örneğin – <link rel = ”alternate” href = ”https://www.example.com/ae-ar/” hreflang = ”ar-AE” /> (Ben Arapça versiyonum ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde dizine eklenmek ve sunulmak istiyorum.)

Varsayılan Etiket

Varsayılan etiket, dil veya konum etiketi mevcut etiketlerin hiçbiriyle eşleşmediğinde ve hiçbir sayfa daha uygun olmadığında kullanıcılara hizmet vermeyi seçebileceğiniz varsayılan bir site sürümüdür. Örneğin sitenin Birleşik Krallık ve ABD versiyonlarına sahipsiniz. Bu nedenle, Avustralya’dan biri ilgili terimleri aradığında, bunları tercih edilen bir sürüme X Varsayılan olarak atarsınız.

Meta İçerik Dil Etiketleri

Bu etiket, HTML içeriğinin yazıldığı dili belirtir ve ülkeyi de içerebilir. Bu bilgi, sayfanın hedef kitlesini hedefleyen arama motorlarına işaret eder.

Örneğin – <meta http-equiv = ”content-language” content = ”en-us”>

Uluslararası Kelime Araştırması

Doğru veya alakalı oldukları için harfi harfine çeviriler kullanmamayı unutmayın. Bu ülkelerde kullanılan rakibinizin anahtar kelimelerini analiz edin. Hedef ülke için yaklaşık anahtar kelime arama hacmini, rakip sıralamalarını veya AdWords’teki reklamları bulmanıza yardımcı olduğu için tavsiye ettiğim SEMRush aracını kullanabilirsiniz.

Coğrafi Hedefleme

SEO başarılarınızı ölçmek amacıyla her mülk için Google Analytics ve Google Arama Konsolu yüklemeniz gerekir . Her iki araç da olası teknik veya indeksleme sorunlarını belirlemeye yardımcı olabilir.

Uluslarası Bağlantı Oluşturma

Bağlantı kurma, özellikle ccTLD’ler ve alt etki alanlarına sahip web siteleri için göz ardı edilemez çünkü bağlantı almanız gerekir.

  • Yerel alıntı
  • Pazarınızla alakalı ve rakiplerinizin listelendiği web sitelerini bulun. Potansiyel yerleşimleri bulmanıza yardımcı olabilecek sosyal yardım için insanların ne tür içerik yazdığını analiz edin. Bu, hedef pazarınızdaki kültürel faktörleri anlamanıza yardımcı olacaktır.
  • İçeriğinizi hedef kullanıcının dili ve kültürüne göre oluşturun. Hedef kitleniz için ürünleriniz ve hizmetleriniz, uzun arama sorguları, ilgilerini çekebilecek sektörle ilgili konular, vb. Hakkında çekici ve optimize edilmiş içerik oluşturun, bu da size bağlantılar kazandıracaktır.